4 °C Budapest

Egyötödére csökken a lakások értéke - honnan jön a zuhanás?

Pénzcentrum
2007. augusztus 1. 15:00

Több millió ingatlan értékcsökkenéséhez vezethetnek a néhány hete tartó áradások az Egyesült Királyságban, ahol a biztosítókhoz beérkezett kárbejelentések közel 3 milliárd fontnyi veszteségről tanúskodnak.

A ténylegesen keletkezett kár azonban ennél sokkal nagyobb lehet, ha a biztosítók a jelenleg érvényben lévő szerződések lejártával, megnövekedett kockázatukra hivatkozva, nem kötnek újabb kontraktusokat, ezzel ugyanis szinte eladhatatlanná válnak a veszélyeztetett zónában található ingatlanok.

Angliában jelenleg 2,2 millió családi házat és egyéb ingatlant érint az ár, ebből körülbelül 200 ezer kiemelten veszélyeztetett területen van, de amennyiben a kormány nem növeli meg drasztikusan az árvíz elleni védekezésre fordított összeget, az érintett ingatlanok száma a századfordulón elérheti majd a 3,5 milliót.

A biztosítók és a kormány között megszületett megállapodás szerint a társaságok az árvízre hivatkozva nem mondhatják fel a szerződéseket, ám arra senki sem kötelezheti őket, hogy újonnan is megkössék azokat. A megnövekedett kockázat már most is látszik az egekbe szökő díjakon, melyek egyes területek esetében már most 60 százalékkal emelkedtek, ám a szakemberek szerint ez csupán a kezdet.

A megnövekedett díjak ugyanis a kedvezőbb esetet jelentik, az igazi bosszúságot az adja majd, ha a biztosítók nem kötnek újabb szerződést. Lakásbiztosítás hiányában ugyanis a kereskedelmi bankok nem nyújtanak majd hitelt az érintett ingatlanokra, amely akár 80 százalékos értékcsökkenéshez is vezethet.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az óriási mértékű áresés azonban röghöz kötheti a veszélyeztetett területen lakókat, a vásárlók és az újonnan építkezők ugyanis könnyen azzal a problémával találhatják szemben magukat, hogy horribilis árat kell fizetniük a lakáshitelhez szükséges biztosításért, ha egyáltalán köt velük szerződést a biztosító.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem