A svájciak lerántották a leplet a karácsonyfáról

Pénzcentrum
2007. december 11. 15:00

Ugyan Ausztráliától Grönlandig a világ minden táján ragyog a karácsonyfa decemberben, de ez messze nem volt mindig így. Csupán nemrégen jelent olyan jó üzletet a fenyőtermesztés.

Svájcban, a bázeli Kulturális Múzeumban megrendezett kiállításon fény derül arra is, hogy mióta is állítunk fát karácsonykor, s egyáltalán honnan ered ez a kedves szokás. Ami köré természetesen felépült a több milliárd dolláros üzlet. Évente mintegy 100 millió fát vágnak ki, többségüket Európában és Észak-Amerikában.

A többség elektromos izzókkal világítja ki fáját, de persze még akad olyan család, ahol a tűzveszélyesebb megoldást választják, vagyis gyertyával, csillagszóróval világítják meg a fát. Ráadásul egyre bővül a műfenyők piaca is, hiszen bőven akad olyan vásárló, aki nem kedveli a lehullott tűleveleket. És a fa-biznisz mellett még nem is említettük a díszek, dekorációs anyagok piacát.

Most pedig megnyitott a világ legelső Karácsony Háza Bázelben. A múzeum igazgatója, Dominik Wunderlin szerint a tulajdonos, Johann Wanner ezen a területen nemzetközi népszerűségnek örvend, vásárlói között megtalálható a pápa, illetve több uralkodó is.

A kiállításon így aztán az egyik attrakció egy fenyőfa Wanner díszítésével. A kiállítás legkisebb darabja egy apró, egy centes bélyeg, amely egy karácsonyfát ábrázol. Emellett érdekességként egy Párizsban vásárolt felfújható karácsonyfát is kiállítottak. A történelemben egyébként a legrégebbi, karácsonyfával kapcsolatos dokumentum egy 1605-ben kibocsátott német nyelvű krónikában található. Négyszáz évvel később vált a globalizálódott "karácsony-kultúra" szerves részévé csupán az örökzöld.

A karácsonyfaállítás szokása elsőként német luteránusok között jelent meg, de 1645-ben Johann Conrad Dannhauer, egy római katolikus teológus úgy nyilatkozott a szokásról, hogy az csupán elvonja a figyelmet a hitről. Aztán későbbiekben már az európai nemesség körében is díszítő elemmé vált a karácsonyfa.

Egy késő 18. századi svájci rézkarc az első képi megjelenítése annak, hogy már a tehetős középosztály képviselői között is rendszeres szokássá vált a faállítás. A karácsonyfa-üzletet aztán a technológia fejlődése lendítette fel, ugyanis a drága viasz helyett már sokkal többen engedhették meg maguknak a sztearinból és paraffinból készült gyertyákat.

Ugyanakkor csupán a múlt században vált világszerte ismertté, és a katolikus vallásban is elfogadottá. II. János Pál pápa volt az első, aki a Szent Péter téren hatalmas karácsonyfát állított mintegy 30 évvel ezelőtt. Azóta ez a szokás a vatikáni naptár szerves részét képezi.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 3. szombat
Ferenc, Olívia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 3. 19:16