Mennyiért lehet albérletet szerezni Budapesten? Az aranyat érő számok...

Pénzcentrum
2007. június 1. 05:40

Albérlet a belvárosban: az V. kerületet messze kerüld el! Minden fiatal lakásra, saját otthonra vágyik, hallhatjuk különböző fórumokon, a jelenség indoklásaképpen pedig leggyakrabban a lakáshitel törlesztőrészletek és a bérleti díjak egymáshoz közelítése merül fel, persze vásárlás esetén előfordulhat, hogy egy szerényebb ingatlannal kell beérnie a fészekrakó fiataloknak. De vajon ténylegesen milyen magasak a bérleti díjak, és mennyiért juthatnak albérlethez a flexibilitást előnyben részesítők?

Most induló sorozatunk az albérletpiacon uralkodó árakat és tendenciákat kutatja, piaci szegmensenként, azaz lakásméretekre és típusokra lebontva azt. Az albérletárakat különböző budapesti kerületekben vizsgáljuk, melyek között a piac keresleti oldalát adó diákok és külföldiek által előnyben részesített területek szerepelnek.

Az albérletpiac fontos velejárója emellett, hogy a döntések meghozatalában kiemelkedő szerepet játszanak az ingatlan fenntartási költségei, főként a fűtés, mely a rezsi jelentős hányadát adja. Ezért fontosnak tartottuk annak nagyító alá vételét, hogy a különböző fűtési technológiával felszerelt ingatlanok bérleti díjában tapasztalhatóak-e eltérések.

A körkép elkészítésében az Albérlet.hu, az Ingatlan.com és az Ingatlan.net voltak segítségünkre. Az adatokat 2007. május 17. és 24. között gyűjtöttük össze, a következő néhány bekezdésben megjelenő adatok ezek átlagai.

Belvárosi albérletek: sokba kerül az egyedi fűtés!

A belvárosi kerületek közül az V., VI., VII., VIII. és XI. kerületre jellemző bérleti díjakat vizsgáltuk a panel és téglaépítésű 30 négyzetméretes garzon, 45 nm-es másfélszobás, és 75 nm-es háromszobás lakások esetében aszerint, hogy távfűtést vagy egyedi fűtési eljárást alkalmaztak-e.

A téglalakások belvárosi piacát tekintve elmondható, és általánosságban is igaz, hogy a távfűtés vörös zászlót jelent az albérletet keresők szemében, amely megmutatkozik az egyedi fűtéses és a távhővel ellátott lakások bérleti díjában is.

Az egyedi fűtéssel felszerelt lakások általánosságban körülbelül 20 ezer forinttal kerülnek többe havonta, mint távfűtéses társaik, Korbuly Krisztiántól, az Ingatlan.com elemzőjétől megtudtuk, hogy habár a bérleti díjak különbsége fedezné a távfűtésből adódó hátrányokat, a keresleti oldalon lévők általában nem számolnak ezzel a tényezővel és kerülik a távhő szolgáltató által fűtött lakásokat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nyolcadik kerület: messze még a fény...

A belvárosban a legdrágább területet az V. kerület adja, ahol az alacsony alapterülettel rendelkező lakások szűkössége miatt a 30 és 45 négyzetméteres ingatlanok esetében nem tapasztalható különbség a bérleti díjakat tekintve. Az elemzők szerint az árak egyezését az okozza, hogy a jó elhelyezkedésű kis alapterületű ingatlanok esetében inkább érvényesíthető a 2500 forint körüli négyzetméterár.

Már a belvárosra is igaz, hogy az V. kerülettől távolodva csökkenek a bérleti díjak, amely a rehabilitáció alatt álló VIII. kerületben csúcsosodik ki, itt a nem túl kedvelt környezet miatt még az egyedi fűtéssel rendelkező, többségében új ingatlanok esetében is alacsonyabb árakkal találkozunk.

Érdekes jelenség, hogy a nyolcadik kerületi panelek esetében az átlagosnál kevésbé érvényesíthető az alapterület növekedése okozta nagyobb élettér az árakban, míg 30 négyzetméteres ingatlanok esetében 1500 forintot kérnek el egy négyzetméterért, addig a 75 négyzetméteres ingatlanok esetében már 760 forintért is albérlethez juthatunk.

Albérlet a külvárosban: az árak kétirányba húznak!

A panel lakások a külső kerületekben sem népszerűbbek, mint a belvárosban. A piac érdekessége, hogy a belső kerületekkel ellentétben, itt sokkal inkább a 45 négyzetméteres ingatlanok esetében érvényesíthetőek a nagyobb élettérből fakadó előnyök, így a kisebb garzonok olcsóbbak.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem