Lakáspiac most: venni vagy nem venni?

Pénzcentrum
2006. szeptember 18. 11:00

Egy finn minisztériumi felmérés szerint a magyarok 92 százaléka saját tulajdonú lakásban él, ez az érték kiemelkedően magasnak számít az unióban. Az ingatlanpiaci szakértők szerint a jelenségnek egyrészt mentális okai vannak, a tulajdonhoz ragaszkodást az állami lakások 90-es évektől napjainkig tartó eladása is erősíti.

Egy finn minisztériumi felmérés szerint a magyarok 92 százaléka saját tulajdonú lakásban él, ez az érték kiemelkedően magasnak számít az unióban. Az ingatlanpiaci szakértők szerint a jelenségnek egyrészt mentális okai vannak, a tulajdonhoz ragaszkodást az állami lakások 90-es évektől napjainkig tartó eladása is erősíti - írja a Napi.

A bérlemények alacsony számának okát azonban az Otthon Centrum munkatársa, Valkó Dávid nem csupán a mentális okokban látja, szerinte hazánkban a lakásbérleti piac bizonytalan volta a legnagyobb akadálya az ingatlanbefektetés nagyszámú megjelenésének, de ez nem jelenti azt, hogy az jelenleg teljesen perspektíva nélküli lenne.

A szakértők szerint a magyar ingatlanpiac ezredforduló utáni nagymértékű növekedésének lendületét a 2003. évi hitelszigorítások törték meg, az újabb lendületvételt a ingatlanpiacon tevékenykedők a kamatadó bevezetésétől várták, a vélemények az eredmény tekintetében jelentősen eltérnek. Míg a Duna House Kft vezető elemzője, Murányi Ákos a kamatadó miatti forgalomnövekedés állandósulását prognosztizálta a következő hónapokra, addig a Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének elnöke, Varjasné Székely Éva az elmúlt hetek történéseiből azt a következtetést vonta le, hogy a kamatadó csupán minimális mértékben befolyásolja a befektetési döntéseket.

Az Otthon Centrum szakértője szerint a kamatadó bevezetésé miatt logikusan várható az ingatlanpiaci élénkülés, de ez az összefüggés ma már korántsem egyértelmű, egyrészt az alternatív befektetési módok megjelenése miatt, másrészt mivel a kamatadó jelentős mértékben csak a száz milliód nagyságrendű betétekkel rendelkezők jövedelmét befolyásolja, a kisbefektetők esetében a hatás inkább lélektani jellegű.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bár a kamatadó "eredményéről" eltérnek a vélemények, abban minden ingatlanpiaci szakértő egyetért, hogy az ingatlanpiaci befektetés továbbra is jó lehetőség. Székely Éva szerint pontosan ezek az idők a legalkalmasabbak az ingatlanvásárlásra, mivel az árak jelenleg az infláció mértéke alatt növekednek, ezt a lemaradást azonban általában hirtelen hozzák be és ezek az ügyleten jelentős profitot lehet elérni. Ezzel szemben óva int minket a telekvásárlástól, ahol szerint pontosan az ellenkező tendencia fog majd érvényesülni.
Murányi Ákos azt is ehhez azt fűzte hozzá, hogy a nyugati-európai áraktól még mindig jelentősen elmaradt hazai ingatlanárak mindenképpen emelkedni fognak, ha nem is rövid távon. Amit az is igazol, hogy a fővárosban már most is vannak olyan építkezések, ahol az ingatlanpiaci "pangás" ellenére az árak folyamatosan emelkednek, ez azonban főleg az új építésű lakások esetében igaz. Nagy értéknövelő tényezőnek számítanak az infrastrukturális beruházások is (metró, M0).

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 30. csütörtök
Pál
26. hét
Június 30.
Aszteroida világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?