5 °C Budapest

Algából nyert energia - mit hoz számunkra a jövő?

Pénzcentrum
2007. augusztus 27. 16:00

Az emelkedő olajárak, valamint a fejlődő országok egyre magasabb energiaigénye miatt nem valószínű, hogy valaha is lesz olyan energiahordozó, amely képes lesz az olaj teljes mértékű helyettesítésére. A Forbes magazin szerint azonban az már előfordulhat, hogy az egyes régiók a számukra leginkább megfelelő technológiára szakosodnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

De mégis milyen alternatív energiafelhasználási lehetőségek közül választhatunk? A lehetőségek tárháza igencsak széles, van tehát miből választani.

Sokaknak a megújuló energiaforrásokat említve egyből a szélenergia jut eszébe. Itthon több jelentősebb szélerőműről is tudunk, találkozhatunk velük például Kulcson, Inotán, illetve Mosonmagyaróváron, Szápáron. Világszinten a szélenergia-ipar mérete évente mintegy 30 százalékkel emelkedik, ráadásul a szél által létrehozott energia ára versenyképes a fosszilis energiaghordozókkal.

Egy másik közismert alternatív energiaforrás a napenergia, a világ energiájának mintegy 0,1 százalékát biztosítják napból származó energiák. Szakemberek szerint ez 20-35 éven belül akár 10 százalékra is emelkedhet. A technológia elterjedésének elősegítését szolgálják a különböző állami támogatások, programok.

Akármilyen meglepőnek tűnhet, mégis egyre több vállalkozás adja fejét az alga bioüzemanyaggá való átalakítására. Az alga ráadásul a Forbes magazin összeállítása szerint jóval kedvezőbben alakítható át energiává, mint biomasszát alkotó társai. Szakértők szerint az alga 400-500-szor magasabb holdankénti hozammal rendelkezik, mint a kukorica. Egyetlen hátulütője, hogy még 20-30 év, mire kifejlesztik a felhasználásához szükséges megfelelő technológiát.

Forrás: www.forbes.com

Geotermikus energiát, amely a föld mélyében rejlő hőt hasznosítja, már 24 országban alkalmaznak, különösen Izlandon elterjedt ez a technológia. A Massachusetts Institute of Technology felmérése szerint 15 év alatti 1 milliárd dollár értékű befektetéssel az Egyesült Államokban 2050-re 25 millió háztartást láthatna el ez a típusú energia.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A szénhez hagyományosan a fekete szín kötődik, azonban jelenleg egy új technológiával kísérleteznek a tudósok, melynek révén a szén égetésekor keletkező gázokat föld alatti barlangokba fecskendezné így tisztítva meg az égetési eljárást.

Ezen kívül hasznosítható a víz, az árapály, illetve a hullámverés energiája, ez azonban egyelőre messze nem hatékony, így ennek kialakulására és elterjedésére is várni kell. Egyesek szerint a biokinetikus energia lehet a megoldás. Miért ne próbálnánk meg valahogy energiát nyerni abból, hogy a padló behajlik alattunk, vagy az út beleremeg, ha egy teherautó halad át rajta, az ötlet nagyszerű, azonban még mindig csak kísérleti fázisban leledzik.

Forrás: www.pstidalenergy.org

Szintén halhattunk már a hidrogénről mint üzemanyagról, azonban jelentős problémája, hogy a hidrolízis, vagyis a vízből történő kinyerése jelentős költségekkel jár.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 17. vasárnap
Hedvig
41. hét
Október 17.
Missziók Világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 16. 19:20