Vegyél lakást a legolcsóbban! - Nézzünk körül!

Pénzcentrum
2006. június 1. 13:52

A közelmúltban - nagyrészt a külföldi vásárlók látványos piaci aktivitásának, illetve a bevezetett luxusadó apropóján - sorra jelentek meg híradások, összesítések a lakáspiac luxus szegmensének kínálatáról. Kétségtelen, hogy izgalmas olvasmányt jelent elmerülni a sokszázmilliós lakásárakban, ugyanakkor a hétköznapi olvasó számára hasznosabb információval szolgál - és a fantáziát ugyanúgy beindíthatja -, ha a másik végletet tekintjük át, jelesül, hogy hol, milyen lakást, vagy házat vehetünk a legolcsóbban.


Egy hirdetési újságban, vagy internetes apróhirdetésben közölt nagyon alacsony ár okkal kelthet gyanút a böngészőben. Fontos információkat csak részletesebb telefonos, vagy személyes tájékozódás során kaphatunk. Magabiztosabbak lehetünk, ha a kiszemelt ingatlant megbízható, ismert ingatlanos cég hirdeti. Ilyenkor már elfelejthetjük a jogi és tulajdonviszonyi rendezettséggel szembeni kételyeinket. Ha az alacsony ár a legfontosabb szempont, természetesen jelentősen szűkül az ingatlanok merítési bázisa, ugyanakkor nem biztos, hogy fel kell adnunk álmainkat.

Például azt, hogy budai sorházi lakást veszünk. Az Otthon Centrum kínálatában 6,9 millió Ft-os áron szerepel egy ilyen budafoki ingatlan, saját parkolóval, igaz csak nagyobb garzonlakás méretű. Csepelen 7,6 és 9,5 millió Ft között válogathatunk 200-500 m2-es saját kertes házak közül. Egy 48 m2-es, 1+2 félszobás, 2005-ben felújítottat például 8,5 milliós áron megvehetünk. A pesti oldal magas presztízsű XVI. kerületében, Sashalmon ennél egymillióval drágábban 40 m2-es, továbbépíthető házrészben gondolkodhatunk.

Érdekes, hogy hasonló áron és méretben bőséges a panelkínálat a fővárosban. Itt a komfortossággal nem lehet gond, a saját kertről viszont le kell mondanunk. Az előbb említett budafoki sorház áráért VIII. kerületi, erkélyes, III. emeleti garzont vehetünk. 7 és 7,5 millió között rákoskeresztúri, kispesti, illetve Havanna lakótelepi lakásokból válogathatunk. Ez utóbbi ráadásul másfél szobás, VIII. emeleti és felújított. Ugyancsak 7,4 milliós áron Budán, a XI. kerületben (Kelenföldön) is vehetünk nagy teraszos, XII. emeleti garzont.

A legolcsóbb kategóriát a régi építésű téglaházak lakásai képviselik. Budát ebben az esetben elfelejthetjük, ugyanakkor Pesten 5-6 millió Ft között szinte bárhol megfelelő lakásra bukkanhatunk. 4,8 milliós áron például a IX. kerület igencsak népszerű rehabilitációs területén, a Klinikák metrómegállónál egy II. emeleti, felújítandó, cserépkályhás garzon tulajdonosa lehetünk. Ha fontos a lakás jó állapota, akkor a VIII. kerületben, a Baross utcában vehetünk I. emeleti, felújított garzont 5,4 millióért. Ahogy a lift nélküli négyemeletes paneleknél a IV. emeleti, régi társasházak esetében a földszinti belső udvari lakások a legolcsóbbak.

Nagy árugrást jelent, ha használt helyett újépítésű ingatlant szeretnénk venni. Családi-, iker- és sorház kategóriában 20 millió forintnál húzhatjuk meg az alsó határt. Mivel újépítésről van szó, az összkomfort adott, illetve a méret is minimum 70-75 m2. A XVII. és XVIII. kerületben bő a kínálat 21-23 millió közötti áron, tipikusan 1+3 fél, vagy 2+2 félszobás elrendezéssel, és akár 880 m2-es saját kerttel. Gyakori ugyanakkor, hogy a festés, burkolás és a szaniterek nincsenek benne a kínálati árban.

Új társasházi lakásoknál a használtakhoz képest csak szűk kétszeres az árugrás. Figyelemre méltó, hogy a X. kerületi nagyobb beruházások mellett a budai XXII. kerületben is kaphatunk egy-másfél szobás, 26-32 m2 méretű lakást 8 és 9 millió Ft között. Kőbányán földszinti 30 m2-es garzont vehetünk majdnem ugyanakkora saját kertrésszel és nagy terasszal.

Vidéken a fenti árakhoz képest jóval olcsóbban juthatunk saját ingatlanhoz, attól függően persze, hogy milyen típust és hol keresünk. Természetesen a falvakban a legolcsóbbak - a fővárosi árakhoz szokottaknak gyakran döbbenetesen olcsóak - a családi ház árak. És ehhez nem feltétlenül kell az ország északkeleti szegletében keresgélnünk. Az Otthon Centrum kínálatában találunk Zala megyében 1,9 milliós áron hirdetett felújítandó, kétszobás, 70 m2-es házat, ráadásul 3 ezer m2-es kerttel. Vagy akár négy éve felújítottat hasonló méretben, pajtával és istállóval, 2,5 millióért. Szabolcsban, Tokajtól pár falura 100 m2-es házat vehetünk 1400 m2-es kerttel, még mindig 3 millió Ft alatt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Társasházi lakásokat és paneleket szinte kizárólag városokban találhatunk. Ugyancsak Zala megyében 2 millió alatt vehetünk felújítandó garzont, vagy akár 103 m2-es háromszobás, földszinti, ugyancsak felújítandó lakást saját kerttel és garázzsal, 3,8 millióért. Frekventáltabb helyen lévő városokban az ár magasabb, gyakran közelíti a fővárosi minimumot. Így vehetünk például keszthelyi földszinti minigarzont 4,7 millió Ft-ért.

Panellakást 15-20%-kal olcsóbban vehetünk, mint Budapesten. Ebben a szegmensben 6 millió alatt már bő a kínálat, s ezért ráadásul tágas, kétszobás (55-60 m2 közötti), III. emeleti, erkélyes lakást is vehetünk például Makón, vagy Nagykanizsán. Szegeden másfél szobás lakás fér bele a 6 millió Ft-os limitbe.

A budapestihez képest vidéken jóval nagyobb árkülönbség mutatkozik a használt és újépítésű családi házak között. Frekventált helyen, a Velencei-tónál már alig 7 millió Ft felett 63 m2-es új házat vehetünk 1000 m2-es telken. Amire figyelni kell, hogy vidéken gyakran árulják a házakat 40-90%-os készültségi állapotban. Ezt a tényezőt mindenképpen a legelején tisztázni kell. 11 és 13 millió Ft között sok ilyen házat kínálnak, akár Budapesttel szomszédos településen is, jellemzően a városhatártól keletre fekvő agglomerációs szektorban. Így például egy péceli, 110 m2-es ikerházfél 50%-os készültséggel 12,6 millió Ft-ért van piacon. Jász-Nagykun-Szolnok megyében, gyógyfürdő közelében ugyanilyen áron egyszerre két darab 58 m2-es költözhető házat lehet kapni.

A budapesti kínálathoz képest bő egymillióval olcsóbban juthatunk újépítésű társasházi lakásokhoz a vidéki városokban. Kaposváron és Debrecenben ugyanúgy 6,5 millióért árulnak garzonlakásokat, akár 4 m2-es terasszal. Ráadásul ezek a beruházások jellemzően a városközponthoz közel épülnek meg, így a közlekedési kapcsolatokra nem lehet panasz.

Fontos szempont, hogy akinek néhány millió forintnyi befektetnivaló pénze van, a kis méretű lakásokkal (főleg a városközpontok közelében) mindenképpen jól jár. Aki tehát csak álmodozásai során jut el oda, hogy luxusadót fizető állampolgárként éljen, s minimális ráfordítással venne lakást, a fenti árakkal számolhat. A cikkből kiderült, hogy ez sem lehetetlen!

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem