28 °C Budapest

Vegyél kastélyt itthon! - Olcsón megszámítják...

Pénzcentrum
2006. augusztus 25. 14:00

Saját kastély? Sokunknak talán csak álmában jelenik meg, hogy egy saját kastélyt birtokoljon. A mai világban azonban mindenre van lehetőség, arra is, hogy a befektetők a tőzsdei papírok és gyémántok helyett a kastélyokat és műemlékeket válasszák potenciális befektetésükként. De tudjuk-e, hogy mivel jár és mennyibe is kerül egy álom kúria?

Saját kastély? Sokunknak talán csak álmában jelenik meg, hogy egy saját kastélyt birtokoljon. A mai világban azonban mindenre van lehetőség, arra is, hogy a befektetők a tőzsdei papírok és gyémántok helyett a kastélyokat és műemlékeket válasszák potenciális befektetésükként. De tudjuk-e, hogy mivel jár és mennyibe is kerül egy álom kúria?

A Pénzcentrum a Magyarországon eladásra szánt paloták iránt érdeklődött a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnál, ahol azt az információt kaptuk, hogy jelenleg tulajdonjog megvásárlására csupán 3 kastély esetében van lehetőség.

A magyar állam kezében lévő kastélyokat törvény védi, és a legtöbb esetben csak vagyonkezelési jogot vásárolhatunk az ingatlannal együtt. Tulajdonosok csak ritkán lehetünk, többnyire az állam nem értékesíti a műemlékeket. Ez azt jelenti, hogy a vagyonkezelési jog által nem rendelkezünk teljes tulajdonosi jogkörrel.

Csak pár forint az egész...

A jelenleg három eladó ingatlan közül a tájékoztatás alapján igazából kettőt lehet még megvenni, mert a harmadikra már vagyonkezelői jogra ajánlatot tett egy vevő. A két eladó kastély a sopronhorpácsi Széchenyi kastély 250 millió forintért és a kisebb és valamivel szerényebb kivitelű szécsény-bencúrfalvai Benczúr kastély, melyet 30-35 millió forintért lehet megvásárolni.

Vagyonkezelői jogot az esetek többségében 10-99 évre lehet kiváltani, mely keretében az ingatlanokért csupán egy jelképes összeget kell fizetnünk, mint például már korábban is beszámoltunk szlovákiai műemlék adás-vételről, és a 7 forintos (1 koronás) vételárról. Hazánkban is ilyen nagyságú összegekért kelnek el a vagyonkezelői jogok, viszont azt tudni kell, hogy számtalan kötelezettséggel jár az ingatlanok birtoklása.

A vagyonkezelési jog a szerződés lejártáig haszonélvezeti jogot jelent a tulajdonos számára, tehát nem rendelkezünk teljes jogkörrel az ingatlan felett, viszont ott lakhatunk, és az ingatlan bevétele a mi számlánkat gazdagítja. A lerombolt és rossz állapotban lévő kastélyokat csekély ellenérték ellenében szerezhetjük meg, viszont nem árt tudnunk, hogy a szerződés életbe lépésével abba egyezünk bele, hogy megadott határidőn belül felújítjuk és karbantartjuk a műemléket.

Mi történik, ha nem újítjuk fel?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Milyen következménye van annak, ha nem teszünk eleget a szerződési feltételeknek? A kastélyokat szigorúan ellenőrzik, így biztosak lehetünk benne, hogy nem ússzuk meg, ha nem fordítunk semmilyen összeget az ingatlan felújítására. Az ütemtervektől függően 5-6 év áll a vevő rendelkezésére, hogy a kastélyt az eredeti állapotnak megfelelően renoválja. Ezek az ütemtervek is szigorúan szabályozottak, így nemcsak arra lehet számítani, hogy ellenőrizni fognak minket, hanem gyakorlatilag biztosak lehetünk abban, hogy évente megvizsgálják a hatóságok az építkezés menetét.

Ha nem teljesítjük a megadott feltételeket, akkor a szerződés érvényét veszti, és attól függően, hogy milyen indokot szolgáltatunk a mulasztásra, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság egyes esetekben visszatéríti a befektetett összeget. Ha a vevő szándékos kárt okozott az épületben és az eset nem tudható be vis major ügynek, akkor más megítélés alá esik ez eset. Ilyenkor nincs semmilyen visszatérítés a Vagyoni Igazgatóság részéről.

Lesz még miből válogatni!

A megkérdezett munkatárs elmondása alapján aktuális vagyonkezelési jogi ajánlatokat fognak kiírni hamarosan a következő épületekre: Acsán a Prónai kastélyra, Bajnán a Sándor-Metternich, Nógrád megyében a Sziráki kastélyra, valamint az iszkaszentgyörgyi Amadé-Bajzáth-Appenheim kastélyokra.

Külföldi befektetők is akadnak szép számmal, hiszen az ingatlanok felújítása nagy volumenű projekt és nagy tőkét igényel. A külföldi állampolgárok gazdasági társaságok felállításával finanszírozzák a megvásárolni kívánt épületet.

Az interjúalany szerint azonban ha az aktuális ajánlatokról és kastélyvásárlásról szeretnénk érdeklődni, akkor mindenképpen érdemes a Műemlékek Állami Gondnoksága honlapjára ellátogatni. Az ott központi számon kapcsolt hölgytől azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nincs magyarországi adatbázisuk a kastélyokat és adataikat illetően, ha érdekel bennünket, mint befektetőket egy kastély, akkor azokat egyesével ki lehet választani a honlapról.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?