1 °C Budapest

Ennyire nehéz ma bejuttatni a budapesti gyerekeket óvodába

2018. február 7. 05:32

Közeleg a tavasz, ezzel együtt az óvodai nyíltnapok, és a beiratkozás is. Nem könnyű megtalálni a megfelelő intézményt, és sokan tartva a nagyobb csoportlétszámtól, az óvónők leterheltségétől inkább magánóvodába íratják a gyereket. Kíváncsiak voltunk, ha valaki az állami intézményt választja, milyen csoportlétszámra számíthat, valamint hogy kell-e aggódnia a helyhiány miatt.

Nem mindegy, hová jár a gyerek óvodába, ha ugyanis nem érzi jól magát az adott intézményben, az az egész család életére hatással lehet. Nem véletlen, hogy sokan, akik anyagilag megtehetik, inkább magánóvodába viszik a gyereküket. Túlzsúfoltság, leterhelt óvónők, borzalmas közétkeztetés - ezek a leggyakoribb érvek, amiket az interneten, különböző fórumokon megszólaló anyukák említenek, miért nem a területileg illetékes állami óvodába viszik a gyereküket. Csakhogy annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia: a fővárosban napi négyszeri étkezéssel együtt legalább 70 ezres kiadással kell számolnia a családoknak, de találtunk olyan intézményt is, ahol 130 ezer forint a térítési díj.

Akinek viszont nem telik erre, annak be kell érnie a felvételt biztosító, területileg illetékes óvodával, illetve arra is van lehetőség, hogy abban a kerületben válasszanak óvodát a szülők, ahol ők dolgoznak.

A törvény értelmében ugyanis szabad óvodaválasztás van,

vagyis a szülő gyermeke adottságainak, képességeinek, érdeklődésének megfelelően, saját vallási, világnézeti meggyőződésére, nemzeti hovatartozására tekintettel választhatnak intézményt.

A területileg illetékes, vagyis a lakóhely szerinti óvodák egyébként helyhiányra hivatkozva már senkit sem utasíthatnak el:

a törvény értelmében az óvodák minden olyan gyermeket kötelesek felvenni, akik a tárgyév augusztus 31-ig (vagyis 2018. augusztus 31-ig) betöltik 3. életévüket, és életvitelszerűen az óvoda körzetében laknak.

Ha valaki úgy döntene, hogy már 2 és fél éves korában óvodába adná a gyerekét, erre is van lehetősége, és nem is csak a magánóvodák jöhetnek szóba. Ha az óvodák minden, a településen, fővárosi kerületben lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező hároméves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelmét teljesítették, azaz a körzetükben lévő valamennyi óvodaköteles gyermeket felvették, valamint, ha a gyermek az óvodaérettséget elérte, akkor erre is van lehetőség.

Azzal kapcsolatban, hogy a 2018/2019-es tanévben hány gyerek kezdi az óvodát, pontos adat nincs. A tanköteles korú óvodás gyermekek iskolaérettségi vizsgálatai, a szülőkkel történő egyeztetések ugyanis még folyamatban vannak, ez pedig meghatározza a 2018/2019. nevelési évi óvodai szabad férőhelyek számát. Ugyanakkor néhány kerületben már nagyjából körvonalazódik, hány gyereknek lesz hely az ovikban: a IX. kerületben most úgy tűnik, 327 gyerek kezdheti el az ovit szeptemberben, az I. kerületi önkormáényzattól azt a választ kaptuk, hogy évente átlagosan 600-700 gyerek kezdi meg az óvodai életet az önkormányzati ovikban és várhatóan idén sem lesz ez másként. A II. kerületben nagy valószínűséggel valamivel több, mint 1270 kiscsoportos korú gyereket vesznek majd fel.

A KSH legfrissebb, 2017/2018-as oktatási évre vonatkozó adatai szerint ebben az idei tanévben 323 ezer gyerek jár óvodába, közel 5300-zal több, mint az előző évben. Érdemes azonban megnézni az egy évvel korábbi adatokat: a 2016/2017-es tanévben 317,5 ezer gyermek részesült óvodai nevelésben, az óvodai férőhelyek száma pedig 340-nel volt kevesebb az azt megelőző tanévinél. Az óvodai férőhelykihasználtsági mutató (az óvodába beíratott gyermekek száma az óvodák férőhelyeinek százalékában) értéke egyébként tavaly országos szinten javult, száz férőhelyre kevesebb, mint 84 gyermek jutott.

Kíváncsiak voltunk, mi a helyzet a férőhelyek számát tekintve a budapesti óvodákban, szerettük volna tudni, kerületenként hány állami óvoda működik, hány gyerek jár oda, mikor lesznek idén a nyílt napok és hány gyereket vesznek fel majd a következő tanévre. A megkeresett 23 kerületből végül 16-ból kaptunk választ.


A kapott adatokból jól látszik, hogy az idei tanévben mindenhol kevesebb az összlétszám, mint amit az alapítói okirat lehetővé tenne. Ez az oka annak is, hogy minden önkormányzat kiemelte válaszában, helyhiány miatt nem utasítottak el családokat, ha mégis, olyan esetben történt erre példa, ahol a gyerek és a szülei semmilyen módon nem voltak köthetők a kerülethez. Vagyis a lakcímkártyájuk szerint nem a kerületben éltek, a szülők pedig nem a kerületben dolgoztak. A X. kerületben például minden, a felvételét kérő óvodaköteles gyermek elhelyezést nyert, köztük 11 vidékről érkező kisgyerek is, és 29, nem a kerületben élő, de budapesti gyerek is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 12 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,02 százalékos THM-el, és havi 98 070 forintos törlesztővel fel lehet venni az Erste Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,09% a THM; az UniCredit Banknál 8,11%; a MagNet Banknál 8,27%,  a K&H Banknál 8,28%; míg az OTP Banknál 8,29%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

A csoportok változatos létszámmal működnek, viszont

az állami intézményekben törvényi szabályozás alapján alapvetően 25 fős lehet a csoportlétszám, van persze, ahol ennél kevesebben vannak, ettől eltérni csak fenntartói engedéllyel lehetséges, maximum 20 százalék erejéig.

A II. kerületben például az átlagos csoportlétszám 24 fő, de például a VI. kerületben az átlagos létszám 13-23 fő között mozog. Van, ahol három szüneteltetett csoport is rendelkezésre áll, amely 63 gyerek befogadására lenne alkalmas. Kérdeztük a IX. kerületi önkormányzatot, mióta szünetelnek a csoportok, és mi a szüneteltetés oka, ám cikkünk megjelenésééig nem kaptunk választ.

A nyílt napok szinte minden intézményben március végén-április elején lesznek, van, ahol még nincs meg a pontos dátum, a szülőknek érdemes felkeresni az önkormányzati óvodák honlapját, ott minden hasznos információt megtalálnak.

Kevesebb az ovis, még sincs elég óvónő

Ha megnézzük az elmúlt évek adatait, láthatjuk, hogy a 2013/2014-es tanévben 330 ezer gyereket írattak be, 10 ezerrel kevesebbet, mintegy évvel korábban. A 2014/2015-ös tanévben 321,5 ezer gyerek részesült óvodai nevelésben, a 2015/2016-os tanévben pedig megint csökkent a szám: már csak 321 ezer gyerek járt óvodába. Egy évvel később pedig már csak 317,5 ezer gyerek részesült óvodai nevelésben. Ehhez képest jó hír, hogy a KSH 2017/2018-as tanévre vonatkozó előzetes adatai szerint idén az óvodások száma nőtt.

Eközben országszerte egyre nagyobb probléma az óvodapedagógusi állások betöltetlensége. Két évvel ezelőtt a Pedagógusok Szakszervezete óvodai tagozatának vezetője beszélt arról, hogy a szakma elöregedőben van. És ugyan a tavalyi felvételin az óvodapedagógus volt a harmadik legnépszerűbb szak, a friss diplomások közül sokan nem óvodapedagógusként helyezkednek el, és sokan vannak, akik külföldön próbálnak szerencsét. A Belügyminisztérium által üzemeltetett kozigallas.hu oldalon február 6-án 245 óvodapedagógusi álláshirdetést találtunk. Zömmel vidékre keresnek szakembereket, de azért bőven találni budapesti intézményt is.

A Fizetesek.hu portál szerint egy óvodapedagógus magyarországi havi bruttó átlagbére 216 373 forint. Ennek viszont külföldön a többszörösét lehet megkeresni. Január elejénírtunk már arról, hogy az interneten böngészve mi is találtunk több állásajánlatot, tavaly ősszel például havi bruttó 2700 euróért (vagyis valamivel több, mint bruttó 800 ezer forintnak megfelelő összegért) kerestek óvodapedagógust Münchenbe határozatlan idejű szerződéssel. Tavaly tavasszal viszont szintén egy müncheni magánóvodába 480 ezer forintnak megfelelő összegért kerestek szakembert.

NEKED AJÁNLJUK
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 10. vasárnap
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
December 10.
Advent (3.)
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm