Emelkednek az illetékek

Pénzcentrum
2006. november 29. 09:00

A kormány szándékai szerint jövőre az eddiginél jóval több bevételhez jutnak a földhivatalok a szolgáltatási díjból. A kabinet úgy számol, hogy 2007-ben 3,3 milliárd forint bevételt szed be a földügyi szakigazgatás. Az emelés fő indoka, hogy 2007-től megszűnik a földhivatalok állami támogatása, így kiadásaikat tisztán saját forrásból kell fedezniük, holott idén még veszteségesek - írja a Napi Gazdaság.

A javaslat alapján az első fokú ingatlan-nyilvántartási eljárásért ötezer helyett hatezer forintnyi díjat kell fizetni. A hatályos szabályozás szerint a jelzálog bejegyzése, valamint a bejegyzés módosítása a jelzálogjoggal kapcsolatos követelés értékének 5 százaléka, de legfeljebb ingatlanonként 12 ezer forint. A módosítás elhagyja a százalékos mértéket és egységesen 12 ezer forintban határozza meg a díjat. A vagyoni értékű jog törlésének a díja ingatlanonként 2000 forint marad.

A társasház-alapítás bejegyzési díja különlaponként 6000, összesen legfeljebb százezer forint lehet. Viszont az okirat módosításakor fizetendő díjat is maximalizálják 100 ezer forintban.

Viszont továbbra is díjmentes lesz a lakáscélú közvetlen állami támogatás igénybevétele esetén a lakásépítési kedvezményt, a fiatalok otthonteremtési támogatását és a lakásépítési kedvezményt megelőlegező kölcsönt biztosító jelzálog ingatlan-nyilvántartási bejegyzése, illetve törlése iránti eljárás.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 19. szerda
Ivó, Milán
20. hét
Május 19.
Forrásvizek napja
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?