19 °C Budapest

Algából nyert energia - mit hoz számunkra a jövő?

Pénzcentrum
2007. augusztus 27. 16:00

Az emelkedő olajárak, valamint a fejlődő országok egyre magasabb energiaigénye miatt nem valószínű, hogy valaha is lesz olyan energiahordozó, amely képes lesz az olaj teljes mértékű helyettesítésére. A Forbes magazin szerint azonban az már előfordulhat, hogy az egyes régiók a számukra leginkább megfelelő technológiára szakosodnak.

De mégis milyen alternatív energiafelhasználási lehetőségek közül választhatunk? A lehetőségek tárháza igencsak széles, van tehát miből választani.

Sokaknak a megújuló energiaforrásokat említve egyből a szélenergia jut eszébe. Itthon több jelentősebb szélerőműről is tudunk, találkozhatunk velük például Kulcson, Inotán, illetve Mosonmagyaróváron, Szápáron. Világszinten a szélenergia-ipar mérete évente mintegy 30 százalékkel emelkedik, ráadásul a szél által létrehozott energia ára versenyképes a fosszilis energiaghordozókkal.

Egy másik közismert alternatív energiaforrás a napenergia, a világ energiájának mintegy 0,1 százalékát biztosítják napból származó energiák. Szakemberek szerint ez 20-35 éven belül akár 10 százalékra is emelkedhet. A technológia elterjedésének elősegítését szolgálják a különböző állami támogatások, programok.

Akármilyen meglepőnek tűnhet, mégis egyre több vállalkozás adja fejét az alga bioüzemanyaggá való átalakítására. Az alga ráadásul a Forbes magazin összeállítása szerint jóval kedvezőbben alakítható át energiává, mint biomasszát alkotó társai. Szakértők szerint az alga 400-500-szor magasabb holdankénti hozammal rendelkezik, mint a kukorica. Egyetlen hátulütője, hogy még 20-30 év, mire kifejlesztik a felhasználásához szükséges megfelelő technológiát.


Geotermikus energiát, amely a föld mélyében rejlő hőt hasznosítja, már 24 országban alkalmaznak, különösen Izlandon elterjedt ez a technológia. A Massachusetts Institute of Technology felmérése szerint 15 év alatti 1 milliárd dollár értékű befektetéssel az Egyesült Államokban 2050-re 25 millió háztartást láthatna el ez a típusú energia.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szénhez hagyományosan a fekete szín kötődik, azonban jelenleg egy új technológiával kísérleteznek a tudósok, melynek révén a szén égetésekor keletkező gázokat föld alatti barlangokba fecskendezné így tisztítva meg az égetési eljárást.

Ezen kívül hasznosítható a víz, az árapály, illetve a hullámverés energiája, ez azonban egyelőre messze nem hatékony, így ennek kialakulására és elterjedésére is várni kell. Egyesek szerint a biokinetikus energia lehet a megoldás. Miért ne próbálnánk meg valahogy energiát nyerni abból, hogy a padló behajlik alattunk, vagy az út beleremeg, ha egy teherautó halad át rajta, az ötlet nagyszerű, azonban még mindig csak kísérleti fázisban leledzik.


Szintén halhattunk már a hidrogénről mint üzemanyagról, azonban jelentős problémája, hogy a hidrolízis, vagyis a vízből történő kinyerése jelentős költségekkel jár.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem