16 °C Budapest

Floridai nyaralót 6 millió Ft-ért? Nem ismerünk lehetetlent!

Pénzcentrum
2007. június 19. 05:40

Floridai aranybánya: miért pont a déli parton ássunk? Az amerikai újságokat böngészve nap mint nap olvashatunk a tavaly augusztusban lejmenetnek indult amerikai ingatlanpiac újraéledésére mutató jelekről, a szakértők várakozásairól és az éveken keresztül óriási sebességgel száguldó piac felépülését nehezítő problémákról, melyek általában egyet jelentenek a másodlagos jelzálogpiac összeomlásának veszélyével és a bedőlt hitelek következtében lefolytatott árverések számának rohamos emelkedésével.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az Egyesült Államok azonban mindezek ellenére megfelelő piac akár a magyar kisbefektetők számára is, vallják az amerikai ingatlanbefektetésben jártasak, persze elengedhetetlen a megfelelő szakértelem és a piac beható ismerete, mely hozzásegíti a vásárlót a lehetőségeinek és céljainak legmegfelelőbb ingatlan kiválasztásához.

A SunInWest ügyvezető igazgatóját, Kemecsei Líviát kérdeztük az amerikai ingatlanbefektetés előnyeiről és hátrányairól, illetve jelenlegi kockázatairól, aki szerint a mostani helyzet sem ad okot a tengerentúli nagyhatalom piacának elkerülésére. De az általános visszaesés mindenképpen szükségessé teszi a vásárlási szempontok felülvizsgálatát, mert napjainkban már az amerikai piacról is elmondható, amelyet a hazai szakértők a magyar piaccal kapcsolatban gyakorta emlegetnek: nem lehet mindent eladni, ezért nem érdemes kellő megfontolás nélkül vásárolni.

A SunInWest ügyvezető igazgatója befektetési célból egyértelműen Floridát ajánlja az Egyesült Államok ötven tagállama közül, amely már első látásra érthetővé válik, hiszen a napfényes tengerpart melletti ingatlanok Európán belül is kifejezetten keresettnek számítanak, így a befektetők számára a bérleti díjakból származó bevétel mellett, rövidebb-hosszabb távon mindenképpen az értéknövekedés adja a valódi nyereséget.

Meglepő fordulat: Florida, de nem azért...

Meglepő, de Floridát elsősorban nem a gyönyörű tengerpartja miatt ajánlja Kemecsei Lívia, hanem az állam gyors gazdasági fejlődése miatt, amely egyre több munkavállalót vonz a déli partra. A következő diagramon jól látszik, hogy Florida lakossága az európai államok népességnövekedését messze meghaladó ütemben növekedett az elmúlt 17 esztendőben.


A napi 1000 főnyi beáramló munkaerő folyamatos keresletet generál az ingatlanpiacon, akár hosszútávú bérletről, akár vételről legyen szó, így az igazi lehetőséget a turisztikai hasznosítás mellett az ideérkező munkavállalók számára való kiadás, illetve eladás adja.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a tengerparti apartmanok ne jelentenének jó lehetőséget a pénzüket ingatlanba fektetni szándékozó magyarok számára, az azonban mindenképpen mérlegelendő szempont, hogy amíg a turisztikai hasznosítás esetén számolni kell a holtszezonnal, addig a hosszútávra kiadott családi házak és lakások bérleti díja állandó forrást nyújt.

És amiért még inkább!

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Valószínűsíthetően az állandó kereslet "okolható" főként azért, hogy az országos szinten 10 hónapja erősen fluktuáló ingatlanárak Floridára egyáltalán nem jellemzőek, sőt egy a CNN Money által megjelentett felmérés szerint a 10 legnagyobb árnövekedést hozó település közé az idén várhatón 4 floridai is bekerül majd.

Az érdekesség kedvéért az alábbi táblázatban bemutatjuk, hogy várhatóan mely települések kerülnek majd fel a 10 legnagyobb árnövekedést produkáló és árcsökkenést elszenvedő város listájára. Itt meg kell említenünk, hogy azok a városok, melyek esetében a szakértők az idén a legnagyobb visszaesést prognosztizálták, megegyeznek azokkal, melyek az utóbbi évek ingatlanboomjának középpontjában álltak, ezáltal túlértékeltté váltak.


 


A 2-3 százalékos értékcsökkenés így elméletileg nem jelenthet problémát a tulajdonosok számára, hiszen ingatlanjaik értéke az elmúlt években majdhogynem megduplázódott. Baj csak akkor van, ha a tulajdonosok az értéknövekedést kihasználva további hitelt vettek fel az ingatlan fedezete mellett a vételárat meghaladó értékre.

Minimális kezdőtőke - mit kapsz itt a pénzedért?

Tovább is van...

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 21. csütörtök
Orsolya
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?