6 °C Budapest

Építőipar: Csökkenő költségek, romló színvonal

Pénzcentrum
2007. február 16. 10:30

Csökkentek az építési költségek tavaly az év második felében, így 2006 egészére is mindössze 1,2 százalékos drágulás volt a jellemző. Emögött azonban gyakran a színvonal csökkenése áll - írja a Népszabadság.

A szakemberek maguk is meglepődve tapasztalták, hogy 2006 második felében az építőanyagok, az energia és a munkaerő ára nőtt ugyan, ám az építési költségek csökkentek. A 2005 végén indult növekedési trend csak 2006 első felében tartott ki, a választások elmúltával eltűnt, érdekes módon hasonlóan a 2002-es, ugyancsak választási évben megfigyelt tendenciához. 2006 egészében így az előző évihez képest mindössze 1,2 százalékkal voltak magasabbak az építési költségek, ez messze elmarad az inflációtól.

A legnagyobb mértékben egyébként a vegyes üzletek és a hűtőházak fajlagos költségei nőttek (18 százalék körül). Szintén kiugró a homlokzatfelújítások drágulása, ami feltehetően a hőszigetelések elterjedésére vezethető vissza. Átlagon felüli a szállodák, néhány ipari, mezőgazdasági, illetve egészségügyi épülettípus drágulása (6-9 százalékos). Szintén átlagon felül nőtt a mélyépítésen belül a csatornák, gázvezetékek és vasutak építési költsége (4-5 százalékkal, a csatornáké pedig 20 százalék felett). Három százalék feletti mértékben nőtt a bevásárlóközpontok, a kollégiumok és a középiskolák ára.
Ugyanakkor néhány épülettípus ára csökkent, a legjobban a hivataloké és a művelődési épületeké, ahol 3-4 százalékos a mérséklődés. Az infrastrukturális beruházások közül az utak építése lett olcsóbb (1-2 százalékos mértékben).

Az építési költségeket tekintve a legdrágább épületfajtának - 270-280 ezer forintos négyzetméterárral - az irodák és a szállodák bizonyultak, de borsos a bevásárlóközpontok és a kórházak ára is (közel 240 ezer forint). Ebben műszaki, építészeti okok játszanak szerepet (különleges burkolatok, igényesség, gépészet, kórházi higiéné). 220 ezer forint felett van a gépipari csarnokok ára is, valamivel kisebb a vizsgált családi házak és a könnyűipari csarnokok, művelődési létesítmények költsége. A sportlétesítmények ára még kétszázezer forint felett van. A hivatalok árai 2006-ban kétszázezer forint alá, a 2002-es szintre estek vissza, és ide kúszott fel a vegyes üzletek árszínvonala.

A középmezőnyben, 170-180 ezer forint körül vannak a szociális otthonok, a rendelők, középiskolák, kollégiumok, általános csarnokok, társasházak. 160 ezer forint körül találjuk az egyházi épületeket, az alapfokú iskolákat és óvodákat. Olcsóbbak a raktárak és a hűtőházak, ezek négyzetméterenként mintegy 140 ezer forintból építhetők. Olcsónak nevezhetők a mezőgazdasági épületek, illetve raktárak is, ahol az átlagár 55-65 ezer forint.

Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. november 26. szombat
Virág
47. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
Private Investor Day 2022/2.
Vegyen részt INGYENESEN a PID2022 kóddal!
EZT OLVASTAD MÁR?