23 °C Budapest
Óriási veszély leselkedik a magyarokra, csak kevesen sejtik

Óriási veszély leselkedik a magyarokra, csak kevesen sejtik

2016. február 9. 11:30

A biztonságos internetezés egyre fontosabb téma, hiszen generációk nőnek fel úgy, hogy a nap nagy részét online töltik. Végzetes lehet, ha nem tanulják meg kezelni a veszélyeket, amelyek az interneten fenyegetik őket. Kiderült, mit gondolnak erről a gyerekek, és kitől várják a segítséget. 

A biztonságos internetezés fontosabb téma napjainkban, mint valaha. Az Európai Unióban február 9. a Biztonságos Internetezés Napja. Ebből az alkalomból a Digitális Tudás Akadémia és a Microsoft Magyarország közösen hívja fel a figyelmet az interneten leselkedő veszélyekre. A beszélgetésen a téma szakértői mellett gyerekek is részt vettek, és megosztották véleményüket, kérdéseiket.

Még a felnőttek is tanulják

  • Felnőtt tartalmak ne jussanak el hozzánk.
  • Legyen nyílt párbeszéd az internetezés veszélyeiről.
  • Gyakorlati tippeket várunk a felnőttektől és tanároktól.
  • Interaktív informatikai eszközöket szeretnénk az iskolában.

Ezek a mondatok hangzottak el a rendezvényen részt vevő gyerekektől a téma kapcsán. Látszik, hogy

a gyerekek a környezetükben élő felnőttektől és tanáraiktól várják a segítséget, akik azonban a szakértők szerint nincsenek felkészülve arra, hogy tanácsot adjanak.

Nehézség ebben a kérdésben, hogy az internet világa annyira új, hogy a felnőttek többsége is csak most tanulja - mondta Horváth Ádám, az Informatikai Vállalkozások Szövetségének oktatási igazgatója.

Akkor ki segíthet?

Stefán János külgazdasági attasé Szingapúrból jelentkezett be, amely a világ egyik legtudatosabb internethasználói kultúrájának számít. Az oktatás a kulcs, hiszen az ázsiai országban számos szervezet foglalkozik a témával, és állami szinten támogatják az internetbiztonság iskolai oktatását. Ilyen kísérlet Magyarországon a Digitális Iránytű Program, amelynek indulását a rendezvényen jelentették be.

A rendezvény egyik szervezője, a Microsoft  igyekszik szerepet vállalni a tudatos internethasználat oktatásában. Grósz Judit, a Microsoft Magyarország marketing és operatív igazgatója úgy látja, hogy

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

nem lehet elég korán kezdeni a tudatos internethasználattal kapcsolatos tanulást, és ebben a felnőttársadalom mellett szerepet kell vállalniuk az olyan nagy techcégeknek is, mint amilyen a Microsoft.

A vállalat a digitális írástudást és a digitális biztonságot oktató iskolalátogatási programokkal, önkéntesek segítségével igyekszik ebben részt vállalni.

Etikai iránytű a virtuális térben

Igaz, hogy a probléma megoldásához szükséges technológiai ismerettel sok felnőtt nem rendelkezik, de etikai iránytűként tudnak szolgálni. Ilyen szempontból ugyanis nem különbözik az internet világa és az interneten kívüli világ.

A virtuális térben is érvényes igazság, hogy ne álljunk szóba idegenekkel, ne adjunk ki magunkról privát adatokat, és ne bántsuk egymást

 - mondta Reményiné Csekeő Borbála, a Kék-Vonal Gyermekkrízis Alapítvány pszichológusa. Fontos például, hogy a gyerekek tudják, hogy ha nem jelölnek vissza a Facebookon egy ismeretlen embert, akkor nem bunkóságot követnek el, hanem önvédelmet.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 12. péntek
Klára
32. hét
Augusztus 12.
A fiatalok világnapja
Augusztus 12.
Az elefántok napja
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?