14 °C Budapest

Tengerparti ingatlanok döbbenetes áron: a profik most vennének!

Pénzcentrum
2008. február 22. 05:40

Horvátország, Montenegró, Bulgária...egytől egyig lerágott csont már. A tapasztalatok szerint a magyar ingatlanvásárlók sem állnak meg a közelben, mostanra sokkal merészebben tekintenek a távolba, ahol igen szép bérleti hozammal és felértékelődési potenciállal kecsegetető tengerparti ingatlanok várják őket. A szakértők többsége szerint az igazán jó vételeket mostanság a karibi-térségben érdemes keresni, ahol a dollár gyengélkedése végképp megadhatja a kezdő lökést a bizonytalankodó befektetőknek. Lássuk, melyik ország, miért lehet érdekes!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A karibi-térség több mint 7000 kisebb-nagyobb szigetből áll, melyek közül bőven van választási lehetőség, egy-két ország azonban kimondottan jó lehetőségekkel kecsegtet. A következőkben ezek közül szemezgetünk.

Antigua mindössze 280 négyzetkilométer alapterületű, mégis 365 fürdésre alkalmas partszakasszal rendelkezik. A profik szerint éppen a csekély terület adja az árnövekedés hajtóerejét, hiszen meglehetősen korlátozott a beépíthető telkek száma és mérete. Antigua mostanra olyan hírességek érdeklődését is felkeltette, mint Giorgio Armani, Timothy Dalton vagy éppen Eric Clapton, akik egytől egyig be is vásároltak. A szigeten a legnagyobb mértékű áremelkedés a nyugati parti Jolly Harbour parton következett be, ahol az elmúlt két év során négyszereződtek az árak. Szakértők szerint a legnagyobb lehetőséget a tengerparti ingatlanok limitált száma adja, így nem csoda, hogy neves fejlesztők jelentek meg az országban, akik projektjei már a tervezőasztalról elkeltek.

Talán Antiguánál is kevésbé ismert Belize, melyet egyértelműen 2008 egyik legforróbb piacaként tartanak számon. A növekedés mozgatórugói itt teljesen mások: a kormány deklaráltan igyekszik fellendíteni a turizmust és a külföldi befektetéseket. Az idegenforgalmi ágazat az elmúlt 5 év során mintegy 27%-kal bővült. Belizében tengerre néző lakásokat 215 000 dollártól lehet vásárolni, míg őserdei 3 hálószobás házat, negyed holdas telken nagyságrendileg 110 000 dollárért vehetünk. Az árak itt az elmúlt 4-5 év során négyszereződtek meg, mivel számos amerikai befektető talált rá az országra. A befektetési lehetőséget a turizmus fellendülése érdekében tett kormányzati erőfeszítések adhatják.

A karibi toplistán nem meglepő módon Barbados is szerephez jut, hiszen az ország a World Travel and Tourism Council adatai szerint 2007-ben 1,9 milliárd dolláros idegenforgalmi bevételt generált, mely GDP-jének 43,4%-át teszi ki. A prognózisok szerint 2008 és 2017 között évente átlagosan 4,1%-kal bővülhet ez a szegmens, így itt is akadhat még lehetőség az élelmes befektetők számára. Barbados esetében 2006-hoz képest a tavalyi évben 20% körüli áremelkedésről lehet beszámolni, ám nem meglepő módon itt is a külföldi befektetők és nem elsősorban a helyiek által keresett ingatlanok drágulnak drámai mértékben. Mostanra a tengerparti lakások árai dollármilliós nagyságrendben mozognak, ide tehát a vastagabb pénztárcájú befektetők érkezhetnek...

A Dominikai Köztársaságot elsősorban az teheti vonzóvá, hogy miközben futószalagon érkeznek a turisták (nagyságrendileg napi 10 000 fő), a külföldi ingatlanbefektetések volumene 7 éves csúcsra emelkedett. Az országban szakértők szerint elsősorban az áremelkedésre lehet játszani, a nem rezidensek által kiadott ingatlan bruttó bérleti díjbevételét ugyanis 30%-os adó terheli, melynek alapját semmilyen levonással nem lehet mérsékelni. A Dominikai Köztársaság ingatlanpiaca jelenleg a luxusszegmensben tud figyelemre méltó projekteket felvonultatni.

INDUL A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Santa Lucia ugyan meglehetősen sokáig rejtőzködött Barbados árnyékában, mostanra azonban nagyszabású fejlesztéseknek köszönhetően meglehetősen sokan felfigyeltek ingatlanpiacára. Golfpályák tömkelege mellett egy díjnyertes kikötőfejlesztés is sokat dobhat az ország renoméján. Az átlagos négyzetméterárak 2500-4000 dollár között mozognak.

Végül, de nem utolsó sorban St. Vincent azért lehet érdekes célpont, mert nemzetközi reptere 2011-re lehet kész, így az idegenforgalmi szektor 2017-ig éves átlagban 4,5% feletti mértékben bővülhet. A négyzetméterárak nagyságrendileg 2500-3000 dollár között mozognak.

Fontos, hogy amennyiben komolyan karibi ingatlanbefektetésen gondolkodunk, mindenképpen kérjünk profi jogi segítséget, a felsoroltak közül ugyanis a legtöbb országban engedélyért kell folyamodniuk a külföldi befektetőknek, hogy ingatlant szerezhessenek. A jogi procedúra mellett a finanszírozás kérdése sem elhanyagolható, honfitársaink ugyanis átlagosan 10-20 millió forintnak megfelelő önrésszel szoktak belevágni a vásárlásba, mely összeget egy-két felsorolt célpont esetén komolyabb hitellel kell kiegészíteni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 27. szerda
Szabina
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?