16 °C Budapest

A könnyű euró-bevezetés kulcsa az "apróban" rejlik

Pénzcentrum
2007. október 19. 15:00

A legújabb konvergenciaprogram ugyan még nem tartalmaz pontos céldátumot az euró bevezetésére vonatkozóan, azonban előbb, vagy utóbb vélhetően Magyarország is keresztülmegy majd ezen a folyamaton. A Kézművesek és Kis- és Középvállalkozások Európai Szervezete (UEAPME) szerint ez a kkv-k bevonásával nem is olyan fájdalmas folyamat.

Az euró és a kkv-k kapcsolatáról szóló konferencián elhangzott előadásában kiemelte Hans-Werner Müller, az UEAPME főtitkára, hogy könnyű lesz a bevezetés, ha azt egy gondosan előkészített terv alapján vezénylik le, melynek elkészítésébe aktívan bevonják a kis- és középvállalkozások szektorát, valamint az őket képviselő szervezeteket.

A főtitkár meglepőnek nevezte, hogy a 2002-es váltáshoz képest milyen kevés szó esik a bevezetésről az új tagállamokban. Nálunk, tekintve, hogy az euró időpontja egyelőre bizonytalan, ez egyáltalán nem meglepő. Müller egyébiránt három érvet is felsorakoztatott amellett, hogy miért nem kell aggódni a váltás miatt.

Egyrészt a 2002-es tapasztalatok alapján indokolt az optimizmus. Másrészt az euróérmék- és bankjegyek már ismertek Európában. Harmadrészt - ez hazánkra ismételten nem érvényes - az újonnan csatlakozott államok egy részében már a kilencvenes években átéltek egy valutaváltást.

A téma aktualitását egyébiránt kiemeli, hogy Montenegró október elején amiatt kapott figyelmeztetést, mert egyoldalúan vette át az unió közös valutáját. Ez az uniós szabályokkal teljesen ellentétes. Az euró nemzeti valutaként való használata egyébként a 623 ezer lakosú országban 2002. januárja óta érvényesül, ezzel is azt kívánták jelezni, hogy minél hamarabb szeretnének csatlakozni az unióhoz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az euró bevezetésével kapcsolatosan egyébként az egyik leginkább elterjedt félelem, hogy az árak emelkedéséhez vezethet, a főtitkár többek között ezt a hiedelmet azzal kívánja eloszlatni, hogy eddig sem lehetett semmilyen kapcsolatot kimutatni a bevezetés és az infláció között. A kerekítés pontos szabályait mind a nemzeti hatóságok, mind pedig az Európai Bizottság rögzíti.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?