12 °C Budapest

Túlkínálat az ingatlanpiacon - eladhatatlan lett a panel?

Pénzcentrum
2007. július 23. 09:30

Az alföldi megyeszékhelyeken, az észak-magyarországi városokhoz hasonlóan, visszaesőben van a fizetőképes kereslet: Nyíregyházán és Békéscsabán évek óta pang a lakáspiac, érdeklődés csak az egyre alacsonyabb négyzetméterárakkal rendelkező új ingatlanok iránt mutatkozik - írja a Napi.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Nyíregyházán és Békéscsabán is széles a kínálat panelekből, a túlkínálat azonban főként a szabolcs-szatmári megyeszékhelyen okozott áresést az elmúlt években, ahol ez egy másfél szobás lakás esetében akár 1-1,5 millió forintot is jelenthet.

A közel 20 százalékos árcsökkenés azonban nem csak a magas fenntartási költséget jelentő paneleket érinti, de a téglalakásokban található minigarzonokat is. Némi érdeklődés mutatkozik azonban a belvárosi, polgári lakások iránt, melyekért 180-250 ezer forintot kérnek el a tulajdonosok.

A családi házak piacán mindkét város esetében jelentősen szóródnak az árak, főként az elhelyezkedés és az épület korának függvényében, de a több tíz, illetve 100 milliós villák iránt szinte egyáltalán nincs kereslet.

Az építési kedv is megcsappant az Alföldön, a kiadott építési engedélyek száma jelentős mértékű visszaesést mutatott az elmúlt fél évben. Több beruházás kivitelezése is lassan halad, illetve elmaradtak már tervezőasztalon lévő projektek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,9 százalékos THM-el, és havi 82 061 forintos törlesztővel fel lehet venni a Gránit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az MKB Banknál 3,21% a THM; a Raiffeisen Banknál 3,44%; a CIB Banknál és a Gránit Banknál 3,45%; míg az Unicredit Banknál 3,58%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A végfázisban lévő fejlesztések esetében azonban a cégek nem tartanak értékesítési nehézségektől, az árak 200 és 280 ezer forint körül szóródnak, de a felső közép kategóriás fejlesztések esetében gyakorta kell kedvezményekkel számolni a fejlesztőknek.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. október 19. kedd
Nándor
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?