10 °C Budapest
Concentrated senior female mathemathics professor writing a formula to the chalkboard.. Personal Perspective, Selective focus, small DOF. Natural interior light.

Érik a katasztrófa a magyar iskolákban: rengeteg pedagógust keresnek a tanév végén

2022. július 11. 10:15

Jelenleg is több ezer pedagógust keresnek az iskolák és az óvodák, a betöltetlen állások száma a tanév vége óta csak emelkedett. Sok iskola már nem csak a közszféra állásportálján próbálja megtalálni a leendő tanárokat a tanévkezdésig: felpörögtek a Facebook-posztok, állásportálok és az alternatív megoldások.

A tanév vége óta sincs hiány az ehhez hasonló posztokból az egyik legnagyobb, tanári állásokat kínáló Facebook-csoportban. A nyolc éve aktív Pedagógus állás nyilvános csoportnak jelenleg több mint 49 ezer tagja van, az elmúlt hónapban 1487 posztot osztottak meg. Az iskolai hirdetések között több olyat is lehet találni, ahol a Közigállás.gov.hu-n meghirdetett állásokat képekkel és pluszinformációkkal igyekeznek kiegészíteni, de olyan is van, amelyben bérlakással igyekeznek meggyőzni az érdeklődőket arról, hogy érdemes pályázni. És nem ez az egyetlen hasonló Facebook-csoport, amelynek már több ezer tagja van.

Persze nem csak a Közigálláson és a Facebookon, hanem más állásportálokon is próbálkoznak az iskolák. Az egyik népszerű álláskereső portálon 103 találatot dob ki az oldal a "tanár", és 73 találatot a "tanító" szóra keresve, de óvodapedagógus állásból is többet találni. A hirdetők között nem csak a magán- és alapítványi iskolák vannak, állami és egyházi iskolák is hirdetnek betöltetlen pozíciókat, olvashatjuk az Eduline-on.

A legtöbb tanári állás még mindig a Belügyminisztérium állásportálján, a közigállás.gov.hu-n van. A legutóbbi keresés alkalmával több mint 2799 álláshirdetést dobott ki a közszféra állásportálja a "tanár" keresőszóra - ez a szám a tanév utolsó napján 2100 volt.

Tanítóból is komoly hiány van az iskolákban, jelenleg 1335 szabad állás van - a nyári szünet előtt  967 szakembert kerestek az alsó tagozatok. Az "óvodapedagógus" szóra keresve megjelenő állások száma 853-ról 989-re, a "gyógypedagógus" hirdetéseké pedig 420-ról 594-ra emelkedett.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyre több tanár hagyja el az oktatási rendszert - figyelmeztet a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Az érdekképviselet összehangolná a felmondásokat, ha a kormány nem teljesíti a követeléseiket. Még szeptember előtt egyszerre tömegesen szüntetnék meg munkaviszonyukat a pedagógusok - mondta korábban Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Megvan a válasz a brutális piadrágulásra? Ez az ital lehet a magyarok új kedvence

Az üzletek beszámolói alapján a kereslet elmarad még a járvány előtti időszaktól, azonban a melegnek hála lényegesen több alkoholos ital fogyott, mint az előző évben.

NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 25. vasárnap
Eufrozina, Kende
38. hét
Szeptember 25.
A siketek világnapja
Szeptember 25.
Tengerészeti világnap
Szeptember 25.
A fehér kendő napja
Szeptember 25.
A szív világnapja
Szeptember 25.
A Szentírás vasárnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. szeptember 24. 19:17