29 °C Budapest

Újabb IKEA-üzletek nyílnak?

Pénzcentrum
2006. augusztus 30. 10:00

Bár a lakások adás-vétele évről évre csökken, meglepő módon az elmúlt három évben több százalékos növekedést mutatott a bútorpiac. A 13 százalékos részesedést birtokló piacvezető IKEA forgalma is erről tanúskodik.


Az elmúlt években egyre inkább alábbhagyott a kedv, hogy az emberek lakásépítésbe fogjanak bele vagy éppen lakást vásároljanak. Nem csökkent azonban a bútorvásárlás népszerűsége: 2003-tól évi kilenc, tíz, illetve hét százalékkal bővült a piac.

Meglepő, hogy a magyarországi bútorvásárlók nagy része importcikket vásárol. A 240-260 millióra becsülhető éves forgalomnak kevesebb, mint a fele, csupán 114 millió forint értékű áru a hazai gyártmány, ám ennek körülbelül a fele export. Ebben nagy szerepet játszanak a külföldi tulajdonú, viszonylag olcsó bútorokat árusító áruházak, mint például az IKEA, Kika, Sconto és a szintén skandináv Jysk. Az IKEA éves forgalma 33,3 milliárd forinton zárt.

A svéd áruházláncolat Magyarországon jelenleg két áruházat üzemeltet, ám legfőbb céljának azt tűzte ki, hogy eddigi 13 százalékos részesedése helyett 15-öt érjen el a piacon. Ezt pedig úgy szeretné megvalósítani, hogy további két üzletet nyit, Miskolcon és Debrecenben. Ám ezek csak tervek, konkrétumokról még nem beszélhetünk.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 26. vasárnap
János, Pál
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. június 25. 19:22