Floridai nyaralót 6 millió Ft-ért? Nem ismerünk lehetetlent!

Pénzcentrum
2007. június 19. 05:40

Floridai aranybánya: miért pont a déli parton ássunk? Az amerikai újságokat böngészve nap mint nap olvashatunk a tavaly augusztusban lejmenetnek indult amerikai ingatlanpiac újraéledésére mutató jelekről, a szakértők várakozásairól és az éveken keresztül óriási sebességgel száguldó piac felépülését nehezítő problémákról, melyek általában egyet jelentenek a másodlagos jelzálogpiac összeomlásának veszélyével és a bedőlt hitelek következtében lefolytatott árverések számának rohamos emelkedésével.

Az Egyesült Államok azonban mindezek ellenére megfelelő piac akár a magyar kisbefektetők számára is, vallják az amerikai ingatlanbefektetésben jártasak, persze elengedhetetlen a megfelelő szakértelem és a piac beható ismerete, mely hozzásegíti a vásárlót a lehetőségeinek és céljainak legmegfelelőbb ingatlan kiválasztásához.

A SunInWest ügyvezető igazgatóját, Kemecsei Líviát kérdeztük az amerikai ingatlanbefektetés előnyeiről és hátrányairól, illetve jelenlegi kockázatairól, aki szerint a mostani helyzet sem ad okot a tengerentúli nagyhatalom piacának elkerülésére. De az általános visszaesés mindenképpen szükségessé teszi a vásárlási szempontok felülvizsgálatát, mert napjainkban már az amerikai piacról is elmondható, amelyet a hazai szakértők a magyar piaccal kapcsolatban gyakorta emlegetnek: nem lehet mindent eladni, ezért nem érdemes kellő megfontolás nélkül vásárolni.

A SunInWest ügyvezető igazgatója befektetési célból egyértelműen Floridát ajánlja az Egyesült Államok ötven tagállama közül, amely már első látásra érthetővé válik, hiszen a napfényes tengerpart melletti ingatlanok Európán belül is kifejezetten keresettnek számítanak, így a befektetők számára a bérleti díjakból származó bevétel mellett, rövidebb-hosszabb távon mindenképpen az értéknövekedés adja a valódi nyereséget.

Meglepő fordulat: Florida, de nem azért...

Meglepő, de Floridát elsősorban nem a gyönyörű tengerpartja miatt ajánlja Kemecsei Lívia, hanem az állam gyors gazdasági fejlődése miatt, amely egyre több munkavállalót vonz a déli partra. A következő diagramon jól látszik, hogy Florida lakossága az európai államok népességnövekedését messze meghaladó ütemben növekedett az elmúlt 17 esztendőben.


A napi 1000 főnyi beáramló munkaerő folyamatos keresletet generál az ingatlanpiacon, akár hosszútávú bérletről, akár vételről legyen szó, így az igazi lehetőséget a turisztikai hasznosítás mellett az ideérkező munkavállalók számára való kiadás, illetve eladás adja.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a tengerparti apartmanok ne jelentenének jó lehetőséget a pénzüket ingatlanba fektetni szándékozó magyarok számára, az azonban mindenképpen mérlegelendő szempont, hogy amíg a turisztikai hasznosítás esetén számolni kell a holtszezonnal, addig a hosszútávra kiadott családi házak és lakások bérleti díja állandó forrást nyújt.

És amiért még inkább!

Valószínűsíthetően az állandó kereslet "okolható" főként azért, hogy az országos szinten 10 hónapja erősen fluktuáló ingatlanárak Floridára egyáltalán nem jellemzőek, sőt egy a CNN Money által megjelentett felmérés szerint a 10 legnagyobb árnövekedést hozó település közé az idén várhatón 4 floridai is bekerül majd.

Az érdekesség kedvéért az alábbi táblázatban bemutatjuk, hogy várhatóan mely települések kerülnek majd fel a 10 legnagyobb árnövekedést produkáló és árcsökkenést elszenvedő város listájára. Itt meg kell említenünk, hogy azok a városok, melyek esetében a szakértők az idén a legnagyobb visszaesést prognosztizálták, megegyeznek azokkal, melyek az utóbbi évek ingatlanboomjának középpontjában álltak, ezáltal túlértékeltté váltak.


 


A 2-3 százalékos értékcsökkenés így elméletileg nem jelenthet problémát a tulajdonosok számára, hiszen ingatlanjaik értéke az elmúlt években majdhogynem megduplázódott. Baj csak akkor van, ha a tulajdonosok az értéknövekedést kihasználva további hitelt vettek fel az ingatlan fedezete mellett a vételárat meghaladó értékre.

Minimális kezdőtőke - mit kapsz itt a pénzedért?

Tovább is van...

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?