2020. december 5. szombat Vilma

Ennyi lesz jövőre az öregségi nyugdíjminimum: ennek magyarok tízezrei látják kárát


Lassan 11 éve, 2008. január 1-je óta változatlanul 28 500 forint. Ugyanígy nem emelkedik a legkisebb árvaellátás, amely 24 250 forint marad, derült ki a tegnap este megjelent rendeletből. Mutatjuk, milyen ellátások alapját adja az öregségi nyugdíjminimum, tehát azt, kik várnak éve hiába az emelésre. 

A nyugdíjminimum összegének emelése főleg nem a nyugdíjasokat, hanem a különböző ellátásokban, kedvezményekben, támogatásokban részesülőket érinti leginkább. Százezernél is több ellátást, támogatást, segélyt érinthetne így az emelés, tehát akár százmilliárdos nagyságrendű kiadási többletet okozna az államnak.

Az öregségi nyugdíjminimum összege - megtévesztő módon éppen - a nyudíjszámításnál csak kevéssé számít. A nyugdíjszámítás során figyelembe vett átlagkereset az esetek túlnyomó többségében messze meghaladja a 28500 forintos alsó határt. Mivel régóta nem emelkedett, így öregségi nyugdíj szempontból szinte elveszítette jelentőségét. Annál nagyobb szerepe van viszont azokban az ellátásokban, amelyeknél a számítás alapja ez a 28 500 forint.

  • szociális ellátások

Elég nagy a jelentősége a minimálnyugdíj összegének egyes havi rendszeres, vagy időszakos szociális ellátásokban, mert az alapjukat adja meghatározott százalékban. Ilyen az aktív korúak ellátása, (foglalkoztatást helyettesítő támogatás és az egészségkárosodási és gyermekfelügyeleti támogatás), időskorúak járadéka, települési támogatás, közgyógyellátás, egészségügyi szolgáltatásokra való jogosultság.

  • egészségbiztosítási ellátások

A baleseti táppénz összege a nyugdíjminimumhoz kötött. 

  • gyermekvédelmi juttatások

A rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosultság feltételei között is a nyugdíjminimum meghatározott százaléka szerepel, ahogy az ingyenes gyermekétkeztetésre való jogosultság és az ingyenes tankönyvellátás részben szintén ettől függ. 

  • családtámogatás

A gyes, a gyet és az anyasági támogatás összegét szintén a nyugdíjminimum különböző százalékos mértékeiben határozza meg a családok támogatásáról szóló törvény.

  • méltányossági nyugdíj

A méltányossági nyugdíj megállapítása, a méltányossági nyugdíjemelés és az egyszeri segély feltételei és összege egyaránt a nyugdíjminimumhoz van kötve.

Bár most csak a leggykoribbakat soroltuk fel, ezeken túl is még számos támogatás, segély és kedvezmény emelkedne együtt a nyugdíjminimummal. Azonban ez 2020-ban sem fog bekövetkezni. 

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is, ezért nagyon fontos, hogy már most a számunkra legmegfelelőbb konstrukciót válasszuk! Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk