12 °C Budapest

Magas a fűtésszámla? - Van megoldás!

Pénzcentrum
2006. november 27. 13:00

Januártól sokaknak kell mélyen a zsebükbe nyúlniuk, ha kézhez kapják a fűtésszámlájukat. Ami azonban az egyik oldalon veszteség az másoknak viszont szép bevételt eredményez. Így vannak ezzel az alternatív fűtési megoldásokat kínáló szakboltok is. A kandalló értékesítések nagymértékben megugrottak az elmúlt néhány hétben. Azonban azt kevesen tudják, hogy mi alapján érdemes effajta fűtési módot választani, mennyibe kerül és mik a járulékos költségei. Ezekről kérdeztük Lesó Pétert a Fire Store Kft. vezetőjét.

Miből lehet választani?

A tüzelőanyag fajtái, illetve a fűtési módozatok alapján alapvetően háromfajta kandallótípust különböztetünk meg.

Az első csoport, a hagyományos fatüzelésű kandallóbetétek családja. Az alább említett égésterek sok szempont ill. jellemző alapján osztályozhatóak. Mi a legegyszerűbb osztályozást vázoljuk fel, azaz: kisméretű kandallóbetétek és a professzionális égésterek.
A kisméretű tűzterek égéstere a leggyakrabban öntöttvas, vagy samottal kombinált lemez szerkezet. A legegyszerűbb kivitelek nagyjából 100.000 ft-tól érhetőek el.

A professzionális égésterek általában rendelkeznek az égési levegő pótlására alkalmas modulokkal, füstgázos hőcserélővel, konvekciós burkolattal, utánégető rendszerrel stb.. Az ilyen kandallóbetétek alsó árai 250.000 ft-tól indulnak és meg sem állnak a milliós határig.

A fent jellemzett két fatüzelésű kategória legalapvetőbb differenciája a finom technikai részleteken túlmenően a dizájnon alapszik. A fatüzelésű kandallóbetétek általában 200mm-es belső átmérőjű kéményben üzemeltethetőek.

Előnyükként említendő: egyszerű felépítés, "bombabiztos" biztonsági tartalék és az átmeneti időszakok takarékos fűtőeszközei. Hátrányuk: komplett épületek fűtése csak nehézkesen oldható meg

A következő csoport, a ma nagyon népszerű, központi fűtésrendszert meghajtó kandallóbetétek családja. Az ilyen kandallóbetétek tüzelőanyaga ugyancsak a fa, de az előállított hőteljesítmény, az épület központi fűtésrendszerén keresztül eljut minden helyiségbe. Ez a fentinél jóval komfortosabb megoldás.

Hátrányukként említendő, a gépészeti kialakítás járulékos költségei, a meglévő épületekben való nehézkes kialakíthatóság, és, hogy üzemeltetésükhöz elektromos energiát igényelnek.

A harmadik nagy csoport a pelletüzemű készülékek csoportja. A pellet egy szabványos méretben faipari hulladékból, adalékmentesen nagy nyomással préselt tüzelőanyag. Közel 0 % nedvességtartalmának köszönhetően teljesítménye messze túlszárnyalja a tüzépen beszerezhető tüzifa teljesítményét. A 6 ill. 8 mm átmérőjű, változó hosszúságú kis hengerek formájában előállított pelletet, a készülék önállóan adagolja (a tartályába töltött mennyiségből). A pelletüzemű készülékek a fenti kategóriákkal ellentétben akár a mai legszélesebb körben alkalmazott földgázzal üzemelő rendszerek kiváltó alternatívái is lehetnek. A pelletüzemű készülékek megvásárolhatóak, kandallóbetét, mobilkandalló és kazán formájában is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A fent említett előnyös tulajdonságaik mellett, a készülékek magas beszerzési árai, és a jelenleg nehezen elérhető pellet, említendő, mint hátrányos jellemző.

A kandallóbetét mellé a vevők általában kandalló burkolatot is választanak. Cégünk esetében a vevő igényei, alapján egyedileg legyártott kandallóburkolatokat kb. 180.000 Ft-tól kínáljuk. Alapanyaguk lehet mészkő vagy márvány és természetesen a mai kornak megfelelő egyéb anyagok is (minimál trend).

A költségek utolsó csoportja a beépítési ill. beüzemelési költségek. Ez természetesen cégenként változó, de egy komplett kandalló bekötése, burkolatának felépítése 100.000 Ft feletti összeget jelent.

A fenti tételeket tartalmazó végső ár, mint beruházás mindenképen csak évek elteltével térül meg, de véleményem szerint ne így vizsgáljuk, hanem: ezzel a vásárlással nem csupán egy díszes porfogó, hanem egy hatékony tűzeléstechnikai berendezés boldog tulajdonosai lehetünk, amely a mai "gázos" helyzetben szinte elengedhetetlen.

Elektromos vagy fatüzelésű?

Kisebb belvárosi lakások esetében, melyek nem rendelkeznek kéménykimenettel, az elektromos kandalló az ideális választás. Azonban, azt mindenképpen figyelembe kell venni, hogy ezek "látványkandallók", teljesítményük 1-2 kW. Tehát nem az otthon melegét hivatottak biztosítani, inkább csak a lakás összképén javítanak. Egy ilyen berendezés igényes kialakítása és beüzemelése 300 ezer forint körüli összeggel terheli meg a kasszát.

Társasházi lakásokba és kertes házakba mindenképpen a fatüzelésű kandallóbetéteket ajánlja a szakértő.

Kell-e engedélyeztetni?

A kandallókat nem kell engedélyeztetni, de a hozzá kapcsolódó műbizonylatokat be kell mutatni a szakhatóságoknak. A hatóság ezen kívül még a kémények állapotát és a bekötéseket vizsgálja és add ki rá engedélyeket.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm