1 °C Budapest

Küszöbön a horrorisztikus villanyszámla! Mennyi az annyi?

Pénzcentrum
2007. május 25. 08:30

Korábbi összeállításunkban felvázoltuk már a hazai árampiac szerkezeti felépítését és kitértünk arra is, hogy a küszöbön álló liberalizáció miként hathat a fogyasztók által fizetendő árakra, indokoltnak tartjuk azonban a témában összefoglalni a Népszabadság konferenciáján elhangzottakat.

Mint ismeretes, a hazai fogyasztás 60-65%-át adó közüzemi piac energiaellátása az erőművekkel kötött hosszú távú megállapodások által garantált, ez a piac azonban a tervek szerint megszűnik majd. A probléma ezzel elsősorban az, hogy ezen szerződések garantálják most, hogy a piacon a környező országoknál olcsóbban lehet áramhoz jutni ebben a szegmensben.

A hosszú távú megállapodások piactorzító hatásának az unió természetesen nem örül, a változásoknak pedig feltehetően a fogyasztók nem fognak. Felsmann Balázs, a gazdasági tárca szakállamtitkára szerint jövő év január 1-jétől 3 tényező is az áremelkedés irányába hat majd az egyetlenként maradó szabadpiacon. A keresztfinanszírozás megszűnése mellett a régiós kapacitás-kiesések és a széndioxid kvóták csökkenése is drágulást vetít előre. A szakállamtitkár kiemelte, hogy a liberalizáció Európa minden országában lenyomta az árakat, így jelenleg a mostanitól plusz-mínusz 10%-kal eltérő árakkal kalkulál.

A többi szakértő ennél jóval borúlátóbb, az igazi csattanóra azonban szerencsére (?) még várni kell.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 2. péntek
Melinda, Vivien
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 2. 07:52