16 °C Budapest

A svájciak lerántották a leplet a karácsonyfáról

Pénzcentrum
2007. december 11. 15:00

Ugyan Ausztráliától Grönlandig a világ minden táján ragyog a karácsonyfa decemberben, de ez messze nem volt mindig így. Csupán nemrégen jelent olyan jó üzletet a fenyőtermesztés.

Svájcban, a bázeli Kulturális Múzeumban megrendezett kiállításon fény derül arra is, hogy mióta is állítunk fát karácsonykor, s egyáltalán honnan ered ez a kedves szokás. Ami köré természetesen felépült a több milliárd dolláros üzlet. Évente mintegy 100 millió fát vágnak ki, többségüket Európában és Észak-Amerikában.

A többség elektromos izzókkal világítja ki fáját, de persze még akad olyan család, ahol a tűzveszélyesebb megoldást választják, vagyis gyertyával, csillagszóróval világítják meg a fát. Ráadásul egyre bővül a műfenyők piaca is, hiszen bőven akad olyan vásárló, aki nem kedveli a lehullott tűleveleket. És a fa-biznisz mellett még nem is említettük a díszek, dekorációs anyagok piacát.

Most pedig megnyitott a világ legelső Karácsony Háza Bázelben. A múzeum igazgatója, Dominik Wunderlin szerint a tulajdonos, Johann Wanner ezen a területen nemzetközi népszerűségnek örvend, vásárlói között megtalálható a pápa, illetve több uralkodó is.

A kiállításon így aztán az egyik attrakció egy fenyőfa Wanner díszítésével. A kiállítás legkisebb darabja egy apró, egy centes bélyeg, amely egy karácsonyfát ábrázol. Emellett érdekességként egy Párizsban vásárolt felfújható karácsonyfát is kiállítottak. A történelemben egyébként a legrégebbi, karácsonyfával kapcsolatos dokumentum egy 1605-ben kibocsátott német nyelvű krónikában található. Négyszáz évvel később vált a globalizálódott "karácsony-kultúra" szerves részévé csupán az örökzöld.

A karácsonyfaállítás szokása elsőként német luteránusok között jelent meg, de 1645-ben Johann Conrad Dannhauer, egy római katolikus teológus úgy nyilatkozott a szokásról, hogy az csupán elvonja a figyelmet a hitről. Aztán későbbiekben már az európai nemesség körében is díszítő elemmé vált a karácsonyfa.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Egy késő 18. századi svájci rézkarc az első képi megjelenítése annak, hogy már a tehetős középosztály képviselői között is rendszeres szokássá vált a faállítás. A karácsonyfa-üzletet aztán a technológia fejlődése lendítette fel, ugyanis a drága viasz helyett már sokkal többen engedhették meg maguknak a sztearinból és paraffinból készült gyertyákat.

Ugyanakkor csupán a múlt században vált világszerte ismertté, és a katolikus vallásban is elfogadottá. II. János Pál pápa volt az első, aki a Szent Péter téren hatalmas karácsonyfát állított mintegy 30 évvel ezelőtt. Azóta ez a szokás a vatikáni naptár szerves részét képezi.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem