12 °C Budapest

Elszálltak a telekárak: mit tud az agglomeráció?

Pénzcentrum
2008. március 7. 10:00

Néhány éves stagnálás után a pangást átvészelő agglomerációs települések jó levegővel, nyugodtabb élettel, magasabb közbiztonsággal és a természet közelségével vonzzák a kiköltözőket - írja a Napi.

A budai oldalon az infrastrukúrális fejlesztések, az autópályák a körgyűrű kiépítése pozitívan hatottak az ingatlanpiacra. A bevásárlóközpontok gombamód szaporodtak, a lakáspiaci beruházások száma is jelentősen emelkedett. A virágzó éveket általános megtorpanás követte, napjainkban újra beindult a kereslet az agglomerációs ingatlanok iránt, de a vásárlók sokkal megfontoltabban döntenek.

A települések új területek belterületbe vonásával tudják kiegyenlíteni a növekvő keresletet. Üres telket már alig találni, a kiköltözők a régi építésű házakat, vagy a még ritkább parasztházakat a jó telekadottságok miatt vásárolják meg, elbontják és megkezdik az építkezést. Népszerűek a kislakásszámú önálló kertrésszel rendelkező társasházi lakások, ebben a kategóriában a 400-500 ezres négyzetméterár a jellemző. A lakásokat még a "tervezőasztalról" megvásárolják, mivel a helyi beruházók jó referenciákkal rendelkeznek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A budai oldal használt lakás piacára jellemző, hogy a téglalakások 300-350 ezres, a panellakások 200-250 ezres négyzetméteráron cserélnek gazdát. A családi házak iránt kisebb a kereslet, a telek fekvése döntően befolyásolja az eladhatóságot, a nagy alapterületű, több generációs - esetleg a földszinten üzlettel rendelkező - házak értékesítése a legnehezebb, viszont az 5-10 éve épült új stílusú, jól felszerelt házak adásvételekor nem ritka az 50-100 MFt-os vételár. A fővárostól való távolsággal arányosan csökkennek az árak, egy-két településsel messzebb akár 20 %-kal olcsóbb ingatlanokat is találni.

A pesti oldalon jó adottságokkal rendelkező házhelyet 20-25 eFt-os négyzetméteráron kínálnak, átlagos elhelyezkedésű telkekért 10-15 eFt-ot kell fizetni négyzetméterenként. A helyi rendeletek megfelelő szigorral kezelik az ingatlan beruházásokat, a beépíthető terület maximalizálásával és a minimum telek-méret meghatározásával elkerülhető, hogy egy fejlesztési terület túlzsúfolttá váljon. A kertes házak átlagosan 35 MFt-ért cserélnek gazdát, az új építésű társasházi lakások négyzetméterára 350 eFt körül mozog. A helyi ingatlanirodák szerint februárban élénkült a kereslet, az érdeklődők többsége Budapestről érkezik bízva a tágasabb, nyugodtabb, zöldebb környezet előnyeiben.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 27. 19:15
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem