Új okos kazán a piacon - még a villanyszámlád is csökkenti!

Pénzcentrum
2006. november 15. 15:00

A szélerőművek vagy a napelemek hazánkban is széles körben ismert alternatív energiaforrásnak számítanak, amelyeknek elterjedését leginkább kiépítésük költséges volta gátolja. Nagyon keveset tudunk azonban arról, hogy van olyan eljárás, amellyel a felhasznált földgázmennyiségben rejlő energiafelesleget is kihasználhatjuk, lássuk mitől lehetne kevesebb a villanyszámlánk!

A micro-CHP (kombinált fűtés és energia mikro-rendszerek) egyike azon kevés a termékeknek, amelyeket a japán és az európai lakástulajdonosok már használnak, míg Amerikában csupán jövő évre tervezik a piacra vitelét, és jelenleg csupán kísérletszerűen használják Bostonban. A "találmány", amely egy belső égésű generátor és egy magas teljesítményű gázkazán előnyeit ötvözi, egyáltalán nem új, hosszú évek óta használják azt az ipari üzemekben, de kiskereskedelmi piacra vitelét eddig gátolta a szerkezet költségessége, mérete és az általa gerjesztett zaj szintje.

Japánban jelenleg 30 000, míg Nagy-Britanniában 80 000 szerkezet működik sikeresen, egy részük 1 míg a többiek 4 kilowattos teljesítménnyel rendelkeznek. A Honda által elkészített burkolatban, a kombi egyrészt a közüzemi hálózatnál háromszor nagyobb energia-kihasználást biztosít, másrészt környezetbarát módon spórolja meg számunkra a villanyszámla egy részét.

Bár az öt legnagyobb előállító a következő években óriási forgalomnövekedésre számít, az eljárás korántsem olcsó, legalább 6000 dollárral (kb. 1,2 millió forinttal) drágább egy normál magas teljesítményű gázkazánnál, és a megtérülési idő mindenképpen években, 4-7 évben mérhető a közüzemi díjaktól függően.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 13. csütörtök
Antal, Anett
24. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:45
Pénzcentrum  |  2024. június 12. 21:18
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem