2 °C Budapest

Áttér az internetre az APEH: a bűnözők is követik?

Pénzcentrum
2007. október 12. 05:40

Már korábban is adtuk hírt arról, hogy az adóhatóság tervezi a lefoglalt ingó vagyontárgyak interneten történő értékesítését. Az egész kezdeményezés célja az árverési maffia visszaszorítása, ugyanis emiatt jelentős bevételtől esett el a hatóság. Most megtudtuk az illetékesektől, hogy hogyan is fog ez zajlani...

A hagyományos árveréseken nagyon gyakran a vagyontárgyak a tényleges ár töredékéért keltnek el, ugyanis ezek a bizonyos csoportok attól sem riadtak vissza, hogy az árverésen jelen lévő licitálókat megfenyegetve tartsák alacsonyan az árakat. Az árveréseken mindössze a vagyontárgyak értékének hatoda, hetede folyik be a tényleges érték helyett. Vagyis a vagyontárgyak a jogszabályi minimumon kelnek el.

Az ingatlanoknál még némi pozitívum, hogy a becsérték 10 százalékát be kell fizetni a licitálásért, de az ingó vagyontárgyak esetén erről nincs szó. Az elektronikus bevezetéstől az APEH reméli a helyzet javulását, ugyanis ott már nem lesz konkrétan követhető, hogy ki licitál, így a fenyegetések, és előzetes ármegállapodások nem lesznek lehetségesek.

Az adózás rendjéről szóló többszörösen módosított 2003. évi XCII. tv. (Art.) jelenlegi módosítási-tervezete kizárólag az ingó árverés esetében és csak lehetőségként szabályozza az elektronikus árverést. Vagyis először tesztelés jelleggel lesz kipróbálva az ingó dolgok árverése.

Amennyiben a tapasztalatok megfelelőek, és kedvezően hatnak az értékesítésekből származó bevételekre, akkor minden valószínűség szerint a későbbiekben lehetőség nyílhat az elektronikusingatlan-árverés bevezetésére is.

Viszont az online árveréseknél kicsit másképp fog működni a részvétel mint a hagyományos esetekben. Eredetileg elég volt, ha valaki a hivatalos iratai bemutatásával igazolta magát, és licitálhatott az ingóságokra. Az új rendszer szerint az Okmányirodánál kell bejelentkezni - személyi adatok megadásával -, így a központi elektronikus szolgáltató rendszer (KESZ) használatához egyedi azonosítót és titkos jelszót kap az illető.

Az elektronikus árverési felületen (EÁF) való részvételhez szükséges még az adószám vagy adóazonosító jel közlése is. Az árverésen részt vevő a saját nevében illetve külön adóhatósági bejelentés esetében meghatalmazottja útján is részt vehet. De az ehhez kapcsolódó részletes szabályokat az adóhatóság az Üzemeltetési Szabályzatban még az idén közzéteszi.

A korábbiakkal hasonló módon az ingó dolgok árverésén nem kell letétet biztosítani, továbbá az árverésen történő részvétel is díjmentes. A nyertes a vételárat viszont már elektronikus úton is megfizetheti, de arra is van lehetősége, hogy igazolja az átutalási megbízás vagy postai készpénz átutalási megbízás formájában való kiegyenlítést.

Abban az esetben, ha nem fizet az árverést megnyerő személy, ugyanazok a szabályok maradnak érvényben mint eddig, egy eltéréssel, hogy az elektronikus árverés során érvényes ajánlat az árverés záró időpontjáig az EÁF-n beérkezett, a becsérték legalább 50%-át elérő, 5 legmagasabb ajánlat.

A nemfizetés szankcionálása - a vételár különbözet megfizetésére kötelezés - csak az érvényes ajánlatokra vonatkozik. Tehát ily módon maximum 5 árverező kötelezhető. Speciális szabályt tartalmaz a tervezet arra az esetre amennyiben az árverésen egy árverező vett részt és nem teljesítette fizetési kötelezettségét. Ebben az esetben az árverezőt az általa legmagasabb összegben felajánlott vételár megfizetésére kell kötelezni, és amennyiben ezt teljesíti ezáltal a tulajdonjogot is megszerzi.

Az adatbiztonsággal kapcsolatos kérdésünkre dr. Várszeghi György az APEH Felszámolási és Végrehajtási Főosztályának vezetője elmondta, hogy a részvevők adatait egyrészt a központi elektronikus szolgáltató rendszer, másrésztől az APEH saját belső rendszere tárolja, vagyis ezekre az adatokra a megszokott legmagasabb fokú biztonsági előírások vonatkoznak. Mind az árverés alatt, mind az után a részvevők anonimitása biztosított.

Viszont kiskapu még így is maradhat. Ugyanis ha az első helyezett visszalép, akkor a második viszi el a "nyereményt". Ha a második helyezett, akkor a harmadik, és így tovább. Vagyis csak azt kell elérni, hogy az első 4 licitáló a mi emberünk legyen, és akkora árat ajánljanak, amire más biztosan nem fog rákontrázni. Így az első 4 helyezett visszalépésével még mindig alacsonyabb áron lehet megszerezni az árverésre bocsátott ingó vagyontárgyat...

HR BLOGGER
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
perfekt  |  2022.12.02 09:30
A 2022. november 22-i parlamenti ülésen megszavazták a 2023-tól hatályos adótörvény változásokat. A...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 6. kedd
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 6. 19:17