Bioüzemanyag: több kárt okoz mint használ?

Pénzcentrum
2007. augusztus 22. 14:00

A világ fogyó olajkészleteinek köszönhetően a szakemberek folyamatosan új ötletekkel állnak elő az üzemanyag környezetbarát helyettesítésére. A bioüzemanyag lehetséges megoldás lenne, de egy nemrégiben készült tanulmány szerint, valószínűleg több kárt okoz, mint amennyi előny származna belőle.

Az alternatív energiaforrások közül a szakemberek a bioüzemanyagot vették górcső alá. A tanulmány eredménye aggodalmakra adhat okot, ugyanis a környezetre gyakorolt hatása semmivel sem jobb mint a benzin vagy gázolaj, amit helyettesíteni hivatott.

A bio változat használatával 75 százalékkal kevesebb szén-dioxid kerülne a levegőbe, ami járható, és környezetbarát módnak tűnik. De azt sem szabad elfelejteni, hogy az előállításhoz szükséges terményeknek jelentős területekre van szüksége. Ezeket a területeket viszont már csak az erdők kiirtásával lehet megszerezni, aminek a leggyakoribb módja azok felgyújtása. Így viszont 9-szer annyi szén-dioxid kerül a légkörbe, mint amennyit a benzin vagy a gázolaj használatával bocsátanak ki az autók.

A jelenleg nem mezőgazdaságra használt területeken viszont állattenyésztés folyik, így hacsak nem tér át a népesség nagy része vegetáriánus étrendre, az erdők kiirtása nélkül nem lehet megoldani a benzin teljes mértékű helyettesítését. Az égetéssel viszont 30 év alatt juthatunk el arra a szintre, hogy a környezetbarát üzemanyag kompenzálja az erdők égetésével kibocsátott plusz szén-dioxid mennyiséget.

Egyes szakértők szerint sokkal hatékonyabb környezetvédelmi stratégia lenne az erdők, szavannák megőrzése, valamint újak telepítése. Bár alternatív megoldásként szóba jöhet az olyan biomasszákból történő bioüzemanyag előállítás, amik az évelő növényekből, és fogyasztásra alkalmatlan terményekből készülnek. A kutatások ilyen irányba terelése pozitív hatással lenne az erdők pusztulására, de mindenképpen szükséges egy teljes körű, átfogó megközelítés kialakítása az erőforrások fenntartására és pótlására.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 22. szerda
Beáta, Izolda
12. hét
Március 22.
A víz világnapja
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?