Új okos kazán a piacon - még a villanyszámlád is csökkenti!

Pénzcentrum
2006. november 15. 15:00

A szélerőművek vagy a napelemek hazánkban is széles körben ismert alternatív energiaforrásnak számítanak, amelyeknek elterjedését leginkább kiépítésük költséges volta gátolja. Nagyon keveset tudunk azonban arról, hogy van olyan eljárás, amellyel a felhasznált földgázmennyiségben rejlő energiafelesleget is kihasználhatjuk, lássuk mitől lehetne kevesebb a villanyszámlánk!

A micro-CHP (kombinált fűtés és energia mikro-rendszerek) egyike azon kevés a termékeknek, amelyeket a japán és az európai lakástulajdonosok már használnak, míg Amerikában csupán jövő évre tervezik a piacra vitelét, és jelenleg csupán kísérletszerűen használják Bostonban. A "találmány", amely egy belső égésű generátor és egy magas teljesítményű gázkazán előnyeit ötvözi, egyáltalán nem új, hosszú évek óta használják azt az ipari üzemekben, de kiskereskedelmi piacra vitelét eddig gátolta a szerkezet költségessége, mérete és az általa gerjesztett zaj szintje.

Japánban jelenleg 30 000, míg Nagy-Britanniában 80 000 szerkezet működik sikeresen, egy részük 1 míg a többiek 4 kilowattos teljesítménnyel rendelkeznek. A Honda által elkészített burkolatban, a kombi egyrészt a közüzemi hálózatnál háromszor nagyobb energia-kihasználást biztosít, másrészt környezetbarát módon spórolja meg számunkra a villanyszámla egy részét.

Bár az öt legnagyobb előállító a következő években óriási forgalomnövekedésre számít, az eljárás korántsem olcsó, legalább 6000 dollárral (kb. 1,2 millió forinttal) drágább egy normál magas teljesítményű gázkazánnál, és a megtérülési idő mindenképpen években, 4-7 évben mérhető a közüzemi díjaktól függően.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 10. péntek
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem