Concentrated senior female mathemathics professor writing a formula to the chalkboard.. Personal Perspective, Selective focus, small DOF. Natural interior light.

Érik a katasztrófa a magyar iskolákban: rengeteg pedagógust keresnek a tanév végén

2022. július 11. 10:15

Jelenleg is több ezer pedagógust keresnek az iskolák és az óvodák, a betöltetlen állások száma a tanév vége óta csak emelkedett. Sok iskola már nem csak a közszféra állásportálján próbálja megtalálni a leendő tanárokat a tanévkezdésig: felpörögtek a Facebook-posztok, állásportálok és az alternatív megoldások.

A tanév vége óta sincs hiány az ehhez hasonló posztokból az egyik legnagyobb, tanári állásokat kínáló Facebook-csoportban. A nyolc éve aktív Pedagógus állás nyilvános csoportnak jelenleg több mint 49 ezer tagja van, az elmúlt hónapban 1487 posztot osztottak meg. Az iskolai hirdetések között több olyat is lehet találni, ahol a Közigállás.gov.hu-n meghirdetett állásokat képekkel és pluszinformációkkal igyekeznek kiegészíteni, de olyan is van, amelyben bérlakással igyekeznek meggyőzni az érdeklődőket arról, hogy érdemes pályázni. És nem ez az egyetlen hasonló Facebook-csoport, amelynek már több ezer tagja van.

Persze nem csak a Közigálláson és a Facebookon, hanem más állásportálokon is próbálkoznak az iskolák. Az egyik népszerű álláskereső portálon 103 találatot dob ki az oldal a "tanár", és 73 találatot a "tanító" szóra keresve, de óvodapedagógus állásból is többet találni. A hirdetők között nem csak a magán- és alapítványi iskolák vannak, állami és egyházi iskolák is hirdetnek betöltetlen pozíciókat, olvashatjuk az Eduline-on.

A legtöbb tanári állás még mindig a Belügyminisztérium állásportálján, a közigállás.gov.hu-n van. A legutóbbi keresés alkalmával több mint 2799 álláshirdetést dobott ki a közszféra állásportálja a "tanár" keresőszóra - ez a szám a tanév utolsó napján 2100 volt.

Tanítóból is komoly hiány van az iskolákban, jelenleg 1335 szabad állás van - a nyári szünet előtt  967 szakembert kerestek az alsó tagozatok. Az "óvodapedagógus" szóra keresve megjelenő állások száma 853-ról 989-re, a "gyógypedagógus" hirdetéseké pedig 420-ról 594-ra emelkedett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyre több tanár hagyja el az oktatási rendszert - figyelmeztet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Az érdekképviselet összehangolná a felmondásokat, ha a kormány nem teljesíti a követeléseiket. Még szeptember előtt egyszerre tömegesen szüntetnék meg munkaviszonyukat a pedagógusok - mondta korábban Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem