2 °C Budapest

Újabb emelés... - drágulhat az áram és a vízdíj is

Pénzcentrum
2006. december 5. 09:45

Januárban 5 százalékkal dárgul az áram díja, és 10-12 százalékos vízdíjemelés várható. Budapesten a legtöbb közszolgáltatás ára a várható inflációnál nagyobb mértékben emelkedik - írja a Magyar Nemzet.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Az áramáremelést a Népszavának szivárogtatták ki, az újság információi szerint az emelés oka a tüzelőanyag, elsősorban a földgáz árának növekedése. A 10 százalékos gázáremelés legalább 1,5 százalékos áramdíjemeléssel jár, mivel a hazai erőmű-kapacitás több mint harmada gáztüzelésű.

Az idei év során eddig 30 százalékkal emelkedett a gáz beszerzési ára, az az áramdíjak esetében 4,5 százalékos növelést indokol. Az ipari fogyasztók Szaniszló Mihály szerint pedig attól tartanak, hogy januártól számukra akár 10 százalékos is lehet az emelés. Augusztusban egyébként már történt emelés, ekkor a lakossági díjak átlagosan 14,5 százalékkal, a nagyfogyasztók díjai 10 százalékkal lettek magasabbak.

A Magyar Víziközmű Szövetség (Mavíz) úgy véli, a vízdíjak jövőre átlagosan a legtöbb településen az inflációt meghaladó mértékben, legalább 10-12 százalékkal drágulhatnak. De mivel a vízdíj hatósági áras, ezért a döntés az önkormányzatok kezében van. A budapesti közműdíjakról a Fővárosi Közgyűlés jövő héten dönt, a hivatali álláspont szerint a vízdíj esetében 9,8, a csatornahasználati díjnál 9,4 százalékos emelés javasolt.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 28. vasárnap
Stefánia
47. hét
November 28.
Advent (1.)
November 28.
Nemzetközi Aura nap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?