30 °C Budapest
Operatív Törzs: így fog zajlani a dolgozók tesztelése az iskolákban, óvodákban

Operatív Törzs: így fog zajlani a dolgozók tesztelése az iskolákban, óvodákban

2020. november 20. 11:52

György István, a miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján elmondta: a csoportos tesztelés célja elsősorban az emberek védelme, a vírusfertőzés csökkentése, valamint képet kaphatunk róla általa, milyen a szociális és oktatási intézmények átfertőzöttsége. Ismertette a hétfőtől induló tesztelés részleteit.


Az államtitkár ismertette: 1742 bölcsődében,  4386 óvodában, 8694 iskolában és 1869 szociális intézményben, vagy 16 691 helyszínen kerül sor tesztelésre, amelyet antigén gyorstesztekkel végeznek majd. A tesztelésben való részvétel önkéntes. Hétfőtől a bölcsődékben megyei szinten szervezik, mintavevő egységeket hoz létre a kormányhivatal, mintegy 1000 mintavevő csapat indul el a jövő héten.

A mintavevő csapatokhoz felsőoktatási intézmények biztosítanak orvos és gyógyszerész hallgatókat, illetve a megyei hivatalok sofőröket és adminisztrátorokat. A hallgatók kirendelése a Neptun rendszeren keresztül történik, akikkel tanulmányi szerződést kötnek, munkájuk díjazásban részesül és kredit is jár érte.

Dr. Müller Cecília elmondta: a fertőzések számai kedvezőbbnek tűnnek jelenleg, azonban ez még nem a 10 napja bevezetett korlátozások eredménye, mivel azoknak hatása csak nagyjából 2 hét alatt mutatkozik meg. Felhívta a figyelmet, hogy az elhunytak között ismét akad fiatal, 30 év körüli áldozat, így nagyon fontos, hogy mindenki vigyázzon magára és másokra, főként a krónikus betegek.

A tisztifőorvos elmondta, hogy különösen veszélyeztetettek tanulmányok alapján a cukorbetegek, illetve a kóros elhízás veszélyeire is felhívta a figyelmet. Azt ajánlotta, a krónikus betegek fokozottan figyeljenek oda alapbetegségük kezelésére, és javasolta a sportolást, szabadlevegőn tartózkodást.

A kórházban kezeltek száma növekvő tendenciát mutat - az egészségügyi ellátórendszer leterheltségét viszont csökkenteni kell. Az országban 417 szociális intézményben ütötte fel a fejét a fertőzés, 5940 fő kapta meg a vírust a gondozottak közül - vagyis 6 százalékuk. 1175 fő került kórházba - a fertőzöttek 20%-a -, és 586 fő hunyt el (10%). A dolgozók 1%-a kapta meg a vírust (976 fő), 21-en kerültek közülük kórházba.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A karácsonyi ajándék vásárlásokat ne hagyjuk az utolsó percekre, kerüljük a tömeget

- mondta el Müller Cecília zárásként.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Címlapkép: Csepel.info

NEKED AJÁNLJUK
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. augusztus 14. 16:05