12 °C Budapest

Mennyit emelkedik a lakások ára jövőre?

Pénzcentrum
2007. november 21. 14:30

Az ingatlanpiac helyzetével kapcsolatban napvilágra kerül adatokból jelenleg nem lehet egyértelmű tendenciákra következtetni, mondta el a GKI, az Ingatlan és Befektetés és az AL Holding közös sajtótájékoztatóján Illy Péter, az AL Holding vezérigazgatója.

A KSH új építési engedélyekkel kapcsolatos adatai ugyanis arról tanúskodnak, hogy a beruházók pozitívan tekintenek a jövőbe, míg a GKI által készített felmérés eredménye szerint a vásárlók egyre kisebb százaléka tervez ingatlanvásárlást a közeljövőben.

Az üzlethelyiségek piacát kivéve továbbra is pesszimista hangulat uralkodik a piacon, mely a fővárosi ingatlanpiaci index alakulásában is tetten érhető: 2007. októberében az érték -16,5 volt, mely az ingatlanpiaci kilátások enyhe romlását jelzi. Az index elsősorban a kereslet és kínálat viszonyát, illetve a piaci szereplők jövőbeli terveit is várakozásait hivatott jellemezni.


Jó jelnek tekinthető, hogy az irodapiac kivételével minden szegmensben javultak az ingatlanforgalmazó cégek összesített kilátásai. Ez igaz az indexben egyébként nem szereplő ipari ingatlanokra is telkekre is. Az irodák piaca ezzel szemben ugyanazon tüneteket mutatja, mint a lakáspiac az idei évi lassulás előtt, vagyis, hogy az ingatlanberuházók pozitívabban szemlélik a piacot mint a forgalmazók.

Illy Péter szerint a forgalmazók egyértelműen gyorsabban érzik meg a keresleti oldal változását, mint a beruházók. Így lehetséges, hogy a most tapasztalható változások is egy kezdődő depresszió jelei lehetnek.

A GKI kérdéseire válaszolók úgy vélekedtek, hogy a következő 12 hónapban várhatóan 5 százalékkal emelkednek majd az új lakások árai, ez körülbelül megfelel a költségnövekedés szintjének. Újdonságot jelent azonban, hogy a megkérdezettek szerint a használt lakások piacán is az árszínvonal emelkedése várható, melynek mértéke országos szinten 1,5 százalék körül alakul majd.

Az új lakások esetében jelentős csökkentés volt tapasztalható 2007. első háromnegyedévében az előző év azonos időszakához képest, míg az lakáskínálat továbbra is dinamikusan fejlődött. Ez bővülést hozott az elmúlt néhány periódusban már szinte természetes jelenségként kezelt készlet állományában.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A használt lakások esetében csakis Budapesten számíthatunk, közel 3 százalékos emelkedésre, melynek hátterében főként az infláció áll. Azonban már az is pozitív, hogy az árak egyáltalán nominális értékben növekedést mutathatnak.

Budapesten az ingatlanforgalmazással foglalkozó cégek 17 százaléka erős túlkínálatról, 70 százaléka túlkínálatról számolt be és csak 13 százalékuk érzékelt egyensúlyi állapotot. Pest megye határait átlépve azonban már enyhe derűlátással tekintenek a jövőbe a megkérdezett cégek.

A telekpiacon az árak emelkedése ismételten gyorsult, az előzetes várakozások szerint a következő egy évben a növekedés mértéke országos átlagban is elérheti az 5,8 százalékos szintet. A telekárak emelkedése a fővárosban lehet a legmagasabb, itt a 7 százalékos mértéket is bőven meghaladhatja.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem