34 °C Budapest

Újabb emelés... - drágulhat az áram és a vízdíj is

Pénzcentrum
2006. december 5. 09:45

Januárban 5 százalékkal dárgul az áram díja, és 10-12 százalékos vízdíjemelés várható. Budapesten a legtöbb közszolgáltatás ára a várható inflációnál nagyobb mértékben emelkedik - írja a Magyar Nemzet.

Az áramáremelést a Népszavának szivárogtatták ki, az újság információi szerint az emelés oka a tüzelőanyag, elsősorban a földgáz árának növekedése. A 10 százalékos gázáremelés legalább 1,5 százalékos áramdíjemeléssel jár, mivel a hazai erőmű-kapacitás több mint harmada gáztüzelésű.

Az idei év során eddig 30 százalékkal emelkedett a gáz beszerzési ára, az az áramdíjak esetében 4,5 százalékos növelést indokol. Az ipari fogyasztók Szaniszló Mihály szerint pedig attól tartanak, hogy januártól számukra akár 10 százalékos is lehet az emelés. Augusztusban egyébként már történt emelés, ekkor a lakossági díjak átlagosan 14,5 százalékkal, a nagyfogyasztók díjai 10 százalékkal lettek magasabbak.

A Magyar Víziközmű Szövetség (Mavíz) úgy véli, a vízdíjak jövőre átlagosan a legtöbb településen az inflációt meghaladó mértékben, legalább 10-12 százalékkal drágulhatnak. De mivel a vízdíj hatósági áras, ezért a döntés az önkormányzatok kezében van. A budapesti közműdíjakról a Fővárosi Közgyűlés jövő héten dönt, a hivatali álláspont szerint a vízdíj esetében 9,8, a csatornahasználati díjnál 9,4 százalékos emelés javasolt.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 19. szerda
Gyárfás
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem