9 °C Budapest

Bioüzemanyag: több kárt okoz mint használ?

Pénzcentrum
2007. augusztus 22. 14:00

A világ fogyó olajkészleteinek köszönhetően a szakemberek folyamatosan új ötletekkel állnak elő az üzemanyag környezetbarát helyettesítésére. A bioüzemanyag lehetséges megoldás lenne, de egy nemrégiben készült tanulmány szerint, valószínűleg több kárt okoz, mint amennyi előny származna belőle.

Az alternatív energiaforrások közül a szakemberek a bioüzemanyagot vették górcső alá. A tanulmány eredménye aggodalmakra adhat okot, ugyanis a környezetre gyakorolt hatása semmivel sem jobb mint a benzin vagy gázolaj, amit helyettesíteni hivatott.

A bio változat használatával 75 százalékkal kevesebb szén-dioxid kerülne a levegőbe, ami járható, és környezetbarát módnak tűnik. De azt sem szabad elfelejteni, hogy az előállításhoz szükséges terményeknek jelentős területekre van szüksége. Ezeket a területeket viszont már csak az erdők kiirtásával lehet megszerezni, aminek a leggyakoribb módja azok felgyújtása. Így viszont 9-szer annyi szén-dioxid kerül a légkörbe, mint amennyit a benzin vagy a gázolaj használatával bocsátanak ki az autók.

A jelenleg nem mezőgazdaságra használt területeken viszont állattenyésztés folyik, így hacsak nem tér át a népesség nagy része vegetáriánus étrendre, az erdők kiirtása nélkül nem lehet megoldani a benzin teljes mértékű helyettesítését. Az égetéssel viszont 30 év alatt juthatunk el arra a szintre, hogy a környezetbarát üzemanyag kompenzálja az erdők égetésével kibocsátott plusz szén-dioxid mennyiséget.

Egyes szakértők szerint sokkal hatékonyabb környezetvédelmi stratégia lenne az erdők, szavannák megőrzése, valamint újak telepítése. Bár alternatív megoldásként szóba jöhet az olyan biomasszákból történő bioüzemanyag előállítás, amik az évelő növényekből, és fogyasztásra alkalmatlan terményekből készülnek. A kutatások ilyen irányba terelése pozitív hatással lenne az erdők pusztulására, de mindenképpen szükséges egy teljes körű, átfogó megközelítés kialakítása az erőforrások fenntartására és pótlására.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm