16 °C Budapest

Vegyél kastélyt itthon! - Olcsón megszámítják...

Pénzcentrum
2006. augusztus 25. 14:00

Saját kastély? Sokunknak talán csak álmában jelenik meg, hogy egy saját kastélyt birtokoljon. A mai világban azonban mindenre van lehetőség, arra is, hogy a befektetők a tőzsdei papírok és gyémántok helyett a kastélyokat és műemlékeket válasszák potenciális befektetésükként. De tudjuk-e, hogy mivel jár és mennyibe is kerül egy álom kúria?

Saját kastély? Sokunknak talán csak álmában jelenik meg, hogy egy saját kastélyt birtokoljon. A mai világban azonban mindenre van lehetőség, arra is, hogy a befektetők a tőzsdei papírok és gyémántok helyett a kastélyokat és műemlékeket válasszák potenciális befektetésükként. De tudjuk-e, hogy mivel jár és mennyibe is kerül egy álom kúria?

A Pénzcentrum a Magyarországon eladásra szánt paloták iránt érdeklődött a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnál, ahol azt az információt kaptuk, hogy jelenleg tulajdonjog megvásárlására csupán 3 kastély esetében van lehetőség.

A magyar állam kezében lévő kastélyokat törvény védi, és a legtöbb esetben csak vagyonkezelési jogot vásárolhatunk az ingatlannal együtt. Tulajdonosok csak ritkán lehetünk, többnyire az állam nem értékesíti a műemlékeket. Ez azt jelenti, hogy a vagyonkezelési jog által nem rendelkezünk teljes tulajdonosi jogkörrel.

Csak pár forint az egész...

A jelenleg három eladó ingatlan közül a tájékoztatás alapján igazából kettőt lehet még megvenni, mert a harmadikra már vagyonkezelői jogra ajánlatot tett egy vevő. A két eladó kastély a sopronhorpácsi Széchenyi kastély 250 millió forintért és a kisebb és valamivel szerényebb kivitelű szécsény-bencúrfalvai Benczúr kastély, melyet 30-35 millió forintért lehet megvásárolni.

Vagyonkezelői jogot az esetek többségében 10-99 évre lehet kiváltani, mely keretében az ingatlanokért csupán egy jelképes összeget kell fizetnünk, mint például már korábban is beszámoltunk szlovákiai műemlék adás-vételről, és a 7 forintos (1 koronás) vételárról. Hazánkban is ilyen nagyságú összegekért kelnek el a vagyonkezelői jogok, viszont azt tudni kell, hogy számtalan kötelezettséggel jár az ingatlanok birtoklása.

A vagyonkezelési jog a szerződés lejártáig haszonélvezeti jogot jelent a tulajdonos számára, tehát nem rendelkezünk teljes jogkörrel az ingatlan felett, viszont ott lakhatunk, és az ingatlan bevétele a mi számlánkat gazdagítja. A lerombolt és rossz állapotban lévő kastélyokat csekély ellenérték ellenében szerezhetjük meg, viszont nem árt tudnunk, hogy a szerződés életbe lépésével abba egyezünk bele, hogy megadott határidőn belül felújítjuk és karbantartjuk a műemléket.

Mi történik, ha nem újítjuk fel?

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Milyen következménye van annak, ha nem teszünk eleget a szerződési feltételeknek? A kastélyokat szigorúan ellenőrzik, így biztosak lehetünk benne, hogy nem ússzuk meg, ha nem fordítunk semmilyen összeget az ingatlan felújítására. Az ütemtervektől függően 5-6 év áll a vevő rendelkezésére, hogy a kastélyt az eredeti állapotnak megfelelően renoválja. Ezek az ütemtervek is szigorúan szabályozottak, így nemcsak arra lehet számítani, hogy ellenőrizni fognak minket, hanem gyakorlatilag biztosak lehetünk abban, hogy évente megvizsgálják a hatóságok az építkezés menetét.

Ha nem teljesítjük a megadott feltételeket, akkor a szerződés érvényét veszti, és attól függően, hogy milyen indokot szolgáltatunk a mulasztásra, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság egyes esetekben visszatéríti a befektetett összeget. Ha a vevő szándékos kárt okozott az épületben és az eset nem tudható be vis major ügynek, akkor más megítélés alá esik ez eset. Ilyenkor nincs semmilyen visszatérítés a Vagyoni Igazgatóság részéről.

Lesz még miből válogatni!

A megkérdezett munkatárs elmondása alapján aktuális vagyonkezelési jogi ajánlatokat fognak kiírni hamarosan a következő épületekre: Acsán a Prónai kastélyra, Bajnán a Sándor-Metternich, Nógrád megyében a Sziráki kastélyra, valamint az iszkaszentgyörgyi Amadé-Bajzáth-Appenheim kastélyokra.

Külföldi befektetők is akadnak szép számmal, hiszen az ingatlanok felújítása nagy volumenű projekt és nagy tőkét igényel. A külföldi állampolgárok gazdasági társaságok felállításával finanszírozzák a megvásárolni kívánt épületet.

Az interjúalany szerint azonban ha az aktuális ajánlatokról és kastélyvásárlásról szeretnénk érdeklődni, akkor mindenképpen érdemes a Műemlékek Állami Gondnoksága honlapjára ellátogatni. Az ott központi számon kapcsolt hölgytől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nincs magyarországi adatbázisuk a kastélyokat és adataikat illetően, ha érdekel bennünket, mint befektetőket egy kastély, akkor azokat egyesével ki lehet választani a honlapról.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 21:06