2 °C Budapest

Mennyiből lesz családi házad? - óriási döntés, hatalmas ár

Pénzcentrum
2007. május 24. 05:40

A telek nem minden, de... A fiatalok számára az egyik legfontosabb kérdés, mellyel szembesülnek, hogy a hagyományoknak megfelelően szerezzenek-e saját ingatlant akár a hitelből fakadó kockázatokat és kötelezettségeket felvállalva, vagy válasszák inkább a nagyobb szabadságot biztosító albérletet, mely azonban teljes mértékben ellentmond a magyar gondolkodásmódnak.

Azt, hogy a saját tulajdonhoz való ragaszkodás milyen terheket ró a társadalomra több ingatlanpiaci szakértő is hangsúlyozta már, ennek ellenére a családalapítás küszöbén álló fiatalok többsége a hitelből való vásárlást választja a bérléssel szemben. A döntés alapja, hogy a bérleti díjak összegéből könnyen finanszírozhatóvá válik egy szerényebb ingatlan megvételéhez szükséges hitel törlesztőrészlete, persze csakis a hitel futamidejének függvényében.

Amint valaki túljut a bérlés-vásárlás dilemmán, ha a vétel mellett dönt, azonnal újabb problémával szembesül: elégedjen-e meg egy lakással egy új beruházásban Budapesten, vagy megpróbáljon-e hozzájutni egy családi házhoz, akár olyan áron is, hogy ehhez el kell hagynia a főváros belterületét, és az agglomerációból naponta több órát kell utaznia.

A következő néhány bekezdésben a családi ház építésének, és vásárlásának problémáit és a fővárosban, illetve az agglomerációban kínálkozó lehetőségeket tekintjük végig, a cikk elkészítésében a Duna House vezető elemzője, Murányi Ákos, és az Otthon Centrum területi irodáinak vezetői voltak segítségünkre.

Mennyiből lesz családi házad - csak a telek számít?

A családi házakkal kapcsolatban már többször elhangzott, hogy az ár jelentős hányadát a telek adja, mely elhelyezkedésének függvényében jelentős többletértéket, és egyben többletköltséget jelenthet a tulajdonos, illetve a vevő számára.

Az alábbi diagrammokon a Budapesten és az agglomerációban jellemző telekárakat foglaltuk össze, utóbbit aszerint, hogy az adott telek a budai vagy a pesti oldalon helyezkedik-e el.

Érdekes módon a budai és a pesti oldal közötti különbség sokkal inkább az agglomerációban mutatkozik meg, a budapesti belterületet illetően az eltérés egyáltalán nem ennyire egyértelmű, az átlagos négyzetméterárakban sokkal nagyobb szerepet játszik a piac szűkössége, a rendelkezésre álló szabad földterületek hiánya.

A legtöbb szabad, családi ház építésére alkalmas telekkel a III,. a IV., a XIV., a XVI., a XVII. és a XVIII. kerületben találkoztunk. Itt az árak a bőséges kínálat miatt még nem elrugaszkodottak, míg a szűkös kínálattal rendelkező, belvárosi kerületekről, ahol szinte csupán bontás útján lehet telekhez jutni, ennek ellenkezője mondható el.


Az agglomerációban jelentős eltérés van a Duna két oldalán található telkek között, mely a szakértők szerint főként a budai oldalon fekvő földterületek kedvezőbb adottságaira vezethető vissza. A legmagasabb árakkal Solymáron találkozhatunk, ahol akár a budapesti árszínvonalnak megfelelő négyzetméterárat is meg kell adnunk a kiszemelt telekért cserébe.


A legalacsonyabb árakat, ezzel szemben a pesti oldalon fekvő Szigetszentmiklóson találhatjuk meg, ahol akár már 2-3 ezer forintért is telekhez juthatunk, és a városközpontban is csupán 10 ezer forintot kell adnunk egy négyzetméternyi földdarabért.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A telekárak milliós, akár több tízmilliós nagyságrendű tételt jelentenek a családi házak árában. Főként ez a tényező határozza meg az ilyen típusú ingatlanok árait, feltéve, hogy újonnan épített családi házról beszélünk, hiszen az építési költségek nagyságrendileg azonosak, körülbelül 100-150 ezer forint per négyzetméterért építtethetünk meg egy átlagos házat.

Mit keresnek a legtöbben?

Nincs új a nap alatt: itt az újabb kérdés

Ha tovább jutunk a döntési folyamatban és a kertet preferáljuk egy társasházi lakás előnyeivel szemben, újabb kérdést kell megválaszolnunk: vajon újonnan épített családi házat szeretnénk, vagy inkább a rendelkezésre álló kínálatból válogatunk.

Az ingatlanpiaci szereplők szerint a válasz főként a rendelkezésre álló forrásoktól függ: abban az esetben ugyanis, ha a családi házat preferáló ügyfél körülbelül 30-60 millió forintnyi forrással rendelkezik, vagy ekkora összeghez tud hozzájutni, inkább az építés mellett dönt, hiszen ekkor már a saját elképzeléseinek megfelelő házat tud építeni, az igényeinek megfelelő helyen és telken.

Egyéb esetben marad a vásárlás. A 30 millió forint alatti ingatlanok kínálata rendkívül széles, ennek ellenére gyakorta nem köttetik meg az ügylet, mert az eladásra kínált ingatlanok csak egy része felel meg a legújabb vásárlói igényeknek. A könnyen értékesíthető ingatlanok szűkössége egyébként általános jellemzője a családi házak piacának.


A vásárlók számára az első lélektani határt a 15 millió forint jelenti, ezzel bezárólag kisebb, körülbelül 60 négyzetméteres ingatlanhoz juthatunk a külvárosban, illetve felújításra váró ingatlanok esetében akár a belvároshoz közel. A második lépcsőta bűvös 30 millió forintot jelenti, ebben a kategóriában van a legnagyobb kereslet, de itt a vevők már viszonylag magas elvárásokkal rendelkeznek a vásárlásra szánt ingatlannal szemben.

A harmadik kategóriát alkotó luxusingatlanokkal kapcsolatos problémákról az eladhatatlan lakások témakörét boncoló cikkünkben szólunk bővebben, mely "Eladhatatlan lakások, avagy amire a bank nem hitelez" címmel jelent meg.

Összefoglalásképpen elmondhatjuk, a fiatalokat leginkább foglalkoztató döntés sok esetben nem finanszírozási kérdés, hiszen egy értékhatáron túl a családi házak és az új beruházásokban található lakások piaca árszempontból összemosódik, a kérdés inkább az, hogy mennyit hajlandó a lakáskereső áldozni azért, hogy egy csendesebb környezetben, saját kerttel rendelkező ingatlanhoz jusson.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm