5 °C Budapest
Entrance of Debrecen University, Hungary. Wooden doors, Hungarian and European Union flags. No people, sunny weather.

Veszélyben rengeteg egyetemista megélhetése: a diplomáról is le kell mondaniuk?

2021. szeptember 29. 08:31

Az egyetemi tanulmányai mellett minden második magyar hallgató vállal munkát és közülük sokan megélhetési gondokkal küzdenek. Nem ritkaság, hogy a dolgozó hallgatók kénytelenek a megélhetésük biztosításának érdekében ott is hagyni a felsőoktatást, és teljes munkaidős állást vállalni, így viszont a diplomát sem szerzik meg.

Tíz egyetemista közül négy folyamatosan dolgozik a tanulmányai mellett - írja az Eduline az Eurostudent friss elemzése alapján. A tanulmányaik mellett folyamatosan dolgozók aránya a felsőoktatási szakképzésen és a mesterképzésen tanulók között a legmagasabb - az ilyen képzéseken tanulóknak 55 százaléka dolgozik. A felsőoktatásban tanulóknak 14 százaléka csak alkalomszerűen vállal munkát, 45 százalékuk pedig nem dolgozik a szorgalmi időszakban.

A dolgozó hallgatók 47,9 százaléka egyértelműen a megélhetésének fedezése miatt vállal munkát, mások éppen a tanulmányaik költségeit fedezik ezzel.

Az is fontos motiváló tényező, hogy a nagyobb keresetből többet költhessenek - nem csak az alapszükségleteikre -, illetve hogy munkatapasztalatot szerezzenek már az egyetem alatt.

A tanulmányok melletti munkavállalás okai, a képzés és a végzett munka kapcsolódása. Forrás: Eurostudent, 2019
A tanulmányok melletti munkavállalás okai, a képzés és a végzett munka kapcsolódása. Forrás: Eurostudent, 2019

A jelenetés szerint a magyar hallgatók több mint fele küzd anyagi nehézségekkel. A munkavállalásnak számos előnye van az anyagi stabilitás megszerzése és a szakmai tapasztalat gyűjtés mellett is, viszont több kutatásból, felmérésből az is kiderül, hogy nem csak jó oldala lehet, ha valaki egyetem mellett dolgozik.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az anyagi nehézségek és a tanulmányok melletti munkavállalás az egyetemi lemorzsolódás egyik rizikótényezője. A „munkaerőpiac vonzása” miatt egyre többen hagyják el a felsőoktatási intézményeket már a képzési idő alatt, diploma nélkül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?