5 °C Budapest
Operatív Törzs: így fog zajlani a dolgozók tesztelése az iskolákban, óvodákban

Operatív Törzs: így fog zajlani a dolgozók tesztelése az iskolákban, óvodákban

2020. november 20. 11:52

György István, a miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az operatív törzs mai sajtótájékoztatóján elmondta: a csoportos tesztelés célja elsősorban az emberek védelme, a vírusfertőzés csökkentése, valamint képet kaphatunk róla általa, milyen a szociális és oktatási intézmények átfertőzöttsége. Ismertette a hétfőtől induló tesztelés részleteit.


Az államtitkár ismertette: 1742 bölcsődében,  4386 óvodában, 8694 iskolában és 1869 szociális intézményben, vagy 16 691 helyszínen kerül sor tesztelésre, amelyet antigén gyorstesztekkel végeznek majd. A tesztelésben való részvétel önkéntes. Hétfőtől a bölcsődékben megyei szinten szervezik, mintavevő egységeket hoz létre a kormányhivatal, mintegy 1000 mintavevő csapat indul el a jövő héten.

A mintavevő csapatokhoz felsőoktatási intézmények biztosítanak orvos és gyógyszerész hallgatókat, illetve a megyei hivatalok sofőröket és adminisztrátorokat. A hallgatók kirendelése a Neptun rendszeren keresztül történik, akikkel tanulmányi szerződést kötnek, munkájuk díjazásban részesül és kredit is jár érte.

Dr. Müller Cecília elmondta: a fertőzések számai kedvezőbbnek tűnnek jelenleg, azonban ez még nem a 10 napja bevezetett korlátozások eredménye, mivel azoknak hatása csak nagyjából 2 hét alatt mutatkozik meg. Felhívta a figyelmet, hogy az elhunytak között ismét akad fiatal, 30 év körüli áldozat, így nagyon fontos, hogy mindenki vigyázzon magára és másokra, főként a krónikus betegek.

A tisztifőorvos elmondta, hogy különösen veszélyeztetettek tanulmányok alapján a cukorbetegek, illetve a kóros elhízás veszélyeire is felhívta a figyelmet. Azt ajánlotta, a krónikus betegek fokozottan figyeljenek oda alapbetegségük kezelésére, és javasolta a sportolást, szabadlevegőn tartózkodást.

A kórházban kezeltek száma növekvő tendenciát mutat - az egészségügyi ellátórendszer leterheltségét viszont csökkenteni kell. Az országban 417 szociális intézményben ütötte fel a fejét a fertőzés, 5940 fő kapta meg a vírust a gondozottak közül - vagyis 6 százalékuk. 1175 fő került kórházba - a fertőzöttek 20%-a -, és 586 fő hunyt el (10%). A dolgozók 1%-a kapta meg a vírust (976 fő), 21-en kerültek közülük kórházba.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A karácsonyi ajándék vásárlásokat ne hagyjuk az utolsó percekre, kerüljük a tömeget

- mondta el Müller Cecília zárásként.

Cikkünk folyamatosan frissül.

Címlapkép: Csepel.info

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 13. kedd
Ida
15. hét
EZT OLVASTAD MÁR?