15 °C Budapest

Tízezer alatti fűtésszámla: csak egy rossz vicc?

Pénzcentrum
2007. augusztus 3. 08:08

A megújuló energiaforrások felhasználásának mintapéldájává válhat majd az egyik 200 lakásos lakópark Portugáliában, amely szinte teljes mértékig függetlenedni tud majd a helyi villamos energiahálózattól - írja a Népszabadság.

Az ingatlanberuházók csupán a napelemekből származó energia átalakítására szolgáló technológiára négy millió eurót költöttek, és nem csak a tetőt vonták be fotovolt-elemekkel, de minden kihasználható felületet, így az erkélyek párkányát is.

A napelemek által termelt energiából fogják fedezni az épületek külső és belső világítását, a légkondicionáláshoz és a konyhák és fürdőszobák szellőztetéséhez szükséges energiát, valamit erről a forrásról fog működni a lakóparkban megtalálható kilenc lift is.

A melegvíz miatt sem kell majd aggódnia a lakóknak, a fotovolt-elemek mellett ugyanis közvetlenül vízmelegítésre alkalmas napkollektorokat is felszerelnek majd, így állítják majd elő a szükséges mennyiségű melegvizet és ez adja majd az uszoda fűtését is.

A beruházók azonban nem bízzák a véletlenre és a napenergia hasznosítása mellett minimalizálják az áramfelvételt is a hűtő és fűtőberendezések összevonásával. A várhatóan 2009-ben elkészülő beruházásban a 149 egyszobás lakások ára 37,5 és 42,5 millió forint között változik, míg a 41 kétszobás lakás valamelyikéért körülbelül 50 millió forintot kell majd fizetnie a szerencsés vevőknek.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 8. szerda
Mihály
19. hét
Május 8.
Fagylalt nap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm