13 °C Budapest

Ingatlanvásárlás az árrobbanás előtt? Európa utolsó ékköve...

Pénzcentrum
2008. január 31. 05:40

Könnyen lehet, hogy nem éppen az ékkő szó jut eszébe annak, aki Albániára gondol, ám egyre több ingatlanpiaci szakértő vélekedik úgy, hogy Európa utolsó fel nem fedezett és ennek megfelelően árrobbanás előtt álló piacát ez az elmaradott, ám rendkívüli adottságokkal és kiemelkedő lehetőségekkel rendelkező ország adja. A kedvező folyamatok a jelek szerint már elindultak és a sztori kezd kísértetiesen hasonlítani a bolgár, vagy éppen a montenegrói példára, könnyen lehet tehát, hogy itt az ideje bevásárolni!

Mi adja a vonzerőt? Valami elkezdődött!

Albániával kapcsolatban a legtöbb embernek az elmaradottság, a bűnözés és mindenféle áldatlan körülmény jut először eszébe, így korántsem nevezhető a befektetők álmának, a jelenlegi imázsa alapján. Érdemes azonban elgondolkodni azon, hogy az ország az Adriai-tengerpart egy olyan szakaszával büszkélkedhet, amit még egyáltalán nem leptek el a nyugat-európai turisták, a természeti adottságok megkérdőjelezhetetlenek és ha ehhez még hozzávesszük, hogy az infrastrukturális fejlesztések is érezhetően beindultak, akkor már majdnem minden adott a szép jövőhöz.

A potenciál érzékeltetéséhez a Colliers szakértőjét, Philip Bayt hívjuk segítségül, aki szerint Albánia olyan most, mint Görögország volt az 1950-es '60-as években. Az ország legnagyobb lehetőségét az adja, hogy ez Európa utolsó felfedezetlen ingatlanpiaca, így ha itt is megjelennek a második otthont kereső külföldi befektetők, akkor már csak Marokkó, Tunézia és talán Líbia maradhat célpont, Albánia viszont ezeknél lényegesen elérhetőbb. (A nyugat-európai befektetők olyan célpontokra vadásznak, ahol a megélhetési költségek alacsonyak és amellett hogy esetleg nyugdíjas éveiket kellemesen és olcsón tölthetik el új ingatlanjukban, esetleg egy jelentős árnövekedésen keresztül profitálhatnak is a befektetésből. Albánia tökéletesen megfelel ezen kritériumoknak.)

Az országban 1992-ben ment végbe a rendszerváltás, várhatóan idén csatlakoznak a NATO-hoz és 2014-re várható az Európai Uniós csatlakozás. A kedvező folyamatok beindulása már most is érezhető: a World Trade and Tourism Commission prognózisa szerint Albánia idegenforgalma 2008 és 2017 között éves átlagban 5,6%-kal lendülhet fel. Míg 2000-ben mintegy 150 ezer turista látogatta meg az országot, addig 2005-re ez a szám 450 ezerre nőtt. (Az illetékes albán minisztérium deklaráltan szeretné megduplázni ezt a számot, így a GDP 15%-ára, mintegy 462 millió dollárra feltornázva az ágazatból származó bevételt.)

Szerencsére nem csak nagy tervek vannak, hanem a megvalósulásból is látszik valami. A tiranai nemzetközi repülőtér kibővítésére 80 millió dollárt fordítanak, míg az ország partszakaszát Dubrovnikkal összekötő autópálya építése is folyamatban van. Mivel Albánia jelenleg még nem tekinthető ideális autós desztinációnak, sokat dobhat a helyzeten, hogy az easyJet 2008 nyári terveiben szerepel a turisták által kedvelt Sarande, mint potenciális célpont. (Emlékezhetünk rá, hogy 2-3 évvel ezelőtt még Bulgáriába sem repültek fapadosok, míg mára Szófia mellett Burgaszban és Várnában is landolhatunk low-cost gépekkel.)

Mennyiért lehet bevásárolni?

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A befektetési céllal érkezők számára jó hír, hogy a lakóingatlanok esetén semmiféle korlátozással nem kell szembenézniük a külföldi vásárlóknak, ráadásul az ország jelzáloghitel piaca is igen fejlett, akár 80%-os finanszírozási arányt is el lehet érni 10-15 éves futamidő mellett. (A helyi pénznem mellett természetesen euróban is lehet hitelt felvenni.)

Az árszintek olyannyira kedvezőek, hogy rengeteg albán külföldre megy munkát vállalni és a hazaküldött pénzből családjaik olcsó ingatlanokat vásárolnak befektetési céllal. Albániában egyre nagyobb kereslet mutatkozik a városi és a partmenti lakóingatlanok iránt, így ma már a teljes ingatlanpiaci fejlesztések 60%-át a lakásszegmens teszi ki. (Az ENSZ adatai szerint az elmúlt években az ingatlanárak már évről évre 20% körüli ütemben emelkedtek, ha azonban vetünk egy pillantást arra, hogy hol is állnak most, rájöhetünk, hogy még szinte semmiről nem késtünk le.)

Tiranában a négyzetméterárak 550 euro körül kezdődnek, így mintegy fél áron lehet vásárolni a bolgár fővároshoz képest. (A bérleti hozamok 6% körüliek lehetnek, de a legtöbb befektető elsősorban a meredek áremelkedésre játszik inkább.) Újépítésű tengerparti apartmanokat szintén nagyságrendileg 550-1500 eurós négyzetméteráron lehet venni, míg mondjuk a közelmúltban még hasonlóan háttérbe szoruló Montenegróban mára 1500-2000 eurós szinte emelkedtek a négyzetméterárak.

Az albán ingatlanpiac igazi érdekességét mindezek mellett azonban az adja, hogy az állam és az önkormányzatok rengeteg tengerparti építési telket árulnak, melyek ára 35-60 négyzetméter/euro körül alakul.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem