13 °C Budapest

Ennyire nehéz ma bejuttatni a budapesti gyerekeket óvodába

2018. február 7. 05:32

Közeleg a tavasz, ezzel együtt az óvodai nyíltnapok, és a beiratkozás is. Nem könnyű megtalálni a megfelelő intézményt, és sokan tartva a nagyobb csoportlétszámtól, az óvónők leterheltségétől inkább magánóvodába íratják a gyereket. Kíváncsiak voltunk, ha valaki az állami intézményt választja, milyen csoportlétszámra számíthat, valamint hogy kell-e aggódnia a helyhiány miatt.

Nem mindegy, hová jár a gyerek óvodába, ha ugyanis nem érzi jól magát az adott intézményben, az az egész család életére hatással lehet. Nem véletlen, hogy sokan, akik anyagilag megtehetik, inkább magánóvodába viszik a gyereküket. Túlzsúfoltság, leterhelt óvónők, borzalmas közétkeztetés - ezek a leggyakoribb érvek, amiket az interneten, különböző fórumokon megszólaló anyukák említenek, miért nem a területileg illetékes állami óvodába viszik a gyereküket. Csakhogy annak mélyen a zsebébe kell nyúlnia: a fővárosban napi négyszeri étkezéssel együtt legalább 70 ezres kiadással kell számolnia a családoknak, de találtunk olyan intézményt is, ahol 130 ezer forint a térítési díj.

Akinek viszont nem telik erre, annak be kell érnie a felvételt biztosító, területileg illetékes óvodával, illetve arra is van lehetőség, hogy abban a kerületben válasszanak óvodát a szülők, ahol ők dolgoznak.

A törvény értelmében ugyanis szabad óvodaválasztás van,

vagyis a szülő gyermeke adottságainak, képességeinek, érdeklődésének megfelelően, saját vallási, világnézeti meggyőződésére, nemzeti hovatartozására tekintettel választhatnak intézményt.

A területileg illetékes, vagyis a lakóhely szerinti óvodák egyébként helyhiányra hivatkozva már senkit sem utasíthatnak el:

a törvény értelmében az óvodák minden olyan gyermeket kötelesek felvenni, akik a tárgyév augusztus 31-ig (vagyis 2018. augusztus 31-ig) betöltik 3. életévüket, és életvitelszerűen az óvoda körzetében laknak.

Ha valaki úgy döntene, hogy már 2 és fél éves korában óvodába adná a gyerekét, erre is van lehetősége, és nem is csak a magánóvodák jöhetnek szóba. Ha az óvodák minden, a településen, fővárosi kerületben lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező hároméves és annál idősebb gyermek óvodai felvételi kérelmét teljesítették, azaz a körzetükben lévő valamennyi óvodaköteles gyermeket felvették, valamint, ha a gyermek az óvodaérettséget elérte, akkor erre is van lehetőség.

Azzal kapcsolatban, hogy a 2018/2019-es tanévben hány gyerek kezdi az óvodát, pontos adat nincs. A tanköteles korú óvodás gyermekek iskolaérettségi vizsgálatai, a szülőkkel történő egyeztetések ugyanis még folyamatban vannak, ez pedig meghatározza a 2018/2019. nevelési évi óvodai szabad férőhelyek számát. Ugyanakkor néhány kerületben már nagyjából körvonalazódik, hány gyereknek lesz hely az ovikban: a IX. kerületben most úgy tűnik, 327 gyerek kezdheti el az ovit szeptemberben, az I. kerületi önkormáényzattól azt a választ kaptuk, hogy évente átlagosan 600-700 gyerek kezdi meg az óvodai életet az önkormányzati ovikban és várhatóan idén sem lesz ez másként. A II. kerületben nagy valószínűséggel valamivel több, mint 1270 kiscsoportos korú gyereket vesznek majd fel.

A KSH legfrissebb, 2017/2018-as oktatási évre vonatkozó adatai szerint ebben az idei tanévben 323 ezer gyerek jár óvodába, közel 5300-zal több, mint az előző évben. Érdemes azonban megnézni az egy évvel korábbi adatokat: a 2016/2017-es tanévben 317,5 ezer gyermek részesült óvodai nevelésben, az óvodai férőhelyek száma pedig 340-nel volt kevesebb az azt megelőző tanévinél. Az óvodai férőhelykihasználtsági mutató (az óvodába beíratott gyermekek száma az óvodák férőhelyeinek százalékában) értéke egyébként tavaly országos szinten javult, száz férőhelyre kevesebb, mint 84 gyermek jutott.

Kíváncsiak voltunk, mi a helyzet a férőhelyek számát tekintve a budapesti óvodákban, szerettük volna tudni, kerületenként hány állami óvoda működik, hány gyerek jár oda, mikor lesznek idén a nyílt napok és hány gyereket vesznek fel majd a következő tanévre. A megkeresett 23 kerületből végül 16-ból kaptunk választ.


A kapott adatokból jól látszik, hogy az idei tanévben mindenhol kevesebb az összlétszám, mint amit az alapítói okirat lehetővé tenne. Ez az oka annak is, hogy minden önkormányzat kiemelte válaszában, helyhiány miatt nem utasítottak el családokat, ha mégis, olyan esetben történt erre példa, ahol a gyerek és a szülei semmilyen módon nem voltak köthetők a kerülethez. Vagyis a lakcímkártyájuk szerint nem a kerületben éltek, a szülők pedig nem a kerületben dolgoztak. A X. kerületben például minden, a felvételét kérő óvodaköteles gyermek elhelyezést nyert, köztük 11 vidékről érkező kisgyerek is, és 29, nem a kerületben élő, de budapesti gyerek is.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A csoportok változatos létszámmal működnek, viszont

az állami intézményekben törvényi szabályozás alapján alapvetően 25 fős lehet a csoportlétszám, van persze, ahol ennél kevesebben vannak, ettől eltérni csak fenntartói engedéllyel lehetséges, maximum 20 százalék erejéig.

A II. kerületben például az átlagos csoportlétszám 24 fő, de például a VI. kerületben az átlagos létszám 13-23 fő között mozog. Van, ahol három szüneteltetett csoport is rendelkezésre áll, amely 63 gyerek befogadására lenne alkalmas. Kérdeztük a IX. kerületi önkormányzatot, mióta szünetelnek a csoportok, és mi a szüneteltetés oka, ám cikkünk megjelenésééig nem kaptunk választ.

A nyílt napok szinte minden intézményben március végén-április elején lesznek, van, ahol még nincs meg a pontos dátum, a szülőknek érdemes felkeresni az önkormányzati óvodák honlapját, ott minden hasznos információt megtalálnak.

Kevesebb az ovis, még sincs elég óvónő

Ha megnézzük az elmúlt évek adatait, láthatjuk, hogy a 2013/2014-es tanévben 330 ezer gyereket írattak be, 10 ezerrel kevesebbet, mintegy évvel korábban. A 2014/2015-ös tanévben 321,5 ezer gyerek részesült óvodai nevelésben, a 2015/2016-os tanévben pedig megint csökkent a szám: már csak 321 ezer gyerek járt óvodába. Egy évvel később pedig már csak 317,5 ezer gyerek részesült óvodai nevelésben. Ehhez képest jó hír, hogy a KSH 2017/2018-as tanévre vonatkozó előzetes adatai szerint idén az óvodások száma nőtt.

Eközben országszerte egyre nagyobb probléma az óvodapedagógusi állások betöltetlensége. Két évvel ezelőtt a Pedagógusok Szakszervezete óvodai tagozatának vezetője beszélt arról, hogy a szakma elöregedőben van. És ugyan a tavalyi felvételin az óvodapedagógus volt a harmadik legnépszerűbb szak, a friss diplomások közül sokan nem óvodapedagógusként helyezkednek el, és sokan vannak, akik külföldön próbálnak szerencsét. A Belügyminisztérium által üzemeltetett kozigallas.hu oldalon február 6-án 245 óvodapedagógusi álláshirdetést találtunk. Zömmel vidékre keresnek szakembereket, de azért bőven találni budapesti intézményt is.

A Fizetesek.hu portál szerint egy óvodapedagógus magyarországi havi bruttó átlagbére 216 373 forint. Ennek viszont külföldön a többszörösét lehet megkeresni. Január elejénírtunk már arról, hogy az interneten böngészve mi is találtunk több állásajánlatot, tavaly ősszel például havi bruttó 2700 euróért (vagyis valamivel több, mint bruttó 800 ezer forintnak megfelelő összegért) kerestek óvodapedagógust Münchenbe határozatlan idejű szerződéssel. Tavaly tavasszal viszont szintén egy müncheni magánóvodába 480 ezer forintnak megfelelő összegért kerestek szakembert.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem