17 °C Budapest

Lakáspiac most: venni vagy nem venni?

Pénzcentrum
2006. szeptember 18. 11:00

Egy finn minisztériumi felmérés szerint a magyarok 92 százaléka saját tulajdonú lakásban él, ez az érték kiemelkedően magasnak számít az unióban. Az ingatlanpiaci szakértők szerint a jelenségnek egyrészt mentális okai vannak, a tulajdonhoz ragaszkodást az állami lakások 90-es évektől napjainkig tartó eladása is erősíti.

Egy finn minisztériumi felmérés szerint a magyarok 92 százaléka saját tulajdonú lakásban él, ez az érték kiemelkedően magasnak számít az unióban. Az ingatlanpiaci szakértők szerint a jelenségnek egyrészt mentális okai vannak, a tulajdonhoz ragaszkodást az állami lakások 90-es évektől napjainkig tartó eladása is erősíti - írja a Napi.

A bérlemények alacsony számának okát azonban az Otthon Centrum munkatársa, Valkó Dávid nem csupán a mentális okokban látja, szerinte hazánkban a lakásbérleti piac bizonytalan volta a legnagyobb akadálya az ingatlanbefektetés nagyszámú megjelenésének, de ez nem jelenti azt, hogy az jelenleg teljesen perspektíva nélküli lenne.

A szakértők szerint a magyar ingatlanpiac ezredforduló utáni nagymértékű növekedésének lendületét a 2003. évi hitelszigorítások törték meg, az újabb lendületvételt a ingatlanpiacon tevékenykedők a kamatadó bevezetésétől várták, a vélemények az eredmény tekintetében jelentősen eltérnek. Míg a Duna House Kft vezető elemzője, Murányi Ákos a kamatadó miatti forgalomnövekedés állandósulását prognosztizálta a következő hónapokra, addig a Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének elnöke, Varjasné Székely Éva az elmúlt hetek történéseiből azt a következtetést vonta le, hogy a kamatadó csupán minimális mértékben befolyásolja a befektetési döntéseket.

Az Otthon Centrum szakértője szerint a kamatadó bevezetésé miatt logikusan várható az ingatlanpiaci élénkülés, de ez az összefüggés ma már korántsem egyértelmű, egyrészt az alternatív befektetési módok megjelenése miatt, másrészt mivel a kamatadó jelentős mértékben csak a száz milliód nagyságrendű betétekkel rendelkezők jövedelmét befolyásolja, a kisbefektetők esetében a hatás inkább lélektani jellegű.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Bár a kamatadó "eredményéről" eltérnek a vélemények, abban minden ingatlanpiaci szakértő egyetért, hogy az ingatlanpiaci befektetés továbbra is jó lehetőség. Székely Éva szerint pontosan ezek az idők a legalkalmasabbak az ingatlanvásárlásra, mivel az árak jelenleg az infláció mértéke alatt növekednek, ezt a lemaradást azonban általában hirtelen hozzák be és ezek az ügyleten jelentős profitot lehet elérni. Ezzel szemben óva int minket a telekvásárlástól, ahol szerint pontosan az ellenkező tendencia fog majd érvényesülni.
Murányi Ákos azt is ehhez azt fűzte hozzá, hogy a nyugati-európai áraktól még mindig jelentősen elmaradt hazai ingatlanárak mindenképpen emelkedni fognak, ha nem is rövid távon. Amit az is igazol, hogy a fővárosban már most is vannak olyan építkezések, ahol az ingatlanpiaci "pangás" ellenére az árak folyamatosan emelkednek, ez azonban főleg az új építésű lakások esetében igaz. Nagy értéknövelő tényezőnek számítanak az infrastrukturális beruházások is (metró, M0).

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem