4 °C Budapest

Egyötödére csökken a lakások értéke - honnan jön a zuhanás?

Pénzcentrum
2007. augusztus 1. 15:00

Több millió ingatlan értékcsökkenéséhez vezethetnek a néhány hete tartó áradások az Egyesült Királyságban, ahol a biztosítókhoz beérkezett kárbejelentések közel 3 milliárd fontnyi veszteségről tanúskodnak.

A ténylegesen keletkezett kár azonban ennél sokkal nagyobb lehet, ha a biztosítók a jelenleg érvényben lévő szerződések lejártával, megnövekedett kockázatukra hivatkozva, nem kötnek újabb kontraktusokat, ezzel ugyanis szinte eladhatatlanná válnak a veszélyeztetett zónában található ingatlanok.

Angliában jelenleg 2,2 millió családi házat és egyéb ingatlant érint az ár, ebből körülbelül 200 ezer kiemelten veszélyeztetett területen van, de amennyiben a kormány nem növeli meg drasztikusan az árvíz elleni védekezésre fordított összeget, az érintett ingatlanok száma a századfordulón elérheti majd a 3,5 milliót.

A biztosítók és a kormány között megszületett megállapodás szerint a társaságok az árvízre hivatkozva nem mondhatják fel a szerződéseket, ám arra senki sem kötelezheti őket, hogy újonnan is megkössék azokat. A megnövekedett kockázat már most is látszik az egekbe szökő díjakon, melyek egyes területek esetében már most 60 százalékkal emelkedtek, ám a szakemberek szerint ez csupán a kezdet.

A megnövekedett díjak ugyanis a kedvezőbb esetet jelentik, az igazi bosszúságot az adja majd, ha a biztosítók nem kötnek újabb szerződést. Lakásbiztosítás hiányában ugyanis a kereskedelmi bankok nem nyújtanak majd hitelt az érintett ingatlanokra, amely akár 80 százalékos értékcsökkenéshez is vezethet.

Az óriási mértékű áresés azonban röghöz kötheti a veszélyeztetett területen lakókat, a vásárlók és az újonnan építkezők ugyanis könnyen azzal a problémával találhatják szemben magukat, hogy horribilis árat kell fizetniük a lakáshitelhez szükséges biztosításért, ha egyáltalán köt velük szerződést a biztosító.

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?