4 °C Budapest

Fenyegetés a szolgáltatótól: víz nélkül maradnak a nemfizetők

Pénzcentrum
2007. október 1. 13:00

Azok a britek, akik hátralékban vannak a vízszámlával, minden nap aggódva nyithatják ki a postaládát, hogy vajon mikor jön a "fenyegető" levél...

Annak ellenére, hogy a vízszolgáltatóknak törvényileg tiltott a víz kikapcsolása azokban a lakásokban, ahol nem fizették ki időben a számlát, egyre többször kap szárnyra a hír egy-egy újabb fenyegetésről. A hátralékosok levélben kapnak arról értesítést, hogy ha nem egyenlítik ki kötelezettségüket, kikapcsolják a szolgáltatást azzal az indokkal, hogy a vállalat "azt hitte" az ingatlan nem lakott.

A cégeknek egy esetben szabad kikötni a vizet, ha a lakás vagy ház üres. Ezt kihasználva viszont olyan helyen is kikapcsolják a szolgáltatást, ahol tudják, vagy tudniuk kéne, hogy lakik valaki. A levél kézhezvétele után nyilván marad a telefon, a lakók az ügyfélszolgálaton próbálkoznak a helyzet megoldásával. Ez általában eredménytelen, ugyanis a vállalatok ezen szolgáltatása elég kezdetleges állapotban van, így gyakorlatilag nem ér semmit ha odatelefonál a fogyasztó, személyesen pedig nincs hol próbálkozni.

A piaci szabályozásért felelős Ofwat szerint van ok az aggodalomra, az idén 130 százalékkal növekedett meg azoknak az eseteknek a száma, amikor jogtalanul kapcsolták ki a cégek a vízszolgáltatást. A legtöbb esetben azzal a magyarázattal, hogy a szolgáltató azt hitte, üres az ingatlan, és a szivárgás elkerülése, valamint a vízgazdálkodás hatékonysága miatt kötötték ki a vizet.

Nem egyedi esetekről van szó, Anglia és Wales számos vízszolgáltatója használja ezt a taktikát, hogy fizetésre bírja a felhasználókat, legfőképpen az utóbbi egy évben, mivel a hátralékosok száma 2006-2007-ben jelentősen megnőtt.

Az Ofwat szerint viszont ez inkább meggondolatlanság, mint megfontolt lépés, és a vízszolgáltatók a jövőben kötelesek hatékonyabban megbizonyosodni arról, hogy a ház lakott vagy sem. Így nem lesz kibúvó a törvény megszegése alól, vagyis ha kikapcsolják a vízszolgáltatást, miközben tudtak arról, hogy laknak a házban...

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 28. hétfő
Stefánia
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?