11 °C Budapest

Újabb IKEA-üzletek nyílnak?

Pénzcentrum
2006. augusztus 30. 10:00

Bár a lakások adás-vétele évről évre csökken, meglepő módon az elmúlt három évben több százalékos növekedést mutatott a bútorpiac. A 13 százalékos részesedést birtokló piacvezető IKEA forgalma is erről tanúskodik.


Az elmúlt években egyre inkább alábbhagyott a kedv, hogy az emberek lakásépítésbe fogjanak bele vagy éppen lakást vásároljanak. Nem csökkent azonban a bútorvásárlás népszerűsége: 2003-tól évi kilenc, tíz, illetve hét százalékkal bővült a piac.

Meglepő, hogy a magyarországi bútorvásárlók nagy része importcikket vásárol. A 240-260 millióra becsülhető éves forgalomnak kevesebb, mint a fele, csupán 114 millió forint értékű áru a hazai gyártmány, ám ennek körülbelül a fele export. Ebben nagy szerepet játszanak a külföldi tulajdonú, viszonylag olcsó bútorokat árusító áruházak, mint például az IKEA, Kika, Sconto és a szintén skandináv Jysk. Az IKEA éves forgalma 33,3 milliárd forinton zárt.

A svéd áruházláncolat Magyarországon jelenleg két áruházat üzemeltet, ám legfőbb céljának azt tűzte ki, hogy eddigi 13 százalékos részesedése helyett 15-öt érjen el a piacon. Ezt pedig úgy szeretné megvalósítani, hogy további két üzletet nyit, Miskolcon és Debrecenben. Ám ezek csak tervek, konkrétumokról még nem beszélhetünk.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?