16 °C Budapest

Fenyegetés a szolgáltatótól: víz nélkül maradnak a nemfizetők

Pénzcentrum
2007. október 1. 13:00

Azok a britek, akik hátralékban vannak a vízszámlával, minden nap aggódva nyithatják ki a postaládát, hogy vajon mikor jön a "fenyegető" levél...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Annak ellenére, hogy a vízszolgáltatóknak törvényileg tiltott a víz kikapcsolása azokban a lakásokban, ahol nem fizették ki időben a számlát, egyre többször kap szárnyra a hír egy-egy újabb fenyegetésről. A hátralékosok levélben kapnak arról értesítést, hogy ha nem egyenlítik ki kötelezettségüket, kikapcsolják a szolgáltatást azzal az indokkal, hogy a vállalat "azt hitte" az ingatlan nem lakott.

A cégeknek egy esetben szabad kikötni a vizet, ha a lakás vagy ház üres. Ezt kihasználva viszont olyan helyen is kikapcsolják a szolgáltatást, ahol tudják, vagy tudniuk kéne, hogy lakik valaki. A levél kézhezvétele után nyilván marad a telefon, a lakók az ügyfélszolgálaton próbálkoznak a helyzet megoldásával. Ez általában eredménytelen, ugyanis a vállalatok ezen szolgáltatása elég kezdetleges állapotban van, így gyakorlatilag nem ér semmit ha odatelefonál a fogyasztó, személyesen pedig nincs hol próbálkozni.

A piaci szabályozásért felelős Ofwat szerint van ok az aggodalomra, az idén 130 százalékkal növekedett meg azoknak az eseteknek a száma, amikor jogtalanul kapcsolták ki a cégek a vízszolgáltatást. A legtöbb esetben azzal a magyarázattal, hogy a szolgáltató azt hitte, üres az ingatlan, és a szivárgás elkerülése, valamint a vízgazdálkodás hatékonysága miatt kötötték ki a vizet.

Nem egyedi esetekről van szó, Anglia és Wales számos vízszolgáltatója használja ezt a taktikát, hogy fizetésre bírja a felhasználókat, legfőképpen az utóbbi egy évben, mivel a hátralékosok száma 2006-2007-ben jelentősen megnőtt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az Ofwat szerint viszont ez inkább meggondolatlanság, mint megfontolt lépés, és a vízszolgáltatók a jövőben kötelesek hatékonyabban megbizonyosodni arról, hogy a ház lakott vagy sem. Így nem lesz kibúvó a törvény megszegése alól, vagyis ha kikapcsolják a vízszolgáltatást, miközben tudtak arról, hogy laknak a házban...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20