22 °C Budapest

Lassuló ingatlanpiac - mégis a panel a nyerő?

Pénzcentrum
2007. július 16. 11:00

Mind Eger, mind Miskolc ingatlanpiacán érezhető a kormányzati intézkedések hatása, az észak-magyarországi megyeszékhelyek piaca ugyanis érzékenyebben válaszol a gazdasági folyamtokra és kormányzati intézkedésekre, főként mivel a keresletet főként a helyi és környékbeli fizetőképes lakosok adják - írja a Napi.

Miskolcon főként panelből nagy a kínálat, az Avas távfűtéses lakásaihoz már 100 ezer forint környékén is hozzá lehet jutni, a kereslet azonban rendkívül alacsony, és aki teheti inkább a diósgyőri vagy a Vologda lakótelepen vásárol, persze némileg magasabb áron.

A fiatalok főként a kétszobás, 55 négyzetméteres otthonokat keresik, amelyet panellakások esetében 7,2-8 millió forintért, gázkonvektoros téglalakások esetében pedig 8-8,5 millió forintból vásárolhatnak meg. A piac sajátossága, hogy az adásvételek 95 százalékában, az ügyletet hitelből finanszírozzák.

A családi házak piacán is viszonylag nagy kínálattal találkozunk, az árak elhelyezkedéstől és az ingatlan állapotától függően 14 és 35 millió forint között mozognak, de találkozhatunk 70-90 millió forintos luxusvillával is Tapolcán. A kereslet ezzel szemben a 14-18 millió forintos kínálati áron hirdetett családi házak iránt van, persze minél jobb állapotban és jobb helyen.

Új beruházásból sincs hiány a Borsod-Abaúj-Zemplén megye székhelyén, ahol a fejlesztők szerint közel évi 1000 lakásra van igény. A négyzetméterárak 240-250 ezer forint körül alakulnak, a legkeresettebbek lakások pedig az 50-70 négyzetméteres alapterülettel rendelkező ingatlanok közül kerülnek ki.

Eger piacával kapcsolatban csendes mozgásról számoltak be a helyi ingatlanügynökségek, amely főként a rendkívül olcsón elérhető paneleket érinti, melyek 150-170 ezer forintos négyzetméterárért biztosítják a fiatalok számára az otthonteremtés lehetőségét.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A családi házak piacán itt is pangás tapasztalható, főként ami a zártudvaros, egybeépült családi házakat illeti. Egyébként 20 és 35 millió forint körül alakulnak az árak.

A legnagyobb a kereslet a történelmi belvárosban fekvő polgári lakások iránt lenne, ám ebben a szegmensben nagyon ritka az eladó ingatlan, a négyzetméterárak pedig 300-400 ezer forint körül mozognak. Ha mégis piacra kerülne egy ingatlan, az néhány héten belül új gazdára talál.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?