11 °C Budapest

Jövőre óriási távhő-drágulás várható

Pénzcentrum
2006. november 30. 10:30

Jövőre akár 40-50 százalékkal is drágulhatnak a távhőárak, ugyanis a szolgáltatók ekkortól 100 százalékkal kapják drágábban a gázt - írja a Népszabadság.

Egyes településeken, így például Debrecenben ennél magasabb, 70 százalékos emelés is előfordulhat. Ennél alacsonyabb emelésről nem értesült a lap. A távhőár-emelésen belül a hődíj 80-100 százalékkal emelkedhet, az alapdíj azonban szinten is maradhat. A magas fogyasztásúak esetében a számla akár meg is duplázódhat, az alacsony fogyasztásúak 10-20 százalékkal fizethetnek többet.

A szociálisan rászorulókat kedvezmények illetik meg a kormány döntése alapján, ezek az egy háztartásban élők egy főre eső jövedelmétől függenek. Ennek számítása során az első felnőttet 1-es, a másodikat 0,9 a további nagykorúakat, illetve az első két gyereket 0,8-as a többi gyereket pedig 0,7 szorzóval kell figyelembe venni. Ha az 1 "egységre" jutó jövedelem 53 660 forint alatt van, a támogatás gigajoule-onként 1680, 67 075-ig 1380, 80490-ig 1068, 93905-ig 768 forint, e felett nem jár támogatás. A nagycsaládosok, fogyatékkal élők és a gyermeküket egyedül nevelők további kedvezményben részesülnek.

A szakma képviselői azt javasolják, hogy mindenki igyekezzen az egyedi fogyasztást mérő eszközt felszerelni, amivel átalánydíj helyett a saját tényleges fogyasztása után fizet. Azonban ehhez a lakók közös akarata is kell. Az átalakításhoz elvileg állami támogatás is igénybe vehető.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?