12 °C Budapest

Tuti üzlet a szomszédban: lovagold meg az ingatlanos hullámokat!

Pénzcentrum
2007. október 30. 13:00

A tavalyi évben függetlenné vált kisállam, Montenegró válhat Kelet-európa legtöbb befektetőt vonzó, pezsgő ingatlanpiaci központjává, az Adriai-tenger partján fekvő országban ugyanis 2007. első nyolc hónapjában 40 ezer ingatlan cserélt gazdát az illetékhivatal jelentése szerint.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A montenegrói gazdasági miniszter, Branimir Gvozdenovic az adriai régió ingatlanpiacának jelenségeit megvitató konferencián beszélt a tengerparti állam piacán tapasztalható boomról, annak veszélyeiről, illetve a befektetői kedv fenntartásához szükséges intézkedésekről.

Gvozdenovic szerint a boom kordában tartásához, de a növekedés fenntartásához is mindenképpen szükséges az ingatlanjogi szabályozás módosítása, a bürokrácia visszaszorítása, illetve a bírósági eljárások idejének lerövidítése. Az törvényi szabályozást igényterületek mellett azonban mindenképpen szükség van a háború során megrongálódott vízvezetékrendszer és az utak felújítására.

Mindezek a szolgáltatási piac teljes megnyitásának előkészítő lépései, a gazdaság növekedési ütemének gyorsításához ugyanis Montenegró szeretné meglovagolni az ingatlanpiaci boom által keltett pozitív hullámokat.

Montenegró világörökség részét képező tengerparti városait, főként az állandóan feszült, rendezetlen politikai környezetnek köszönhetően, csupán néhány éve kezdték el felfedezni a befektetők. A 670 ezer lakossal rendelkező állam ennek ellenére is, főként viszonylagosan alacsony árai miatt, a befektetők paradicsomává vált.

A tiszta tengerparttal és a francia riviéránál olcsóbb ingatlanokkal rendelkező EU- tagjelölt ország ingatlanpiacával már egy korábbi cikkünkben bővebben foglalkoztunk.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szemkápráztató drágulás: kell egy ház...?

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 16. szombat
Gál
41. hét
Október 16.
Élelmezési világnap
Október 16.
A kenyér világnapja
Október 16.
Blog akciónap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?