További drágulás várható az építőiparban

Pénzcentrum
2007. március 9. 09:30

Még a tavalyinál is nehezebb évre számít a hazai építőanyag-gyártó, és forgalmazó cégek nagy része. Antoni Péter, a Rabb Karcher Tüzép Rt. igazgatósági tagja szerint ennek oka egyrészt az építkezések csökkenő volumene, másrészt az energia és az olaj árának, illetve a forint-euró árfolyamának alakulása - írja a Napi Gazdaság.

2006 során az előző évhez képest 18 százalékkal csökkent az új lakásokra kiadott használatbavételi és 13 százalékkal az építési engedélyek száma. 2007 során pedig további mérséklődésre lehet számítani.

A szakember az árak jelentős, akár az inflációt is meghaladó mértékű emelkedését várja. Az árak növekedésének átlagos mértéke 10-15 százalék körüli lehet, azonban egyes termékek, így például a szigetelőanyagok esetében a 40-50 százalékos drágulás is elképzelhető.

Az árak emelkedése több okra vezethető vissza, egyrészről a tavalyi gázáremelést csak részben építették be áraikba a gyártók, másrészt, több termékből hiány van a piacon. Így például a szigetelőanyagok iránti kereslet oly mértékben emelkedett, hogy egy-egy szállítmányra heteket kell várni.

Annak ellenére, hogy a gyártók jó része decemberben és januárban már emelte árait, az év hátralevő részében további drágulásra lehet számítani. Ezt támasztja alá az is, hogy nem adtak meg árat a cégek 2-3 hónapnál több időre.

Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 19. csütörtök
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?