1 °C Budapest

Ingatlanadó már jövő nyártól? - Jön az általános vagyonadó?

Pénzcentrum
2006. szeptember 12. 08:40

Már a jövő év közepén bevezetheti a kormány az ingatlanadót, mivel az eddig eldöntött adóemelésekből várt bevételek elmaradhatnak a tervezett mértéktől - írja a Magyar Nemzet pénzügyminisztériumi forrásokra hivatkozva. A 2007-es bevezetés a lap információi szerint azért került szóba, mert a pénzügyi tárca már tisztában van azzal, hogy a Gyurcsány-csomag adóemeléseiből (elsősorban kamat- és

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Már a jövő év közepén bevezetheti a kormány az ingatlanadót, mivel az eddig eldöntött adóemelésekből várt bevételek elmaradhatnak a tervezett mértéktől - írja a Magyar Nemzet pénzügyminisztériumi forrásokra hivatkozva.

A 2007-es bevezetés a lap információi szerint azért került szóba, mert a pénzügyi tárca már tisztában van azzal, hogy a Gyurcsány-csomag adóemeléseiből (elsősorban kamat- és házipénztár-adó) várt bevételi terveket jelentős kockázat övezi, és az esetleges elmaradásokra a PM már megkezdte a háttéregyeztetéseket a koalíciós pártok képviselőivel.

Elképzelhető pl. a tételes eho-emelés, illetve a lap szerint a legnagyobb esélye egy csak 2007-ben és 2008-ban fizetendő általános vagyonadó bevezetésének van (amely az ingatlanok mellett az értékpapírokra, a bankszámlákra és a gépkocsikra is vonatkozna).

Kőszegi Márk, a PM sajtóosztályának helyettes vezetője cáfolta, hogy további adóemeléseken dolgozna a tárca. Megjegyezte: az adóelkerülést (pl. kamatadó) szolgáló banki termékek bevezetésével az új adótörvények elkészítésekor már számoltak, és ennek alapján határozták meg az idei és jövő évei bevételi terveket.

ELINDULT A TURMIX, A PÉNZCENTRUM HETI HÍRLEVELE!

Ha a napi hírzaj nélkül szeretnéd olvasni a Pénzcentrum legjobb anyagait, IRATKOZZ FEL HETI HÍRVELEÜNKRE, A TURMIXRA. A legizgalmasabb sztorijaink, heti egyszer, egyenesen a postaládádba.

Az augusztus közepi államháztartási sajtótájékoztatón Katona Tamás pénzügyminisztériumi államtitkár kérdésre válaszolva csak annyit mondott az ingatlanadó témájában, hogy a tárcánál megkezdték a munkát az adónem bevezetésére (pl. háttérszámítások).

  
A Gyurcsány-csomag erős bírálatokat kapott hazai és külföldi elemzőktől, kutatóktól amiatt, hogy elsősorban a bevételemelésen keresztüli költségvetési kiigazítást preferálja. Ezzel tovább növelve a régiós szinten már egyébként is magas adóterhelést, melynek a hosszú távú gazdasági növekedésre, illetve a versenyképességre várhatóan negatív hatásai lehetnek. Ennek tükrében ismét a bevételek emelésének erőltetése (nem az ingatlanadóra gondolunk) további negatív piaci fogadtatást hozhat.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 6. hétfő
Miklós
49. hét
December 6.
Mikulás
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?