29 °C Budapest
Palkovics válaszolt: tényleg a nyári szünet miatt keresnek keveset a tanárok?

Palkovics válaszolt: tényleg a nyári szünet miatt keresnek keveset a tanárok?

2016. szeptember 1. 10:35

A középiskolati oktatás átalakításáról, a 9 órás iskolakezdésről és az iskolaigazgatók kinevezéséről adott interjút Palkovics László, oktatási államtitkár az Indexnek.

Az interjú legfontosabb megállapításai ezek voltak:

  • 2018-ban jöhet az új Nemzeti Alaptanterv (NAT), amely jobban eloszlathatja a diákok és a tanárok terhelését év közben. Ennek köszönhetően nem teljesen kizárt, hogy hosszabb lesz az őszi/téli/tavaszi szünet a nyári szünet rovására.
  • Az új NAT az általános iskola alsó tagozatasainak óraterhelését a jelenlegi 6-7 óráról akár 4 órára is lecsökkentheti. Ehhez viszont a tanárok hatékonyságának javulására is szükség lehet. Az alsó tagozatosok órája hasonló okokból lett 45 perces helyett 30 perc hosszú.
  • Több iskolában már most is 9-kor kezdődik a tanítás. "Megnézzük azt a lehetőséget, hogy a hagyományainkat, a kialakult munkarendünket illetően mit jelentene egy 9 órás iskolakezdés"- mondta Palkovics.
  • A nyelvoktatással általános probléma van az államtitkár szerint, ugyanis annak ellenére nem tudják megfelelően elsajátítani a nyelvet, hogy több óraszám van, mint Finnországban vagy Hollandiában. A gond az lehet, hogy a különböző szinteken mindig előröl kezdik a nyelv megtanulását, ami motiváciüs szempontból is visszás.
  • A szakgimnáziumi képzés lényege, hogy szakmát adjon, és csak másodlagos feladata, hogy felkészítsen a felsőoktatásra. Az államtitkár szerint a szakmai tárgyak beillesztésének a természettudományos tárgyak lettek az áldozatai, ezeket összevonva tanítják ezentúl a szakgimnáziumokban.
  • A természettudományos tárgy azonban kiforratlan, a tananyag összeállítását a pedagógusokra bízzák, akik a tapasztalataikat egy központi oldalon oszthatják meg.
  • Egy pedagógus megkérdezte Palkovicsot arról, hogy maradjon tanár, vagy menjen inkább el pénztárosnak egy diszkont boltba (mivel ott magasabb fizetése lehet). Az államtitkár szerint a nagyobb tapasztalattal rendelkező tanárok 300-400 ezer forintos bruttó bért kaphatnak, a tanári pálya választásakor pedig egy hivatást választanak, ráadásul mérlegelik a nyári szabadság hosszát és a munkakörülményeket is.
NEKED AJÁNLJUK
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 20. péntek
Bernát, Felícia
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?