15 °C Budapest

Idéntől nincs több olcsó lakáshitel! Elszálltak az árak...

Pénzcentrum
2007. január 2. 05:30

"A pénzügyi piacok stabilitását veszélyezteti, hogy a jelzáloghitelláz az egekbe repítette a háztartások eladósodottságát." Ez a kijelentés a világ számos országában megállná a helyét, az újévet azonban a dél-koreai központi bank vezetője kezdte ezekkel a szavakkal, egyben utalva arra, hogy az olcsó hitelek korszakának véget kell vetni.

Lee Seong-tae újévi beszédében kiemelte, hogy a nemzeti banknak folyamatosan figyelemmel kell kísérnie a szituációt és szükség esetén azonnal be kell avatkoznia. Az eladósodottság magas szintje megnöveli a vissza nem fizetés kockázatát, ezért a koreai központi bank novemberben és decemberben már megtette a kezdeti biztonsági intézkedéseket. Először a kötelező tartalékrátát emelték a hitelezés visszafogására, majd szűkebb kereteket szabtak a kisvállalati hitelezés terén.

Figyelemre méltó, hogy a távol-keleti országban az olcsó hitel, az ingatlanpiaci túlkereslet és a spekuláció hatására 17 éves csúcsra emelkedett a lakásárak növekedési üteme: novemberben 3.1%-os volt a drágulás, mely 1990 áprilisa óta a legmagasabb érték.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?