16 °C Budapest

Megdöbbentő eredmények - itt a legdrágább és legolcsóbb megyék rangsora!

Pénzcentrum
2007. július 31. 05:40

Használt ingatlanok: óriási csalódás nyugaton! Budapest az ország és a hazai ingatlanpiac közepe, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy itt juthatunk legdrágábban lakáshoz és családi házhoz, míg az ország többi részében a fővárosi árakhoz szokott szemünk egészen alacsonynak látja a négyzetméterárakat. De vajon a Duna két oldala között tapasztalható különbség az egész ország területét átjárja, és a lakásárak ténylegesen hozzáidomulnak a bérszínvonalban tapasztalható különbségekhez?

A legdrágább és a legolcsóbb megyék rangsorát kutattuk a hazai ingatlanügynökségek és online ingatlankereső portálok adatbázisában. Az eredmény korántsem meglepő: a megyékben tapasztalható átlagos lakásárak keletről nyugat felé haladva nőnek egyre magasabbra.

Ám mielőtt még megismerkednénk a két szélsőértéket adó megye nevével, nézzük meg, hogyan változtak az átlagos négyzetméterárak az elmúlt években a Dunán innen és túl. Cikkünk elkészítésében az OriGoIngatlan, az Otthon Centrum, az Ingatlan.com és az Ingatlan.net volt segítségünkre.

Használt lakásárak három verzióban

Lássuk, milyen módon változtak az ingatlanárak az elmúlt hat évben a 2001-es évhez viszonyítva, vagyis, hogy 2007-ben mennyivel kell többet fizetnünk egy lakásért, mint amennyit 6 évvel ezelőtt kellett volna.

Az általunk vizsgált időszakban a legnagyobb növekedést Tolna megye és Szekszárd produkálta, ahol tavaly közel 200 százalékkal került többe egy ingatlan négyzetméterenként mint öt évvel azelőtt. A szárnyalás azonban nem élte túl a megszorításokat, a növekedési ütem visszaesett, így idén pedig már egyharmaddal kevesebbért vásárolhatnak a dunántúli megyébe vágyók ingatlant.

Mivel egy adatbázist vizsgáltunk, azt az értéknövekményt látjuk, amely az ide bekerülő ingatlanok esetében érvényes, ezért a bnnünk kialakult kép torzíthat némileg, előfordulhat például, hogy a két különböző évben nem azonos településről adtak fel hirdetést, amely egy megyén belül és persze lakástípusonként is jelentős különbséget okozhat. Nem tudunk ezért tehát arany igazságot mondani, a tendenciák azonban figyelemre méltóak még akkor is, ha nem sikerült a torzító tényezől eltávolításával tisztára rostálni a képet.


Talán sokakat meglephet, de jelentős növekedési ütemet mutattak a keleti régió megyéi, ahol az árak emelkedése, Jász-Nagykun-Szolnokot kivéve, most is töretlen. Az árak növekedése egyre nagyobb érdeklődésről tanúskodik a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol az ingatlanpiac erős visszaesést mutatott a 2002-es országos boom után.


Hajdú-Bihar megye és Debrecen esetében is stagnálásról számolhatunk be, az átlagos négyzetméterár a használt lakások esetében két teljes esztendeje 180 ezer forint környékén található. Borsodban ezzel szemben lassú ütemű növekedésről beszélhetünk, az árak azonban, az OrigoIngatlan adatai szerint, még mindig körülbelül csupán 20 százalékkal haladják meg a 2001-es értéket.


A legnagyobb csalódás a nyugati országrészt választókat érte az elmúlt másfél évben. A kínálati árak jelentős mértékű csökkenése ugyanis beszédes, eszerint manapság már az eladók is tisztában vannak a helyi piac egyre romló helyzetével. A legnagyobb veszteséget a Zala megyeieknek kellett elkönyvelniük, itt nem csupán mérséklődött, de a 2001-ben jellemző árak alá zuhantak a négyzetméterárak.

Megyék rangsora - középen van a lényeg...

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Új lakások Dunán innen és túl

Az ingatlanpiaci visszaesés az új ingatlanok árára is hatással volt Tolnában, ahol a szép ívű növekedést az újonnan épített lakások esetében is súlyos esés követte 2006-ban. Egyébiránt az ingatlanok ára átlagosan körülbelül 35-40 százalékkal növekedett a teljes ország területén az elmúlt 6 évben.


A kelet-magyarországi megyék közül egyedül Csongrád és Heves mutat némi megtorpanást, csökkenést. Itt csupán 35 százalékkal magasabbak az árak a bázisértéknél, míg a növekedés Békés és Bács-Kiskun esetében elérte a 60 százalékot.


A legolcsóbb és legdrágább megyék: mi lesz veled kelet?

S végül lássuk, hogyan végeztek a megyék a négyzetméterárak alapján kialakított rangsorban. A könnyebb összehasonlítás kedvéért a Budapestre jellemző átlagos árat is feltüntettük a diagramon.


A végeredmény egyáltalán nem meglepő a legdrágább Pest megye, ahol Budapest közelsége az agglomeráció egyes részein is jelentős mértékben felhúzta az árakban. A lista végén pedig a keleti megyék sorakoznak, vagyis Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és az egri borvidéktől híres Heves.

A legdrágább és legolcsóbb megyék rangsorának érdekességét azonban nem a rangsor elején lévők vagy a végén kullogók adják. Ha végigtekintünk a felsorakoztatott megyéken, már korántsem olyan egyértelmű a nyugati megyék dominanciája az árakat tekintve. Az első öt közé például felzárkózott az igencsak keletinek tekinthető Szabolcs-Szatmár és Hajdú-Bihar is. A település ingatlanárainak növekedésében pedig jelentős szerepet játszhatott az M3 Debrecenig tartó szakaszának megépítése.

Emellett nyugati megyékkel is találkozhatunk az olcsó megyék között: negyedik lett például Vas, de hátulról és Borsod-Abaúj-Zemplénhez közel végzett Somogy és Zala is.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm