21 °C Budapest

Tízezer alatti fűtésszámla: csak egy rossz vicc?

Pénzcentrum
2007. augusztus 3. 08:08

A megújuló energiaforrások felhasználásának mintapéldájává válhat majd az egyik 200 lakásos lakópark Portugáliában, amely szinte teljes mértékig függetlenedni tud majd a helyi villamos energiahálózattól - írja a Népszabadság.

Az ingatlanberuházók csupán a napelemekből származó energia átalakítására szolgáló technológiára négy millió eurót költöttek, és nem csak a tetőt vonták be fotovolt-elemekkel, de minden kihasználható felületet, így az erkélyek párkányát is.

A napelemek által termelt energiából fogják fedezni az épületek külső és belső világítását, a légkondicionáláshoz és a konyhák és fürdőszobák szellőztetéséhez szükséges energiát, valamit erről a forrásról fog működni a lakóparkban megtalálható kilenc lift is.

A melegvíz miatt sem kell majd aggódnia a lakóknak, a fotovolt-elemek mellett ugyanis közvetlenül vízmelegítésre alkalmas napkollektorokat is felszerelnek majd, így állítják majd elő a szükséges mennyiségű melegvizet és ez adja majd az uszoda fűtését is.

A beruházók azonban nem bízzák a véletlenre és a napenergia hasznosítása mellett minimalizálják az áramfelvételt is a hűtő és fűtőberendezések összevonásával. A várhatóan 2009-ben elkészülő beruházásban a 149 egyszobás lakások ára 37,5 és 42,5 millió forint között változik, míg a 41 kétszobás lakás valamelyikéért körülbelül 50 millió forintot kell majd fizetnie a szerencsés vevőknek.

EZT OLVASTAD MÁR?