12 °C Budapest

Hol érdemes lakást venni? - Óriási választék Pécsett

Pénzcentrum
2007. augusztus 6. 10:00

Pécs lakáspiacáról nem lehet azt mondani, hogy pang, hiszen darabszámra az idei évben körülbelül ugyanannyi lakóingatlan cserélt tulajdonost, mint öt évvel ezelőtt. Az ingatlanpiac rendkívül sokszínű, azonban az eladásig eltelt idő egyre hosszabb - adja hírül a Napi Gazdaság.

Czoboly István, a helyi Continuum Ingatlaniroda közvetítő résztulajdonosa szerint a kínálat óriásira duzzadt. Három éve azonban még csupán 6-8 hónap kellett egy piacra került lakóingatlan értékesítéséhez, ma már gyakran 1-1,5 év is kellhet hozzá. A tapasztalat szerint nagyon nehezen kelnek el a garázsok, így több lakásfejlesztő ingyen adja a gépkocsi-férőhelyet, ezzel varázsolva kelendőbbé a lakásokat.

A használtalakás-piacra a sokszínűség jellemző a megyeszékhelyen, a belvárosi használt, 45-50 négyzetméteres társasházi lakások átlagos négyzetméterára 220-280 ezer forint között mozog. A belső magban található patinás, 60-90 négyzetméteres, jó állapotú, felújítottak ára eléri akár a 330-350 ezer forintot is négyzetméterenként.

A kínálat a külső területeken is bőséges, így például az Uránvárosban a 42-47 négyzetméteres, gázfűtéses téglalakások átlagára 8-10 millió forint között mozog, a távfűtéses panelek ennél 1-1,5 millió forinttal olcsóbbak. A Kertvárosban a 40-49 négyzetméteres, panelekhez 7-9 millióért, míg a néhány éves téglalakásokhoz 11-14 millió forintért lehet hozzájutni. A Budai városrész ötvenes évekbeli, függőfolyósós, gázfűtéses, 50-52 négyzetméteres, téglaépítésű bányászlakásai 7-8 millió forintért kaphatóak, a később rájuk épített tetőtéri lakások 1 millióval drágábbak.

Szép számmal akad új építésű ingatlan is, a szakember szerint jelenleg is több mint 100 vár gazdára. A jó minőségű, belvárosi 32-120 négyzetméteres ingatlanok 320-360 ezer forint/négyzetméter, míg a lakóparkiaké 270-320 ezer forintos négyzetméteráron kaphatóak. Családi házak tekintetében is bő kínálat jellemző, a belvárosban régi ház 20-30, újabb építésű pedig 40-50 millióért kapható. A Mecsek oldalában található villákhoz 60-80 millióért lehet hozzájutni.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?