6 °C Budapest

Floridai nyaralót 6 millió Ft-ért? Nem ismerünk lehetetlent!

Pénzcentrum
2007. június 19. 05:40

Floridai aranybánya: miért pont a déli parton ássunk? Az amerikai újságokat böngészve nap mint nap olvashatunk a tavaly augusztusban lejmenetnek indult amerikai ingatlanpiac újraéledésére mutató jelekről, a szakértők várakozásairól és az éveken keresztül óriási sebességgel száguldó piac felépülését nehezítő problémákról, melyek általában egyet jelentenek a másodlagos jelzálogpiac összeomlásának veszélyével és a bedőlt hitelek következtében lefolytatott árverések számának rohamos emelkedésével.

Az Egyesült Államok azonban mindezek ellenére megfelelő piac akár a magyar kisbefektetők számára is, vallják az amerikai ingatlanbefektetésben jártasak, persze elengedhetetlen a megfelelő szakértelem és a piac beható ismerete, mely hozzásegíti a vásárlót a lehetőségeinek és céljainak legmegfelelőbb ingatlan kiválasztásához.

A SunInWest ügyvezető igazgatóját, Kemecsei Líviát kérdeztük az amerikai ingatlanbefektetés előnyeiről és hátrányairól, illetve jelenlegi kockázatairól, aki szerint a mostani helyzet sem ad okot a tengerentúli nagyhatalom piacának elkerülésére. De az általános visszaesés mindenképpen szükségessé teszi a vásárlási szempontok felülvizsgálatát, mert napjainkban már az amerikai piacról is elmondható, amelyet a hazai szakértők a magyar piaccal kapcsolatban gyakorta emlegetnek: nem lehet mindent eladni, ezért nem érdemes kellő megfontolás nélkül vásárolni.

A SunInWest ügyvezető igazgatója befektetési célból egyértelműen Floridát ajánlja az Egyesült Államok ötven tagállama közül, amely már első látásra érthetővé válik, hiszen a napfényes tengerpart melletti ingatlanok Európán belül is kifejezetten keresettnek számítanak, így a befektetők számára a bérleti díjakból származó bevétel mellett, rövidebb-hosszabb távon mindenképpen az értéknövekedés adja a valódi nyereséget.

Meglepő fordulat: Florida, de nem azért...

Meglepő, de Floridát elsősorban nem a gyönyörű tengerpartja miatt ajánlja Kemecsei Lívia, hanem az állam gyors gazdasági fejlődése miatt, amely egyre több munkavállalót vonz a déli partra. A következő diagramon jól látszik, hogy Florida lakossága az európai államok népességnövekedését messze meghaladó ütemben növekedett az elmúlt 17 esztendőben.


A napi 1000 főnyi beáramló munkaerő folyamatos keresletet generál az ingatlanpiacon, akár hosszútávú bérletről, akár vételről legyen szó, így az igazi lehetőséget a turisztikai hasznosítás mellett az ideérkező munkavállalók számára való kiadás, illetve eladás adja.

Természetesen ez nem jelenti azt, hogy a tengerparti apartmanok ne jelentenének jó lehetőséget a pénzüket ingatlanba fektetni szándékozó magyarok számára, az azonban mindenképpen mérlegelendő szempont, hogy amíg a turisztikai hasznosítás esetén számolni kell a holtszezonnal, addig a hosszútávra kiadott családi házak és lakások bérleti díja állandó forrást nyújt.

És amiért még inkább!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Valószínűsíthetően az állandó kereslet "okolható" főként azért, hogy az országos szinten 10 hónapja erősen fluktuáló ingatlanárak Floridára egyáltalán nem jellemzőek, sőt egy a CNN Money által megjelentett felmérés szerint a 10 legnagyobb árnövekedést hozó település közé az idén várhatón 4 floridai is bekerül majd.

Az érdekesség kedvéért az alábbi táblázatban bemutatjuk, hogy várhatóan mely települések kerülnek majd fel a 10 legnagyobb árnövekedést produkáló és árcsökkenést elszenvedő város listájára. Itt meg kell említenünk, hogy azok a városok, melyek esetében a szakértők az idén a legnagyobb visszaesést prognosztizálták, megegyeznek azokkal, melyek az utóbbi évek ingatlanboomjának középpontjában álltak, ezáltal túlértékeltté váltak.


 


A 2-3 százalékos értékcsökkenés így elméletileg nem jelenthet problémát a tulajdonosok számára, hiszen ingatlanjaik értéke az elmúlt években majdhogynem megduplázódott. Baj csak akkor van, ha a tulajdonosok az értéknövekedést kihasználva további hitelt vettek fel az ingatlan fedezete mellett a vételárat meghaladó értékre.

Minimális kezdőtőke - mit kapsz itt a pénzedért?

Tovább is van...

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem