18 °C Budapest

Lakáspiac most: venni vagy nem venni?

Pénzcentrum
2006. szeptember 18. 11:00

Egy finn minisztériumi felmérés szerint a magyarok 92 százaléka saját tulajdonú lakásban él, ez az érték kiemelkedően magasnak számít az unióban. Az ingatlanpiaci szakértők szerint a jelenségnek egyrészt mentális okai vannak, a tulajdonhoz ragaszkodást az állami lakások 90-es évektől napjainkig tartó eladása is erősíti.

Egy finn minisztériumi felmérés szerint a magyarok 92 százaléka saját tulajdonú lakásban él, ez az érték kiemelkedően magasnak számít az unióban. Az ingatlanpiaci szakértők szerint a jelenségnek egyrészt mentális okai vannak, a tulajdonhoz ragaszkodást az állami lakások 90-es évektől napjainkig tartó eladása is erősíti - írja a Napi.

A bérlemények alacsony számának okát azonban az Otthon Centrum munkatársa, Valkó Dávid nem csupán a mentális okokban látja, szerinte hazánkban a lakásbérleti piac bizonytalan volta a legnagyobb akadálya az ingatlanbefektetés nagyszámú megjelenésének, de ez nem jelenti azt, hogy az jelenleg teljesen perspektíva nélküli lenne.

A szakértők szerint a magyar ingatlanpiac ezredforduló utáni nagymértékű növekedésének lendületét a 2003. évi hitelszigorítások törték meg, az újabb lendületvételt a ingatlanpiacon tevékenykedők a kamatadó bevezetésétől várták, a vélemények az eredmény tekintetében jelentősen eltérnek. Míg a Duna House Kft vezető elemzője, Murányi Ákos a kamatadó miatti forgalomnövekedés állandósulását prognosztizálta a következő hónapokra, addig a Magyar Lakásépítők Országos Szövetségének elnöke, Varjasné Székely Éva az elmúlt hetek történéseiből azt a következtetést vonta le, hogy a kamatadó csupán minimális mértékben befolyásolja a befektetési döntéseket.

Az Otthon Centrum szakértője szerint a kamatadó bevezetésé miatt logikusan várható az ingatlanpiaci élénkülés, de ez az összefüggés ma már korántsem egyértelmű, egyrészt az alternatív befektetési módok megjelenése miatt, másrészt mivel a kamatadó jelentős mértékben csak a száz milliód nagyságrendű betétekkel rendelkezők jövedelmét befolyásolja, a kisbefektetők esetében a hatás inkább lélektani jellegű.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Bár a kamatadó "eredményéről" eltérnek a vélemények, abban minden ingatlanpiaci szakértő egyetért, hogy az ingatlanpiaci befektetés továbbra is jó lehetőség. Székely Éva szerint pontosan ezek az idők a legalkalmasabbak az ingatlanvásárlásra, mivel az árak jelenleg az infláció mértéke alatt növekednek, ezt a lemaradást azonban általában hirtelen hozzák be és ezek az ügyleten jelentős profitot lehet elérni. Ezzel szemben óva int minket a telekvásárlástól, ahol szerint pontosan az ellenkező tendencia fog majd érvényesülni.
Murányi Ákos azt is ehhez azt fűzte hozzá, hogy a nyugati-európai áraktól még mindig jelentősen elmaradt hazai ingatlanárak mindenképpen emelkedni fognak, ha nem is rövid távon. Amit az is igazol, hogy a fővárosban már most is vannak olyan építkezések, ahol az ingatlanpiaci "pangás" ellenére az árak folyamatosan emelkednek, ez azonban főleg az új építésű lakások esetében igaz. Nagy értéknövelő tényezőnek számítanak az infrastrukturális beruházások is (metró, M0).

NAPTÁR
Tovább
2021. május 16. vasárnap
Mózes, Botond
19. hét
Május 16.
A fény világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?