8 °C Budapest

Veszélyben a fiatalok: ezekre figyelj a nyári szünetben!

Pénzcentrum
2014. június 13. 12:01

Egyre több a tizenéves a nyári fesztiválokon, ahol sokszor jelentős mennyiségű alkoholt fogyasztanak. Eközben a dizájnerdrogok is egyre kedveltebbek az általános iskolások körében - mondta el az Országos Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője annak kapcsán, hogy kezdődik a nyári vakáció.

"Arra figyeltünk fel az elmúlt években, hogy egyre korábban kezdődik a buliszezon, másrészt egyre fiatalabbak a partikon, a diszkókban, a fesztiválokon a résztvevők. Tehát már a 10-14 évesek is megjelennek ezeken a helyeken" - számolt be tapasztalataikról Németh Ágnes, a bűnmegelőzési osztály vezetője. Hozzátette azt is, hogy már a fiatalabbak között is komoly alkoholfogyasztást tapasztalni, miként a dizájner drogok is egyre kedveltebbek a tizenévesek körében. Nagyon fontos felhívni a szülők és a fiatalok figyelmét arra, hogy sajnos ezeknek a dizájn szereknek a mellékhatásait, utóhatásait jelenleg senki nem ismeri. Használatukat lehet, hogy egy fiatal most túléli, de nem tudjuk, hogy öt-tíz év múlva milyen szervi elváltozások keletkezhetnek a drogfogyasztás miatt.

Az osztályvezető arra is kitért, hogy nyáron a megnövekedett szabadidőt sokan internetezéssel töltik. Itt is arra kell figyelni, hogy ésszel kell ismerkedni, ésszel kell különböző fotókat kiposztolni magunkról. Mindenkinek tudni kell, hogy az a fotó, ami megjelenik az interneten, onnantól kezdve bárki számára elérhető, és ha a következő másodpercben valaki letölti, onnan már a tulajdonosnak nincs felette hatalma, nem tud mit tenni vele, még akkor sem, ha bizonyos idő után leveszi a képet a netről. Ha valaki letölti a fotónkat, azzal már kénye-kedve szerint rendelkezhet: létrehozhat hamis profilokat, megváltoztathatja a fotón lévő személyeket, ruházatot.

Nyáron jó időben a strandokon is több időt töltenek el a fiatalok. Fontos, hogy ne vigyenek magukkal olyan értéket, ami problémát okozhat - például ékszereket, komoly órákat, laptopokat, mobiltelefonokat. Igénybe kell venni a strandokon, fürdőhelyeken lévő értékmegőrzőket. Olyan helyre menjünk fürödni, ahol meg tudjuk oldani az értékeink biztonságos őrzését, s ha ez nem megy, azt javasoljuk, hogy a társaságból valaki mindig vigyázzon a holminkra.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm