16 °C Budapest

Ki kaphat ingyenes tankönyvet, hol kérjük a támogatást?

Pénzcentrum
2014. augusztus 5. 05:30

Tudod mi történik, ha nem fizeted ki jövő hét péntekig a tankönyvek árát? Semmi.

Tavaly év végén fogadták el azt a kormányrendelet, amely szabályozza, milyen könyvekből tanulhatnak a magyar iskolások. A tanintézmények évfolyamonként és tantárgyanként két tankönyvből választhattak. Tavaly a tankönyvek átlagára 1200, a tankönyvcsomagoké pedig 12 ezer forint körül volt. Ezen belül az alsós tankönyvcsomag átlagára 12 254, a felsősé pedig 13 183 forint volt.

Idén a Könyvtárellátó Nonprofit Zrt. (KELLO) adatbázisa szerint hasonló árakra számíthatunk: a legdrágábbak a nyelvkönyvek CD-vel 3000 forintért, illetve a majdnem 21 ezer forintosMagyar nyelv és szövegértés első négy kötete. A legolcsóbbak 500 forint körül mozognak, például a hittankönyvek. Ha valakinek nem sikerül az augusztus 15-i határidőre befizetni a tankönyvcsomag árát, annak sem kell aggódnia - tudtuk meg a KELLO közleményéből. Azok a gyerekek is átvehetik majd szeptemberben a tankönyvcsomagot, akiknek a szülei kicsúsztak a fizetési határidőből:

minden megrendelt tankönyvcsomag megérkezik az intézményekbe, a szülőknek pedig mielőbb pótolniuk kell a befizetést.

Az általános iskolás tanulók felmenő rendszerben ingyen jutnak a kiadványokhoz, ez ebben a tanévben az első és másodikosokat, ezen kívül elsősorban a sajátos nevelési igényű gyermekeket, és a rászorulókat érinti. Számos család más támogatásokat is igénybe vehet. Béren kívüli juttatásként iskolakezdési támogatást kaphatnak azok a munkavállalók, akiknek a közoktatásban tanuló gyermeke családi pótlékra jogosult. Ez a minimálbér 30 százaléka lehet, azaz idén maximum 30 450 forint, ami utalvány formájában jut el a szülőkhöz. Tankönyvek mellett ruházatra vagy más taneszközökre is költhető ez az összeg.

Önkormányzati támogatásért is lehet folyamodni. Ez a rászoruló családoknak 5-10 ezer forintot jelenthet, amit utalvány, vagy iskolakezdési csomag formájában kaphatnak meg. A lakhely szerinti önkormányzatnál érdemes érdeklődni, milyen lehetősége van az adott családnak. A tankönyvcsomagokért iskolakezdési utalvánnyal is lehet fizetni. Tizenkét különböző utalványt elfogadnak, de csak az erre kijelölt KELLO pontokon. Emellett különböző postákon is lehet élni ezzel a lehetőséggel.


Ha valakinek az iskoláskorú gyermeke a nyári szünetben iratkozik át egy másik intézménybe, az eredeti iskolában rendelt könyveket a szülőknek nem kell kifizetni, csak az új iskolában. A pótvizsgásoknak sem érdemes határidőre fizetni, hiszen nem tudják még a vizsga végkimenetelét, és azt, vajon melyik osztályban folytatja majd a diák a tanulást.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Tavaly messze nem volt minden rendben

Az előző tanévben meglehetősen sok hiányosság fordult elő a tankönyvek kiszállításánál. A sajtó cikkezett elcsúszott kiszállítási időpontokról, hiányos csomagokról, problémás reklamációkezelésről, vagy akadozó informatikai rendszerről. Sőt, tavaly novemberben akadt olyan érettségiző osztály, ahol akkor még nem mindenki kapta meg a tankönyvét. A tavalyi év tapasztalatai alapján átdolgozták a tankönyvrendelési felületet, és országos oktatást szerveztek a rendelésért felelős pedagógusoknak.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem