21 °C Budapest
Eger, 2023. szeptember 21.Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke (b2) beszédet mond a 61. Közgazdász-vándorgyûlés nyitónapján, a gazdaságpolitikai kerekasztal-beszélgetésen Egerben 2023. szeptember 21-én. Mellette Pleschinger Gyula moderátor, a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) elnöke (b), Bod Péter Ákos közgazdász, az MKT alelnöke (j2) és Varga Mihály pénzügyminiszter (j).MTI/Komka Péter

Matolcsy György: a keleti nyitás nem jelent nyugati zárást

2023. október 7. 17:29

Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke előadást tartott ma délelőtt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME). Az egyetemi hallgatókkal zsúfolásig megtelt teremben az MNB Szakértői Kurzusának keretében osztotta meg gondolatait a jegybankelnök.

Előadásában Matolcsy György a 21. század releváns megatrendjeit mutatta be a hallgatóknak, amelyek kulcsként, iránytűként szolgálhatnak a komplex rendszerek megértéshez. Véleménye szerint azért is fontos az összetett rendszerek és azokat összetartó megatrendek vizsgálata, mert (Pareto nyomán) erőforrásaink mindössze 1% hozza eredményeink 50%-t, így meg kell találnunk azt az 1 százalékot amivel sikereket érthetünk el.

A klímaváltozás, a zöld- és energia-átállás, a tudományos és technológiai forradalom és az új globális hatalmi egyensúly kialakulása jelentős kihívások elé állítják az emberiséget. A kihívások sikeres kezelésének egyik kulcsát a jegybankelnök a 4T képletben határozta meg, azaz a tudás, a tehetség, a technológia és a tőke szorzatában. Magyarország kapcsán kiemelte, hogy azok az egyének, intézmények és nemzetek lesznek sikeresek, akik saját tehetségükre, erősségeikre, képességeikre alapozzák stratégiájukat és nem arra, amivel nem rendelkeznek.

Hallgatói kérdésekre válaszolva kifejtette: a keleti nyitás nem jelent nyugati zárást, Európa pedig már 500 éve meghatározó szereplő, így a kelet-európai régió is fontos lokáció lesz a jövőben. Előadásában Matolcsy György külön gratulált Karikó Katalinnak és Krausz Ferencnek a Nobel-díj elnyeréséhez, példaként állította őket a hallgatóság elé, akiket arra inspirált, hogy találják meg saját tehetségüket, használják az elérhető technológiákat és kamatoztassák tudásukat.

Az MNB és a BME 2019 óta folytat stratégiai együttműködést, aminek célja a pénzügyi, közgazdasági és gazdálkodástudományi gondolkodás fejlesztése. A közös munka célja elsősorban, hogy a műszaki innovációk üzleti és társadalmi értékének feltárásán és bemutatásán keresztül a két intézmény együttesen fejlessze Magyarország versenyképességét.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Címlapkép: Komka Péter, MTI/MTVA

NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm