16 °C Budapest

Nyaktörő mutatvány: add el, és maradj benne!

Pénzcentrum
2007. június 20. 15:00

Szeretnél csendben megszabadulni adósságaidtól, hogy ne lássák a szomszédok és a család se tudja meg, hogy komoly anyagi gondokkal küszködsz? Szeretnél továbbra is a saját lakásokban lakni, bár a hitel törlesztőrészleteit már nem tudod tovább fizetni?

A britek megtalálták a megoldást a problémádra, amelyet a szemfüles hazai vállalkozók is bármikor felfedezhetnek. A kérdés csupán annyi: valóban megoldást jelent a rejtélyes konstrukció a problémáidra, vagy tartozásaid csendes rendezéséért nagy árat kell fizetned?

Lássuk először, mi is ez a rejtélyes találmány, ami egy csapásra megoldja a problémákat! A visszabérlési konstrukció keretében az anyagi gondokkal küzdő lakástulajdonos lehetőséget kap arra, hogy bár áron alul, de eladja jelzáloghitellel terhelt lakását, majd visszabérelje azt a piacon érvényes bérleti díjak mellett.

Az eladásból származó jövedelemből a tulajdonos ki tudja fizetni a jelzáloghitelt és egyéb tartozásait, így oly módon tud megszabadulni az adósságoktól, hogy közben folytathatja megszokott életét, nem kell sem a szomszédoknak, sem a családnak beszámolni gondjairól.

A "csendes" megoldásért azonban nagy árat fizetnek a konstrukciót választók, mert a cégek jelentős nagyságú diszkonttal vásárolják meg az ingatlanokat, melynek mértéke az értékesíthetőség függvénye. Az általuk alkalmazott értékbecslők a kereskedelmi bankoknál is szigorúbb szabályokat alkalmaznak az értékbecslésnél, ugyanis nem a 90 napos értékesíthetőségi kritérium függvényében határozzák meg az árat, hanem aszerint, hogy az ingatlant a holnapi napon mennyiért lehet eladni.

Erre az egyébként is alacsony értékre jön rá a cég által meghatározott diszkont, így az eladók elviekben maximálisan az ingatlan piaci értékének 85 százalékához juthatnak hozzá, de ez az arány a gyakorlatban a legtöbb esetben sokkal inkább a 70 százalékhoz közelít.

Ezzel szemben áll a későbbiekben fizetendő bérleti díj, amelyet azonban már a piaci viszonyok alapján, általában a banknak fizetett törlesztőrészlethez alkalmazkodva állapítanak meg a cégek (csakis abban az esetben mennek a bérleti piacon jellemző árak alá, ha a család költségvetését veszélyeztető törlesztőrészlet nagysága ennél alacsonyabb volt).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az ár tehát óriási, hiszen a tulajdonos nem csak az áron aluli értékesítésen veszít, hanem a banki kamatokat és kezelési költséget tartalmazó törlesztőrészlet nagyságú bérleti díjakon is. Emellett a cégek nem számítanak felügyeleti szervnek, tevékenységük nem szabályozott, amely további kockázatot rejt.

Fennáll például annak a veszélye, hogy a súlyos árért cserébe csupán 6 hónapig vagy 1 évig élvezhetjük volt otthonunk melegét, mert a bérleti díjak olyan magasra emelik, hogy végül így is költöznünk kell.

A szakértők ezért arra figyelmeztetnek, hogy aki teheti kerülje el a visszabérlési konstrukciót kínáló cégek szolgáltatásainak igénybevételét, ha mindenképpen muszáj költözzön el inkább, ha pedig lehetősége van rá, kérje a számlavezető bank segítségét.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem