4 °C Budapest

Algából nyert energia - mit hoz számunkra a jövő?

Pénzcentrum
2007. augusztus 27. 16:00

Az emelkedő olajárak, valamint a fejlődő országok egyre magasabb energiaigénye miatt nem valószínű, hogy valaha is lesz olyan energiahordozó, amely képes lesz az olaj teljes mértékű helyettesítésére. A Forbes magazin szerint azonban az már előfordulhat, hogy az egyes régiók a számukra leginkább megfelelő technológiára szakosodnak.

De mégis milyen alternatív energiafelhasználási lehetőségek közül választhatunk? A lehetőségek tárháza igencsak széles, van tehát miből választani.

Sokaknak a megújuló energiaforrásokat említve egyből a szélenergia jut eszébe. Itthon több jelentősebb szélerőműről is tudunk, találkozhatunk velük például Kulcson, Inotán, illetve Mosonmagyaróváron, Szápáron. Világszinten a szélenergia-ipar mérete évente mintegy 30 százalékkel emelkedik, ráadásul a szél által létrehozott energia ára versenyképes a fosszilis energiaghordozókkal.

Egy másik közismert alternatív energiaforrás a napenergia, a világ energiájának mintegy 0,1 százalékát biztosítják napból származó energiák. Szakemberek szerint ez 20-35 éven belül akár 10 százalékra is emelkedhet. A technológia elterjedésének elősegítését szolgálják a különböző állami támogatások, programok.

Akármilyen meglepőnek tűnhet, mégis egyre több vállalkozás adja fejét az alga bioüzemanyaggá való átalakítására. Az alga ráadásul a Forbes magazin összeállítása szerint jóval kedvezőbben alakítható át energiává, mint biomasszát alkotó társai. Szakértők szerint az alga 400-500-szor magasabb holdankénti hozammal rendelkezik, mint a kukorica. Egyetlen hátulütője, hogy még 20-30 év, mire kifejlesztik a felhasználásához szükséges megfelelő technológiát.

Forrás: www.forbes.com

Geotermikus energiát, amely a föld mélyében rejlő hőt hasznosítja, már 24 országban alkalmaznak, különösen Izlandon elterjedt ez a technológia. A Massachusetts Institute of Technology felmérése szerint 15 év alatti 1 milliárd dollár értékű befektetéssel az Egyesült Államokban 2050-re 25 millió háztartást láthatna el ez a típusú energia.

A szénhez hagyományosan a fekete szín kötődik, azonban jelenleg egy új technológiával kísérleteznek a tudósok, melynek révén a szén égetésekor keletkező gázokat föld alatti barlangokba fecskendezné így tisztítva meg az égetési eljárást.

Ezen kívül hasznosítható a víz, az árapály, illetve a hullámverés energiája, ez azonban egyelőre messze nem hatékony, így ennek kialakulására és elterjedésére is várni kell. Egyesek szerint a biokinetikus energia lehet a megoldás. Miért ne próbálnánk meg valahogy energiát nyerni abból, hogy a padló behajlik alattunk, vagy az út beleremeg, ha egy teherautó halad át rajta, az ötlet nagyszerű, azonban még mindig csak kísérleti fázisban leledzik.

Forrás: www.pstidalenergy.org

Szintén halhattunk már a hidrogénről mint üzemanyagról, azonban jelentős problémája, hogy a hidrolízis, vagyis a vízből történő kinyerése jelentős költségekkel jár.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 30. szerda
András, Andor
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?