1 °C Budapest
Entrance of Debrecen University, Hungary. Wooden doors, Hungarian and European Union flags. No people, sunny weather.

Veszélyben rengeteg egyetemista megélhetése: a diplomáról is le kell mondaniuk?

2021. szeptember 29. 08:31

Az egyetemi tanulmányai mellett minden második magyar hallgató vállal munkát és közülük sokan megélhetési gondokkal küzdenek. Nem ritkaság, hogy a dolgozó hallgatók kénytelenek a megélhetésük biztosításának érdekében ott is hagyni a felsőoktatást, és teljes munkaidős állást vállalni, így viszont a diplomát sem szerzik meg.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Tíz egyetemista közül négy folyamatosan dolgozik a tanulmányai mellett - írja az Eduline az Eurostudent friss elemzése alapján. A tanulmányaik mellett folyamatosan dolgozók aránya a felsőoktatási szakképzésen és a mesterképzésen tanulók között a legmagasabb - az ilyen képzéseken tanulóknak 55 százaléka dolgozik. A felsőoktatásban tanulóknak 14 százaléka csak alkalomszerűen vállal munkát, 45 százalékuk pedig nem dolgozik a szorgalmi időszakban.

A dolgozó hallgatók 47,9 százaléka egyértelműen a megélhetésének fedezése miatt vállal munkát, mások éppen a tanulmányaik költségeit fedezik ezzel.

Az is fontos motiváló tényező, hogy a nagyobb keresetből többet költhessenek - nem csak az alapszükségleteikre -, illetve hogy munkatapasztalatot szerezzenek már az egyetem alatt.

A tanulmányok melletti munkavállalás okai, a képzés és a végzett munka kapcsolódása. Forrás: Eurostudent, 2019
A tanulmányok melletti munkavállalás okai, a képzés és a végzett munka kapcsolódása. Forrás: Eurostudent, 2019

A jelenetés szerint a magyar hallgatók több mint fele küzd anyagi nehézségekkel. A munkavállalásnak számos előnye van az anyagi stabilitás megszerzése és a szakmai tapasztalat gyűjtés mellett is, viszont több kutatásból, felmérésből az is kiderül, hogy nem csak jó oldala lehet, ha valaki egyetem mellett dolgozik.

Az anyagi nehézségek és a tanulmányok melletti munkavállalás az egyetemi lemorzsolódás egyik rizikótényezője. A „munkaerőpiac vonzása” miatt egyre többen hagyják el a felsőoktatási intézményeket már a képzési idő alatt, diploma nélkül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?