Megdöbbentő eredmények - itt a legdrágább és legolcsóbb megyék rangsora!

Pénzcentrum
2007. július 31. 05:40

Használt ingatlanok: óriási csalódás nyugaton! Budapest az ország és a hazai ingatlanpiac közepe, mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy itt juthatunk legdrágábban lakáshoz és családi házhoz, míg az ország többi részében a fővárosi árakhoz szokott szemünk egészen alacsonynak látja a négyzetméterárakat. De vajon a Duna két oldala között tapasztalható különbség az egész ország területét átjárja, és a lakásárak ténylegesen hozzáidomulnak a bérszínvonalban tapasztalható különbségekhez?

A legdrágább és a legolcsóbb megyék rangsorát kutattuk a hazai ingatlanügynökségek és online ingatlankereső portálok adatbázisában. Az eredmény korántsem meglepő: a megyékben tapasztalható átlagos lakásárak keletről nyugat felé haladva nőnek egyre magasabbra.

Ám mielőtt még megismerkednénk a két szélsőértéket adó megye nevével, nézzük meg, hogyan változtak az átlagos négyzetméterárak az elmúlt években a Dunán innen és túl. Cikkünk elkészítésében az OriGoIngatlan, az Otthon Centrum, az Ingatlan.com és az Ingatlan.net volt segítségünkre.

Használt lakásárak három verzióban

Lássuk, milyen módon változtak az ingatlanárak az elmúlt hat évben a 2001-es évhez viszonyítva, vagyis, hogy 2007-ben mennyivel kell többet fizetnünk egy lakásért, mint amennyit 6 évvel ezelőtt kellett volna.

Az általunk vizsgált időszakban a legnagyobb növekedést Tolna megye és Szekszárd produkálta, ahol tavaly közel 200 százalékkal került többe egy ingatlan négyzetméterenként mint öt évvel azelőtt. A szárnyalás azonban nem élte túl a megszorításokat, a növekedési ütem visszaesett, így idén pedig már egyharmaddal kevesebbért vásárolhatnak a dunántúli megyébe vágyók ingatlant.

Mivel egy adatbázist vizsgáltunk, azt az értéknövekményt látjuk, amely az ide bekerülő ingatlanok esetében érvényes, ezért a bnnünk kialakult kép torzíthat némileg, előfordulhat például, hogy a két különböző évben nem azonos településről adtak fel hirdetést, amely egy megyén belül és persze lakástípusonként is jelentős különbséget okozhat. Nem tudunk ezért tehát arany igazságot mondani, a tendenciák azonban figyelemre méltóak még akkor is, ha nem sikerült a torzító tényezől eltávolításával tisztára rostálni a képet.


Talán sokakat meglephet, de jelentős növekedési ütemet mutattak a keleti régió megyéi, ahol az árak emelkedése, Jász-Nagykun-Szolnokot kivéve, most is töretlen. Az árak növekedése egyre nagyobb érdeklődésről tanúskodik a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol az ingatlanpiac erős visszaesést mutatott a 2002-es országos boom után.


Hajdú-Bihar megye és Debrecen esetében is stagnálásról számolhatunk be, az átlagos négyzetméterár a használt lakások esetében két teljes esztendeje 180 ezer forint környékén található. Borsodban ezzel szemben lassú ütemű növekedésről beszélhetünk, az árak azonban, az OrigoIngatlan adatai szerint, még mindig körülbelül csupán 20 százalékkal haladják meg a 2001-es értéket.


A legnagyobb csalódás a nyugati országrészt választókat érte az elmúlt másfél évben. A kínálati árak jelentős mértékű csökkenése ugyanis beszédes, eszerint manapság már az eladók is tisztában vannak a helyi piac egyre romló helyzetével. A legnagyobb veszteséget a Zala megyeieknek kellett elkönyvelniük, itt nem csupán mérséklődött, de a 2001-ben jellemző árak alá zuhantak a négyzetméterárak.

Megyék rangsora - középen van a lényeg...

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Új lakások Dunán innen és túl

Az ingatlanpiaci visszaesés az új ingatlanok árára is hatással volt Tolnában, ahol a szép ívű növekedést az újonnan épített lakások esetében is súlyos esés követte 2006-ban. Egyébiránt az ingatlanok ára átlagosan körülbelül 35-40 százalékkal növekedett a teljes ország területén az elmúlt 6 évben.


A kelet-magyarországi megyék közül egyedül Csongrád és Heves mutat némi megtorpanást, csökkenést. Itt csupán 35 százalékkal magasabbak az árak a bázisértéknél, míg a növekedés Békés és Bács-Kiskun esetében elérte a 60 százalékot.


A legolcsóbb és legdrágább megyék: mi lesz veled kelet?

S végül lássuk, hogyan végeztek a megyék a négyzetméterárak alapján kialakított rangsorban. A könnyebb összehasonlítás kedvéért a Budapestre jellemző átlagos árat is feltüntettük a diagramon.


A végeredmény egyáltalán nem meglepő a legdrágább Pest megye, ahol Budapest közelsége az agglomeráció egyes részein is jelentős mértékben felhúzta az árakban. A lista végén pedig a keleti megyék sorakoznak, vagyis Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és az egri borvidéktől híres Heves.

A legdrágább és legolcsóbb megyék rangsorának érdekességét azonban nem a rangsor elején lévők vagy a végén kullogók adják. Ha végigtekintünk a felsorakoztatott megyéken, már korántsem olyan egyértelmű a nyugati megyék dominanciája az árakat tekintve. Az első öt közé például felzárkózott az igencsak keletinek tekinthető Szabolcs-Szatmár és Hajdú-Bihar is. A település ingatlanárainak növekedésében pedig jelentős szerepet játszhatott az M3 Debrecenig tartó szakaszának megépítése.

Emellett nyugati megyékkel is találkozhatunk az olcsó megyék között: negyedik lett például Vas, de hátulról és Borsod-Abaúj-Zemplénhez közel végzett Somogy és Zala is.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?