Egyötödére csökken a lakások értéke - honnan jön a zuhanás?

Pénzcentrum
2007. augusztus 1. 15:00

Több millió ingatlan értékcsökkenéséhez vezethetnek a néhány hete tartó áradások az Egyesült Királyságban, ahol a biztosítókhoz beérkezett kárbejelentések közel 3 milliárd fontnyi veszteségről tanúskodnak.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A ténylegesen keletkezett kár azonban ennél sokkal nagyobb lehet, ha a biztosítók a jelenleg érvényben lévő szerződések lejártával, megnövekedett kockázatukra hivatkozva, nem kötnek újabb kontraktusokat, ezzel ugyanis szinte eladhatatlanná válnak a veszélyeztetett zónában található ingatlanok.

Angliában jelenleg 2,2 millió családi házat és egyéb ingatlant érint az ár, ebből körülbelül 200 ezer kiemelten veszélyeztetett területen van, de amennyiben a kormány nem növeli meg drasztikusan az árvíz elleni védekezésre fordított összeget, az érintett ingatlanok száma a századfordulón elérheti majd a 3,5 milliót.

A biztosítók és a kormány között megszületett megállapodás szerint a társaságok az árvízre hivatkozva nem mondhatják fel a szerződéseket, ám arra senki sem kötelezheti őket, hogy újonnan is megkössék azokat. A megnövekedett kockázat már most is látszik az egekbe szökő díjakon, melyek egyes területek esetében már most 60 százalékkal emelkedtek, ám a szakemberek szerint ez csupán a kezdet.

A megnövekedett díjak ugyanis a kedvezőbb esetet jelentik, az igazi bosszúságot az adja majd, ha a biztosítók nem kötnek újabb szerződést. Lakásbiztosítás hiányában ugyanis a kereskedelmi bankok nem nyújtanak majd hitelt az érintett ingatlanokra, amely akár 80 százalékos értékcsökkenéshez is vezethet.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az óriási mértékű áresés azonban röghöz kötheti a veszélyeztetett területen lakókat, a vásárlók és az újonnan építkezők ugyanis könnyen azzal a problémával találhatják szemben magukat, hogy horribilis árat kell fizetniük a lakáshitelhez szükséges biztosításért, ha egyáltalán köt velük szerződést a biztosító.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 25. hétfő
Blanka, Bianka
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?