2 °C Budapest

Lassuló ingatlanpiac - mégis a panel a nyerő?

Pénzcentrum
2007. július 16. 11:00

Mind Eger, mind Miskolc ingatlanpiacán érezhető a kormányzati intézkedések hatása, az észak-magyarországi megyeszékhelyek piaca ugyanis érzékenyebben válaszol a gazdasági folyamtokra és kormányzati intézkedésekre, főként mivel a keresletet főként a helyi és környékbeli fizetőképes lakosok adják - írja a Napi.

Miskolcon főként panelből nagy a kínálat, az Avas távfűtéses lakásaihoz már 100 ezer forint környékén is hozzá lehet jutni, a kereslet azonban rendkívül alacsony, és aki teheti inkább a diósgyőri vagy a Vologda lakótelepen vásárol, persze némileg magasabb áron.

A fiatalok főként a kétszobás, 55 négyzetméteres otthonokat keresik, amelyet panellakások esetében 7,2-8 millió forintért, gázkonvektoros téglalakások esetében pedig 8-8,5 millió forintból vásárolhatnak meg. A piac sajátossága, hogy az adásvételek 95 százalékában, az ügyletet hitelből finanszírozzák.

A családi házak piacán is viszonylag nagy kínálattal találkozunk, az árak elhelyezkedéstől és az ingatlan állapotától függően 14 és 35 millió forint között mozognak, de találkozhatunk 70-90 millió forintos luxusvillával is Tapolcán. A kereslet ezzel szemben a 14-18 millió forintos kínálati áron hirdetett családi házak iránt van, persze minél jobb állapotban és jobb helyen.

Új beruházásból sincs hiány a Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyén, ahol a fejlesztők szerint közel évi 1000 lakásra van igény. A négyzetméterárak 240-250 ezer forint körül alakulnak, a legkeresettebbek lakások pedig az 50-70 négyzetméteres alapterülettel rendelkező ingatlanok közül kerülnek ki.

Eger piacával kapcsolatban csendes mozgásról számoltak be a helyi ingatlanügynökségek, amely főként a rendkívül olcsón elérhető paneleket érinti, melyek 150-170 ezer forintos négyzetméterárért biztosítják a fiatalok számára az otthonteremtés lehetőségét.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A családi házak piacán itt is pangás tapasztalható, főként ami a zártudvaros, egybeépült családi házakat illeti. Egyébként 20 és 35 millió forint körül alakulnak az árak.

A legnagyobb a kereslet a történelmi belvárosban fekvő polgári lakások iránt lenne, ám ebben a szegmensben nagyon ritka az eladó ingatlan, a négyzetméterárak pedig 300-400 ezer forint körül mozognak. Ha mégis piacra kerülne egy ingatlan, az néhány héten belül új gazdára talál.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem