15 °C Budapest

További drágulás várható az építőiparban

Pénzcentrum
2007. március 9. 09:30

Még a tavalyinál is nehezebb évre számít a hazai építőanyag-gyártó, és forgalmazó cégek nagy része. Antoni Péter, a Rabb Karcher Tüzép Rt. igazgatósági tagja szerint ennek oka egyrészt az építkezések csökkenő volumene, másrészt az energia és az olaj árának, illetve a forint-euró árfolyamának alakulása - írja a Napi Gazdaság.

2006 során az előző évhez képest 18 százalékkal csökkent az új lakásokra kiadott használatbavételi és 13 százalékkal az építési engedélyek száma. 2007 során pedig további mérséklődésre lehet számítani.

A szakember az árak jelentős, akár az inflációt is meghaladó mértékű emelkedését várja. Az árak növekedésének átlagos mértéke 10-15 százalék körüli lehet, azonban egyes termékek, így például a szigetelőanyagok esetében a 40-50 százalékos drágulás is elképzelhető.

Az árak emelkedése több okra vezethető vissza, egyrészről a tavalyi gázáremelést csak részben építették be áraikba a gyártók, másrészt, több termékből hiány van a piacon. Így például a szigetelőanyagok iránti kereslet oly mértékben emelkedett, hogy egy-egy szállítmányra heteket kell várni.

Annak ellenére, hogy a gyártók jó része decemberben és januárban már emelte árait, az év hátralevő részében további drágulásra lehet számítani. Ezt támasztja alá az is, hogy nem adtak meg árat a cégek 2-3 hónapnál több időre.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?