13 °C Budapest

Vegyél kastélyt itthon! - Olcsón megszámítják...

Pénzcentrum
2006. augusztus 25. 14:00

Saját kastély? Sokunknak talán csak álmában jelenik meg, hogy egy saját kastélyt birtokoljon. A mai világban azonban mindenre van lehetőség, arra is, hogy a befektetők a tőzsdei papírok és gyémántok helyett a kastélyokat és műemlékeket válasszák potenciális befektetésükként. De tudjuk-e, hogy mivel jár és mennyibe is kerül egy álom kúria?

Saját kastély? Sokunknak talán csak álmában jelenik meg, hogy egy saját kastélyt birtokoljon. A mai világban azonban mindenre van lehetőség, arra is, hogy a befektetők a tőzsdei papírok és gyémántok helyett a kastélyokat és műemlékeket válasszák potenciális befektetésükként. De tudjuk-e, hogy mivel jár és mennyibe is kerül egy álom kúria?

A Pénzcentrum a Magyarországon eladásra szánt paloták iránt érdeklődött a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnál, ahol azt az információt kaptuk, hogy jelenleg tulajdonjog megvásárlására csupán 3 kastély esetében van lehetőség.

A magyar állam kezében lévő kastélyokat törvény védi, és a legtöbb esetben csak vagyonkezelési jogot vásárolhatunk az ingatlannal együtt. Tulajdonosok csak ritkán lehetünk, többnyire az állam nem értékesíti a műemlékeket. Ez azt jelenti, hogy a vagyonkezelési jog által nem rendelkezünk teljes tulajdonosi jogkörrel.

Csak pár forint az egész...

A jelenleg három eladó ingatlan közül a tájékoztatás alapján igazából kettőt lehet még megvenni, mert a harmadikra már vagyonkezelői jogra ajánlatot tett egy vevő. A két eladó kastély a sopronhorpácsi Széchenyi kastély 250 millió forintért és a kisebb és valamivel szerényebb kivitelű szécsény-bencúrfalvai Benczúr kastély, melyet 30-35 millió forintért lehet megvásárolni.

Vagyonkezelői jogot az esetek többségében 10-99 évre lehet kiváltani, mely keretében az ingatlanokért csupán egy jelképes összeget kell fizetnünk, mint például már korábban is beszámoltunk szlovákiai műemlék adás-vételről, és a 7 forintos (1 koronás) vételárról. Hazánkban is ilyen nagyságú összegekért kelnek el a vagyonkezelői jogok, viszont azt tudni kell, hogy számtalan kötelezettséggel jár az ingatlanok birtoklása.

A vagyonkezelési jog a szerződés lejártáig haszonélvezeti jogot jelent a tulajdonos számára, tehát nem rendelkezünk teljes jogkörrel az ingatlan felett, viszont ott lakhatunk, és az ingatlan bevétele a mi számlánkat gazdagítja. A lerombolt és rossz állapotban lévő kastélyokat csekély ellenérték ellenében szerezhetjük meg, viszont nem árt tudnunk, hogy a szerződés életbe lépésével abba egyezünk bele, hogy megadott határidőn belül felújítjuk és karbantartjuk a műemléket.

Mi történik, ha nem újítjuk fel?

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Milyen következménye van annak, ha nem teszünk eleget a szerződési feltételeknek? A kastélyokat szigorúan ellenőrzik, így biztosak lehetünk benne, hogy nem ússzuk meg, ha nem fordítunk semmilyen összeget az ingatlan felújítására. Az ütemtervektől függően 5-6 év áll a vevő rendelkezésére, hogy a kastélyt az eredeti állapotnak megfelelően renoválja. Ezek az ütemtervek is szigorúan szabályozottak, így nemcsak arra lehet számítani, hogy ellenőrizni fognak minket, hanem gyakorlatilag biztosak lehetünk abban, hogy évente megvizsgálják a hatóságok az építkezés menetét.

Ha nem teljesítjük a megadott feltételeket, akkor a szerződés érvényét veszti, és attól függően, hogy milyen indokot szolgáltatunk a mulasztásra, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság egyes esetekben visszatéríti a befektetett összeget. Ha a vevő szándékos kárt okozott az épületben és az eset nem tudható be vis major ügynek, akkor más megítélés alá esik ez eset. Ilyenkor nincs semmilyen visszatérítés a Vagyoni Igazgatóság részéről.

Lesz még miből válogatni!

A megkérdezett munkatárs elmondása alapján aktuális vagyonkezelési jogi ajánlatokat fognak kiírni hamarosan a következő épületekre: Acsán a Prónai kastélyra, Bajnán a Sándor-Metternich, Nógrád megyében a Sziráki kastélyra, valamint az iszkaszentgyörgyi Amadé-Bajzáth-Appenheim kastélyokra.

Külföldi befektetők is akadnak szép számmal, hiszen az ingatlanok felújítása nagy volumenű projekt és nagy tőkét igényel. A külföldi állampolgárok gazdasági társaságok felállításával finanszírozzák a megvásárolni kívánt épületet.

Az interjúalany szerint azonban ha az aktuális ajánlatokról és kastélyvásárlásról szeretnénk érdeklődni, akkor mindenképpen érdemes a Műemlékek Állami Gondnoksága honlapjára ellátogatni. Az ott központi számon kapcsolt hölgytől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nincs magyarországi adatbázisuk a kastélyokat és adataikat illetően, ha érdekel bennünket, mint befektetőket egy kastély, akkor azokat egyesével ki lehet választani a honlapról.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem