3 °C Budapest

Mennyit emelkedik a lakások ára jövőre?

Pénzcentrum
2007. november 21. 14:30

Az ingatlanpiac helyzetével kapcsolatban napvilágra kerül adatokból jelenleg nem lehet egyértelmű tendenciákra következtetni, mondta el a GKI, az Ingatlan és Befektetés és az AL Holding közös sajtótájékoztatóján Illy Péter, az AL Holding vezérigazgatója.

A KSH új építési engedélyekkel kapcsolatos adatai ugyanis arról tanúskodnak, hogy a beruházók pozitívan tekintenek a jövőbe, míg a GKI által készített felmérés eredménye szerint a vásárlók egyre kisebb százaléka tervez ingatlanvásárlást a közeljövőben.

Az üzlethelyiségek piacát kivéve továbbra is pesszimista hangulat uralkodik a piacon, mely a fővárosi ingatlanpiaci index alakulásában is tetten érhető: 2007. októberében az érték -16,5 volt, mely az ingatlanpiaci kilátások enyhe romlását jelzi. Az index elsősorban a kereslet és kínálat viszonyát, illetve a piaci szereplők jövőbeli terveit is várakozásait hivatott jellemezni.


Jó jelnek tekinthető, hogy az irodapiac kivételével minden szegmensben javultak az ingatlanforgalmazó cégek összesített kilátásai. Ez igaz az indexben egyébként nem szereplő ipari ingatlanokra is telkekre is. Az irodák piaca ezzel szemben ugyanazon tüneteket mutatja, mint a lakáspiac az idei évi lassulás előtt, vagyis, hogy az ingatlanberuházók pozitívabban szemlélik a piacot mint a forgalmazók.

Illy Péter szerint a forgalmazók egyértelműen gyorsabban érzik meg a keresleti oldal változását, mint a beruházók. Így lehetséges, hogy a most tapasztalható változások is egy kezdődő depresszió jelei lehetnek.

A GKI kérdéseire válaszolók úgy vélekedtek, hogy a következő 12 hónapban várhatóan 5 százalékkal emelkednek majd az új lakások árai, ez körülbelül megfelel a költségnövekedés szintjének. Újdonságot jelent azonban, hogy a megkérdezettek szerint a használt lakások piacán is az árszínvonal emelkedése várható, melynek mértéke országos szinten 1,5 százalék körül alakul majd.

Az új lakások esetében jelentős csökkentés volt tapasztalható 2007. első háromnegyedévében az előző év azonos időszakához képest, míg az lakáskínálat továbbra is dinamikusan fejlődött. Ez bővülést hozott az elmúlt néhány periódusban már szinte természetes jelenségként kezelt készlet állományában.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A használt lakások esetében csakis Budapesten számíthatunk, közel 3 százalékos emelkedésre, melynek hátterében főként az infláció áll. Azonban már az is pozitív, hogy az árak egyáltalán nominális értékben növekedést mutathatnak.

Budapesten az ingatlanforgalmazással foglalkozó cégek 17 százaléka erős túlkínálatról, 70 százaléka túlkínálatról számolt be és csak 13 százalékuk érzékelt egyensúlyi állapotot. Pest megye határait átlépve azonban már enyhe derűlátással tekintenek a jövőbe a megkérdezett cégek.

A telekpiacon az árak emelkedése ismételten gyorsult, az előzetes várakozások szerint a következő egy évben a növekedés mértéke országos átlagban is elérheti az 5,8 százalékos szintet. A telekárak emelkedése a fővárosban lehet a legmagasabb, itt a 7 százalékos mértéket is bőven meghaladhatja.

Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 30. csütörtök
Zalán
13. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2023. március 29. 20:57