5 °C Budapest

Újabb emelés... - drágulhat az áram és a vízdíj is

Pénzcentrum
2006. december 5. 09:45

Januárban 5 százalékkal dárgul az áram díja, és 10-12 százalékos vízdíjemelés várható. Budapesten a legtöbb közszolgáltatás ára a várható inflációnál nagyobb mértékben emelkedik - írja a Magyar Nemzet.

Az áramáremelést a Népszavának szivárogtatták ki, az újság információi szerint az emelés oka a tüzelőanyag, elsősorban a földgáz árának növekedése. A 10 százalékos gázáremelés legalább 1,5 százalékos áramdíjemeléssel jár, mivel a hazai erőmű-kapacitás több mint harmada gáztüzelésű.

Az idei év során eddig 30 százalékkal emelkedett a gáz beszerzési ára, az az áramdíjak esetében 4,5 százalékos növelést indokol. Az ipari fogyasztók Szaniszló Mihály szerint pedig attól tartanak, hogy januártól számukra akár 10 százalékos is lehet az emelés. Augusztusban egyébként már történt emelés, ekkor a lakossági díjak átlagosan 14,5 százalékkal, a nagyfogyasztók díjai 10 százalékkal lettek magasabbak.

A Magyar Víziközmű Szövetség (Mavíz) úgy véli, a vízdíjak jövőre átlagosan a legtöbb településen az inflációt meghaladó mértékben, legalább 10-12 százalékkal drágulhatnak. De mivel a vízdíj hatósági áras, ezért a döntés az önkormányzatok kezében van. A budapesti közműdíjakról a Fővárosi Közgyűlés jövő héten dönt, a hivatali álláspont szerint a vízdíj esetében 9,8, a csatornahasználati díjnál 9,4 százalékos emelés javasolt.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?