Mit tudnak a legdrágább lakások és mennyiért?

Pénzcentrum
2006. augusztus 1. 09:00

Mindig nagy érdeklődésre tart számot, ha a sajtó luxuskategóriás ingatlanokba kalauzolja el az olvasókat. Hogy közelebb hozzuk ezt az élményt, cikkünkben a legnagyobb hazai ingatlanforgalmazó, az Otthon Centrum jelenlegi kínálatából válogattuk össze a legdrágább ingatlanokat, s adunk így áttekintést erről a szegmensről.



A cég kínálatában jelenleg mintegy 260 luxusadó-köteles (azaz 100 millió Ft feletti) ingatlan található, ebből 210 a fővárosban. Érdekes, hogy ez majdnem fele a július elejéig itt beérkezet luxusadó-bevallások számának, ami egyértelműen sejteti, hogy közel sem mindenki tett eleget törvényi kötelezettségének...

Budapest

Az önálló ház kategóriában a használt ingatlanok mind Budapesten mind vidéken drágábbak, mint új társaik, hiszen előző tulajdonosaik mindenféle különleges előnyökkel ruházták fel őket, illetve ide tartoznak a nagy, ősfás telken álló villaházak és kúriák is. Az Otthon Centrum kínálatában a legdrágább budapesti ingatlan egy 2100 m2-es telken álló, 1200 négyzetméteres, 9 szobás, 6 fürdőszobás, 850 millió forintért árult, freskókkal díszített, XII. kerületi (Istenhegy) villa úszómedencével a kertben, jacuzzival és kandallókkal az épületben. Ebben a kategóriában a legjellemzőbb árfelhajtó tényező a telek területe, elhelyezkedése és panorámája. A többi, méretben minimum 600 m2-es felső kategóriás ingatlan is jellemzően a XII. és II. kerület hegyvidékein (Virányos, Kissvábhegy, Farkasrét, Csatárka) található.

A legdrágább új építésű családi házakat a III. kerületben és a II. kerületben árulják. Ezek általában háromszintesek, ahol a legalsó szint jellemzően a több járművet befogadni képes garázst és uszodát rejti. Például a III. kerületben a következő - a kategóriájában már-már alapnak tekinthető - extrákkal felszerelt, 250 millió forintot érő házat találjuk ebben a kategóriában: belső medence, szauna, jacuzzi, légkondicionáló, kandalló, riasztó, szolárium, külső tó, biztonsági kamerák. Itt a méretek 300 és 800 m2 közöttiek.

Érdekes, hogy egyes régi társasházi lakások ára megközelíti egy-egy fent említett luxusvilla árát a fővárosban. Ezek különlegessége sokszor a nagy tetőterasz, a különleges belsőépítészeti megoldások vagy luxusfelszereltség - kandalló, szauna vagy jacuzzi - beépítése és nemes burkolatok használata. De nem ritka, hogy a méretük is felnyomja az árat, például, amikor egy régi ház egész szintjét egyben árulják. Ilyet találtunk 275 millióért - 471 m2 - és 160 millióért - 260 m2 - Terézvárosban. A hagyományosan drága II. és XII. kerületek mellett találunk ilyen kategóriájú ingatlanokat az I., V. és VI. kerületekben.

A legdrágább új társasházi lakások ára sok esetben meghaladja az új családi házak árát is. Ezek tipikusan a presztízs kerületekben - I., II, XII. - fellelhetők, de akad elvétve néhány régi társasházak új tetőterében, Pest belvárosában, illetve a Duna partján is. Még ma is a legdrágábbak közé tartoznak egy, a várkerületben megépült fejlesztés kb. 3 éve értékesíteni próbált 35 és 305 millió forint közötti értékű lakásai. A legdrágább lakások az épületek felsőbb szintjein vannak, s tipikusan 150-300 m2-esek.

A panel ugyan egyáltalán nem sorolható a luxusingatlanok közé, sőt, de ezt a típust böngészve is találkozunk meglepően magas árakkal. Itt egyébként - az amúgy is szűk árintervallum miatt - nincsenek nagy különbségek Budapest és vidék között. A panelek árát is a különleges belsőépítészeti megoldások vagy luxusberendezések növelik leginkább. Például a III. kerület bő kínálatában ebből a típusból több ilyen 20 millió Ft körüli is akadt, ahol egybenyitottak szobákat és boltíveket építettek be közéjük, esetleg kandallót raktak az egyik falra. De az elhelyezkedés is növelheti az árat, mint azt egy városmajori másfél szobás kislakásnál láthatjuk, ami 18,9 millióért van piacon. A nagyméretű (4-10 m2) erkély itt szinte kötelező, s a panoráma is egyértelmű árfelhajtó tényező.

Vidék

Vidéken legtöbbször olcsóbban juthatunk otthonhoz, mint a fővárosban. Használt családi ház kategóriában vidék azonos ársávba tartozik a budapesti társasházi lakásokkal. Ugyanakkor az előbbiek egy méretkategóriával magasabban állnak, azaz olcsóbban jóval nagyobb, s gyakran több ezer m2-es telken álló ingatlant vehetünk vidéken egy budapesti luxuslakás áráért. Persze nem meglepően, a fővárosi agglomerációban a legdrágábbak a házak. Az Otthon Centrum kínálatában találunk például 530 m2-es, kilencszobás villát 330 millió forintért Érden, kicsit kevesebbért - 270 millió Ft - azonban már dupla ekkorát - 1080 m2 - is kaphatunk ugyanitt, ha az utolsó, esztétikai jellegű munkálatokat magunk fejezzük be. Mindezért a pénzért már minden kényelem megtalálható a házban - így 3 fürdőszoba, medence, pezsgőfürdő, szauna, konditerem, automata öntözőrendszer és borospince -, így a presztízskörnyék miatti felárat spóroljuk meg, ha nem Budapesten vesszük a házat dupla ennyiért.

Az új családi házak vidéken is olcsóbbak a használtaknál, s természetesen ugyanúgy megtalálható bennük szauna, medence és klíma, valamint riasztó és konditerem is, hiszen ezek a felszereltségek már a kilencvenes évek óta jellemzőek. Ilyen házból Budapest környékén már 150 millió alatt bő a kínálat, igaz jóval kisebbek is (250-350 m2-es ház 700-1000 m2-es telken). Úgy tűnik, hogy akik eladás céljából építenek házat, kisebb léptékben gondolkodnak, hogy biztosan eladható legyen az ingatlan és megtérüljön a befektetésük.

Társasházi lakásokat és paneleket szinte kizárólag városokban találhatunk. A legdrágább használt társasházi lakások (itt persze közel sem fővárosi bérház méretekben kell gondolkodni) a megyeszékhelyeken és a budapesti agglomerációban találhatók. Ilyen például egy Kecskeméten lévő 250 négyzetméteres, 6 szobás lakás 89 millióért vagy Budakeszin egy 3 szintes, 7 szobás, 4 fürdőszobás házrész 79 millióért. Ezekből általában hiányoznak a Budapesten megszokott fényűző burkolatok és divatos belső design.

Az új társasházi lakásokat közel azonos áron lehet kapni, mint a használtakat, persze az előbbiek szobaszáma általában kevesebb és mérete valamivel kisebb. A legdrágább helyszínek közt vannak ismét az agglomeráció városai, valamint Siófok, ahol csaknem 74 millióért is akad 109 m2-es, panorámás penthouse lakás a Balaton partján, amihez a lakás méretével megegyező méretű terasz tartozik.

A legdrágább panellakások szintén a főváros közelében találhatóak, így Szentendrén, Budaörsön, Gödöllőn vagy Százhalombattán. Az Otthon Centrum kínálatában például a legdrágább panel egy szentendrei, közepes méretű, 57 négyzetméteres lakás 16 millió Ft-ért, amihez garázs is tartozik. Ezekben is többnyire kisebb átalakítások, átépítések történtek - akárcsak a budapesti drágább panellakásoknál -, amik növelték ezen ingatlanok árát.

Látszik, hogy panellakásból is lehet álomszerű otthont varázsolni némi ötlettel, anyagi ráfordítással, valamint a kemény falak miatt jó nagy munkával. A lakás későbbi eladhatóságát viszont ezzel nem feltétlenül segítjük elő... Egyértelmű az is, hogy ha nagy igényeink vannak, de nem akarunk presztízskérdést csinálni abból, hol lakunk, akkor akár néhány százmilliót is megspórolhatunk, ha Budapest helyett a főváros környékén vesszük meg kertes házunkat.
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem