13 °C Budapest

60 százalékos áron viszik a házakat: futnak a pénzük után a csalódott eladók

Pénzcentrum
2007. október 18. 15:00

Az Egyesült Királyságba is átgyűrűző jelzáloghitel-válság egy gyümölcsöző, de etikailag kétes vállalkozási lehetőség felfutásához vezetett. Az árverések árnyékában élő adósok gyakorta rossz megoldást választanak és nem a bankhoz fordulnak, felvállalva a kudarc lehetőségét, hanem a sale-and-rent back szolgáltatók kitárt karjaiba futnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az elmúlt 18 hónapban jelentősen megnövekedett azon vállalkozások száma, melyek "lehetőséget" kínálnak a bajba jutott lakáshiteleseknek arra, hogy nehéz helyzetüket a szomszédok és a család tudta nélkül oldják meg megterhelt ingatlanuk értékesítésével és visszabérlésével.

A fogyasztóvédők által kifogásolt tevékenységgel kapcsolatban a legnagyobb problémát az jelenti, hogy az nem tartozik egyetlen szervezet illetékességi körébe sem. A brit pénzügyi felügyelet állásfoglalása szerint a tevékenység nincs illetékességi körében, mivel esetében ingatlan adás-vételi tranzakció történik.

Fontos felhívni a figyelmet arra, hogy a sale-and-rent back nem életjáradék konstrukció, mivel az adásvételt követően a vevő elveszti az ingatlan haszonélvezeti jogát. A vevővel kötött bérleti szerződés értelmében maradhat otthonában, ám csakis addig, amíg a főbérlő fel nem mondja ezt a szerződést.

Hosszú távon tehát nem jelent biztos megoldást a konstrukció, melynek keretében általában 6-12 hónapos szerződést kötnek. A hosszabb bérleti szerződés fejében a vállalkozások egyre nagyobb diszkontokat követelnek: előfordul, hogy a bajba jutott lakáshiteles az ingatlan értékének 60 százaléka alatt adja el az ingatlant, hogy a hosszú távú megoldásban reménykedve, megszabaduljon végre a családi költségvetés kereteit szétfeszítő törlesztőrészletek fizetése által jelentett tehertől.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A felügyelet által támadhatatlan hirdetések azonban sokakat, főleg nyugdíjasokat, arra ösztönöznek, hogy az egyre fokozódó bizonytalansággal küzdő piacon, bár nagy diszkonttal, de ily módon plusz jövedelemforráshoz jussanak. A vállalkozások egy része kihasználja ezt, és a bérleti szerződés lejártával nem köt újabb megállapodást a volt eladókkal, akik így az ingatlan értékének töredékével a zsebükben szorult helyzetbe kerülnek.

A fogyasztóvédők szerint az áldatlan állapotok megszüntetésének szükséges feltétele, hogy a tevékenység szabályozásra, illetve megfelelő felügyeleti szerv ellenőrzése alá kerüljön.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?