Mennyiből lesz családi házad? - óriási döntés, hatalmas ár

Pénzcentrum
2007. május 24. 05:40

A telek nem minden, de... A fiatalok számára az egyik legfontosabb kérdés, mellyel szembesülnek, hogy a hagyományoknak megfelelően szerezzenek-e saját ingatlant akár a hitelből fakadó kockázatokat és kötelezettségeket felvállalva, vagy válasszák inkább a nagyobb szabadságot biztosító albérletet, mely azonban teljes mértékben ellentmond a magyar gondolkodásmódnak.

Azt, hogy a saját tulajdonhoz való ragaszkodás milyen terheket ró a társadalomra több ingatlanpiaci szakértő is hangsúlyozta már, ennek ellenére a családalapítás küszöbén álló fiatalok többsége a hitelből való vásárlást választja a bérléssel szemben. A döntés alapja, hogy a bérleti díjak összegéből könnyen finanszírozhatóvá válik egy szerényebb ingatlan megvételéhez szükséges hitel törlesztőrészlete, persze csakis a hitel futamidejének függvényében.

Amint valaki túljut a bérlés-vásárlás dilemmán, ha a vétel mellett dönt, azonnal újabb problémával szembesül: elégedjen-e meg egy lakással egy új beruházásban Budapesten, vagy megpróbáljon-e hozzájutni egy családi házhoz, akár olyan áron is, hogy ehhez el kell hagynia a főváros belterületét, és az agglomerációból naponta több órát kell utaznia.

A következő néhány bekezdésben a családi ház építésének, és vásárlásának problémáit és a fővárosban, illetve az agglomerációban kínálkozó lehetőségeket tekintjük végig, a cikk elkészítésében a Duna House vezető elemzője, Murányi Ákos, és az Otthon Centrum területi irodáinak vezetői voltak segítségünkre.

Mennyiből lesz családi házad - csak a telek számít?

A családi házakkal kapcsolatban már többször elhangzott, hogy az ár jelentős hányadát a telek adja, mely elhelyezkedésének függvényében jelentős többletértéket, és egyben többletköltséget jelenthet a tulajdonos, illetve a vevő számára.

Az alábbi diagrammokon a Budapesten és az agglomerációban jellemző telekárakat foglaltuk össze, utóbbit aszerint, hogy az adott telek a budai vagy a pesti oldalon helyezkedik-e el.

Érdekes módon a budai és a pesti oldal közötti különbség sokkal inkább az agglomerációban mutatkozik meg, a budapesti belterületet illetően az eltérés egyáltalán nem ennyire egyértelmű, az átlagos négyzetméterárakban sokkal nagyobb szerepet játszik a piac szűkössége, a rendelkezésre álló szabad földterületek hiánya.

A legtöbb szabad, családi ház építésére alkalmas telekkel a III,. a IV., a XIV., a XVI., a XVII. és a XVIII. kerületben találkoztunk. Itt az árak a bőséges kínálat miatt még nem elrugaszkodottak, míg a szűkös kínálattal rendelkező, belvárosi kerületekről, ahol szinte csupán bontás útján lehet telekhez jutni, ennek ellenkezője mondható el.


Az agglomerációban jelentős eltérés van a Duna két oldalán található telkek között, mely a szakértők szerint főként a budai oldalon fekvő földterületek kedvezőbb adottságaira vezethető vissza. A legmagasabb árakkal Solymáron találkozhatunk, ahol akár a budapesti árszínvonalnak megfelelő négyzetméterárat is meg kell adnunk a kiszemelt telekért cserébe.


A legalacsonyabb árakat, ezzel szemben a pesti oldalon fekvő Szigetszentmiklóson találhatjuk meg, ahol akár már 2-3 ezer forintért is telekhez juthatunk, és a városközpontban is csupán 10 ezer forintot kell adnunk egy négyzetméternyi földdarabért.

A telekárak milliós, akár több tízmilliós nagyságrendű tételt jelentenek a családi házak árában. Főként ez a tényező határozza meg az ilyen típusú ingatlanok árait, feltéve, hogy újonnan épített családi házról beszélünk, hiszen az építési költségek nagyságrendileg azonosak, körülbelül 100-150 ezer forint per négyzetméterért építtethetünk meg egy átlagos házat.

Mit keresnek a legtöbben?

Nincs új a nap alatt: itt az újabb kérdés

Ha tovább jutunk a döntési folyamatban és a kertet preferáljuk egy társasházi lakás előnyeivel szemben, újabb kérdést kell megválaszolnunk: vajon újonnan épített családi házat szeretnénk, vagy inkább a rendelkezésre álló kínálatból válogatunk.

Az ingatlanpiaci szereplők szerint a válasz főként a rendelkezésre álló forrásoktól függ: abban az esetben ugyanis, ha a családi házat preferáló ügyfél körülbelül 30-60 millió forintnyi forrással rendelkezik, vagy ekkora összeghez tud hozzájutni, inkább az építés mellett dönt, hiszen ekkor már a saját elképzeléseinek megfelelő házat tud építeni, az igényeinek megfelelő helyen és telken.

Egyéb esetben marad a vásárlás. A 30 millió forint alatti ingatlanok kínálata rendkívül széles, ennek ellenére gyakorta nem köttetik meg az ügylet, mert az eladásra kínált ingatlanok csak egy része felel meg a legújabb vásárlói igényeknek. A könnyen értékesíthető ingatlanok szűkössége egyébként általános jellemzője a családi házak piacának.


A vásárlók számára az első lélektani határt a 15 millió forint jelenti, ezzel bezárólag kisebb, körülbelül 60 négyzetméteres ingatlanhoz juthatunk a külvárosban, illetve felújításra váró ingatlanok esetében akár a belvároshoz közel. A második lépcsőta bűvös 30 millió forintot jelenti, ebben a kategóriában van a legnagyobb kereslet, de itt a vevők már viszonylag magas elvárásokkal rendelkeznek a vásárlásra szánt ingatlannal szemben.

A harmadik kategóriát alkotó luxusingatlanokkal kapcsolatos problémákról az eladhatatlan lakások témakörét boncoló cikkünkben szólunk bővebben, mely "Eladhatatlan lakások, avagy amire a bank nem hitelez" címmel jelent meg.

Összefoglalásképpen elmondhatjuk, a fiatalokat leginkább foglalkoztató döntés sok esetben nem finanszírozási kérdés, hiszen egy értékhatáron túl a családi házak és az új beruházásokban található lakások piaca árszempontból összemosódik, a kérdés inkább az, hogy mennyit hajlandó a lakáskereső áldozni azért, hogy egy csendesebb környezetben, saját kerttel rendelkező ingatlanhoz jusson.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 7. 18:19