Ők a legelégedettebb magyarok: nem szingli hordák vonulnak az élen

Ők a legelégedettebb magyarok: nem szingli hordák vonulnak az élen

2018. július 5. 11:30

Megjelent a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Magyarország, 2017 című tanulmánya, amely sorozatban 24. alkalommal mutatja be statisztikai adatok segítségével Magyarország társadalmi és gazdasági helyzetét, környezetének legfőbb jellemzőit. Ezek között az adatok között találhatjuk meg azokat is, melyek a lakosság szubjektív jóllétét vizsgálják. Ezek az adatok a magyarok életkörülményeit nem objektív számok, mint a lakhatási helyzet, a kereset vagy a fogyasztás alapján, hanem a megkérdezettek által megélt és megítélt, vagyis szubjektív szempontok alapján vizsgálják. Ezek alapján mutatjuk be, hogy kik a legelégedettebbek Magyarországon.

A KSH Magyarország, 2017 című kiadványa hangsúlyosan foglalkozik a lakosság szubjektív jóllétével, amely a magyarok életkörülményeit mutatja meg az egyén által megélt szubjektív érzéseken keresztül. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a kutatók nem az alapján mutatják be a vizsgált célcsoportot (esetünkben a magyarok) körülményeit, hogy mennyi a fizetésük vagy mekkora és milyen állapotú lakásban élnek, hanem az alapján, hogy megkérdezik őket, mennyire érzik magukat elégedettnek az életükkel vagy anyagi helyzetükkel.

Az eredmények alapján a kiadvány keserédes képet vázol Magyarországról. 

Ha egy tízes skálán ábrázoljuk a magyarok életelégedettségét, akkor 6,09 pontot kapunk átlagként. Nem tűnik meglepőnek, hogy a fiatalabbak a legelégedettebbek, sem pedig az, hogy a férfiak elégedettebbek a nőknél (ennek több oka is lehet, de érdemes csak a nőket tárgyiasító és lealacsonyító közbeszédre gondolni). Az viszont már kevésbé egyértelmű, de hasonlóan problémás képet mutat, hogy Magyarországon minél idősebb valaki, annál kevésbé elégedettebb az életével. Ennek okairól nem ír a tanulmány, de nagyon úgy tűnik, hogy a megélt körülmények úgy változnak az életkor előrehaladtával, hogy az emberek egyre kevésbé elégedettek az életükkel.

A korábbi években megfigyeltekhez képest változott a kép, ha családi állapot szerint vizsgáljuk az eredményeket. Tavaly még ugyanis a szinglik voltak a legelégedettebbek, idén viszont már a második helyre csúsztak a házasok mögé.

Elég egyértelmű képet mutat a kiadvány, hogy a tanulmányokkal kapcsolatban mit kell tenni, ha elégedettek szeretnénk lenni. Minél magasabb volt ugyanis egy válaszadó iskolai végzettsége, annál elégedettebb volt az életével. Az iskolai végzettség egy másik szempontból is fontos hatással lehet az elégedettségre. Minél többet keres ugyanis valaki, annál elégedettebb az anyagi helyzetével, ez pedig nagy mértékben járul hozzá az életelégedettséghez is. 

Legjobban keresni pedig még mindig főiskolai vagy egyetemi diplomával lehet Magyarországon.

A területi eloszlásban fontos megfigyelés, hogy nem a fővárosban a legelégedettebbek az emberek. Közép-Dunántúlon, Dél-Alföldön és Nyugat-Dunántúlon is elégedettebb a lakosság, mint Budapesten. A legkevésbé az észak-magyarországiak elégedettek az életükkel, esetükben 5,85 pontot vett fel a mutató.

A tanulmány szerint az életminőségünket nagyban meghatározza, hogy mennyire bízhatunk meg másokban. Ebből a szempontól pedig meglehetősen siralmas a kép. Nemcsak arról van szó, hogy az átlagérték egy tízes skálán 4,97, hanem arról is, hogy a korábbi évekkel ellentétben mára teljesen egyértelmű, hogy a bizalmi szint az életkor előrehaladtával csökken. A nagyvárosokban bíznak a leginkább egymásban az emberek, a kistelepüléseken pedig a legkevésbé. Budapesten ez az érték 5,21-es volt, a megyei jogú városokban 5,15, a kisvárosokban 4,71, a községek esetében viszont kicsit jobb a helyzet, ott már hozza az átlagos 4,97-es szintet a mutató.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Egy dologban viszont óriási bizalomnövekedést tapasztalhatunk hazánkban, ez pedig a közterületeken való biztonságérzet. A lakosság 79 százaléka ugyanis azt állítja, hogy biztonságban érzi magát a közterületeken sötétedés után, amely érték 2013-ban csupán 65 százalék volt. Idén Észak-Magyarországon volt a legalacsonyabb ez a mutató (69%), Budapesten 80 százalék érzi magát biztonságban sötétben, Nyugat-Dunántúlon pedig 88 százalék volt ez a mutató, amely régiós összehasonlításban a legmagasabb megfigyelt érték.

A kiadvány megemlíti egy másik jóllétet viszgáló mutatót, melyet az OECD készít el. E kutatás szerint a tagországok átlaga egy tízes skálán 6,5 pont lett, Magyarországon ugyanakkor ez az érték csupán 5,3-on áll. 

Nemzetközi összehasonlításban az OECD-tagok közül kizárólag Görögországban és Portugáliában kevésbé elégedettek az emberek az életükkel, mint hazánkban.

A legmagasabb értéket (7,5) ezen a listán Svájcban, Norvégiában, Izlandon, Dániában és Finnországban figyelték meg, a lista végén pedig a már említett Görögország és Portugália kullog, mindketten 5,2 ponttal. A világ legfejlettebb országai között tehát labdába sem rúgunk, a magyar az életével egyik legelégedetlenebb nép.

NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?