7 °C Budapest

Új okos kazán a piacon - még a villanyszámlád is csökkenti!

Pénzcentrum
2006. november 15. 15:00

A szélerőművek vagy a napelemek hazánkban is széles körben ismert alternatív energiaforrásnak számítanak, amelyeknek elterjedését leginkább kiépítésük költséges volta gátolja. Nagyon keveset tudunk azonban arról, hogy van olyan eljárás, amellyel a felhasznált földgázmennyiségben rejlő energiafelesleget is kihasználhatjuk, lássuk mitől lehetne kevesebb a villanyszámlánk!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A micro-CHP (kombinált fűtés és energia mikro-rendszerek) egyike azon kevés a termékeknek, amelyeket a japán és az európai lakástulajdonosok már használnak, míg Amerikában csupán jövő évre tervezik a piacra vitelét, és jelenleg csupán kísérletszerűen használják Bostonban. A "találmány", amely egy belső égésű generátor és egy magas teljesítményű gázkazán előnyeit ötvözi, egyáltalán nem új, hosszú évek óta használják azt az ipari üzemekben, de kiskereskedelmi piacra vitelét eddig gátolta a szerkezet költségessége, mérete és az általa gerjesztett zaj szintje.

Japánban jelenleg 30 000, míg Nagy-Britanniában 80 000 szerkezet működik sikeresen, egy részük 1 míg a többiek 4 kilowattos teljesítménnyel rendelkeznek. A Honda által elkészített burkolatban, a kombi egyrészt a közüzemi hálózatnál háromszor nagyobb energia-kihasználást biztosít, másrészt környezetbarát módon spórolja meg számunkra a villanyszámla egy részét.

Bár az öt legnagyobb előállító a következő években óriási forgalomnövekedésre számít, az eljárás korántsem olcsó, legalább 6000 dollárral (kb. 1,2 millió forinttal) drágább egy normál magas teljesítményű gázkazánnál, és a megtérülési idő mindenképpen években, 4-7 évben mérhető a közüzemi díjaktól függően.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?