25 °C Budapest

Emelkednek az illetékek

Pénzcentrum
2006. november 29. 09:00

A kormány szándékai szerint jövőre az eddiginél jóval több bevételhez jutnak a földhivatalok a szolgáltatási díjból. A kabinet úgy számol, hogy 2007-ben 3,3 milliárd forint bevételt szed be a földügyi szakigazgatás. Az emelés fő indoka, hogy 2007-től megszűnik a földhivatalok állami támogatása, így kiadásaikat tisztán saját forrásból kell fedezniük, holott idén még veszteségesek - írja a Napi Gazdaság.

A javaslat alapján az első fokú ingatlan-nyilvántartási eljárásért ötezer helyett hatezer forintnyi díjat kell fizetni. A hatályos szabályozás szerint a jelzálog bejegyzése, valamint a bejegyzés módosítása a jelzálogjoggal kapcsolatos követelés értékének 5 százaléka, de legfeljebb ingatlanonként 12 ezer forint. A módosítás elhagyja a százalékos mértéket és egységesen 12 ezer forintban határozza meg a díjat. A vagyoni értékű jog törlésének a díja ingatlanonként 2000 forint marad.

A társasház-alapítás bejegyzési díja különlaponként 6000, összesen legfeljebb százezer forint lehet. Viszont az okirat módosításakor fizetendő díjat is maximalizálják 100 ezer forintban.

Viszont továbbra is díjmentes lesz a lakáscélú közvetlen állami támogatás igénybevétele esetén a lakásépítési kedvezményt, a fiatalok otthonteremtési támogatását és a lakásépítési kedvezményt megelőlegező kölcsönt biztosító jelzálog ingatlan-nyilvántartási bejegyzése, illetve törlése iránti eljárás.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?