4 °C Budapest

60 százalékos áron viszik a házakat: futnak a pénzük után a csalódott eladók

Pénzcentrum
2007. október 18. 15:00

Az Egyesült Királyságba is átgyűrűző jelzáloghitel-válság egy gyümölcsöző, de etikailag kétes vállalkozási lehetőség felfutásához vezetett. Az árverések árnyékában élő adósok gyakorta rossz megoldást választanak és nem a bankhoz fordulnak, felvállalva a kudarc lehetőségét, hanem a sale-and-rent back szolgáltatók kitárt karjaiba futnak.

Az elmúlt 18 hónapban jelentősen megnövekedett azon vállalkozások száma, melyek "lehetőséget" kínálnak a bajba jutott lakáshiteleseknek arra, hogy nehéz helyzetüket a szomszédok és a család tudta nélkül oldják meg megterhelt ingatlanuk értékesítésével és visszabérlésével.

A fogyasztóvédők által kifogásolt tevékenységgel kapcsolatban a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az nem tartozik egyetlen szervezet illetékességi körébe sem. A brit pénzügyi felügyelet állásfoglalása szerint a tevékenység nincs illetékességi körében, mivel esetében ingatlan adás-vételi tranzakció történik.

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a sale-and-rent back nem életjáradék konstrukció, mivel az adásvételt követően a vevő elveszti az ingatlan haszonélvezeti jogát. A vevővel kötött bérleti szerződés értelmében maradhat otthonában, ám csakis addig, amíg a főbérlő fel nem mondja ezt a szerződést.

Hosszú távon tehát nem jelent biztos megoldást a konstrukció, melynek keretében általában 6-12 hónapos szerződést kötnek. A hosszabb bérleti szerződés fejében a vállalkozások egyre nagyobb diszkontokat követelnek: előfordul, hogy a bajba jutott lakáshiteles az ingatlan értékének 60 százaléka alatt adja el az ingatlant, hogy a hosszú távú megoldásban reménykedve, megszabaduljon végre a családi költségvetés kereteit szétfeszítő törlesztőrészletek fizetése által jelentett tehertől.

A felügyelet által támadhatatlan hirdetések azonban sokakat, főleg nyugdíjasokat, arra ösztönöznek, hogy az egyre fokozódó bizonytalansággal küzdő piacon, bár nagy diszkonttal, de ily módon plusz jövedelemforráshoz jussanak. A vállalkozások egy része kihasználja ezt, és a bérleti szerződés lejártával nem köt újabb megállapodást a volt eladókkal, akik így az ingatlan értékének töredékével a zsebükben szorult helyzetbe kerülnek.

A fogyasztóvédők szerint az áldatlan állapotok megszüntetésének szükséges feltétele, hogy a tevékenység szabályozásra, illetve megfelelő felügyeleti szerv ellenőrzése alá kerüljön.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?