2020. július 11. szombat Nóra, Lili

Egyre többen kapnak milliós nyugdíjat, miközben százezer idős elszegényedik


Gyorsan emelkedik az egymillió forint feletti nyugdíjellátások száma, miközben - általánosságban - megindult a nyugdíjasok elszegényedése. Többek között erről beszélt az "Életet az éveknek" klubszövetség elnöke. Hegyesiné Orsós Éva szerint tarthatatlan a jelenlegi inflációkövető nyugdíjrendszer, mint ahogyan az is feszültséget kelt, hogy az ellátások emelkedése jócskán beszakadt a ma még aktív dolgozók béremelkedéséhez viszonyítva.

Az öregségi nyugdíjkorhatár 2022-ig fokozatosan 65 évre emelkedik a legfrissebb konvergenciaprogram szerint, a GDP-arányos nyugdíjkiadások pedig a kalkulációk szerint 2030-ig csökkennek, aztán emelkedőre fordulnak. Ezzel kapcsolatban az elnök az ATV reggeli műsorában azt mondta: a nyugdíjasokat az érdekli, hogy "itt és most mi van", és hogy születnek-e olyan döntések, amelyek a helyzetükön változtatnak.

Az utóbbi időszakban leginkább nem születtek intézkedések a nyugdíjasokkal kapcsolatban - tette hozzá Hegyesiné Orsós Éva. Megjegyezte:

sokan 80 ezer forint alatti összegből élnek egy hónapban, számuk a több százezret ostromolja.

Felidézte, hogy Rétvári Bence államtitkár szerint csökken az alacsony nyugdíjjal rendelkezők száma, majd Hegyesiné Orsós Éva kijelentette: ez azért van így, mert az érintettek meghalnak.

Ha valakinek ugyanis 60-70 ezer forint a havi nyugdíja, ott döntenie kell arról, mit egyen, és akkor még a rezsiköltség és a gyógyszerkiváltási tétel szóba se jött. Annak van nagyobb életesélye, aki egy adott helyzetben könnyen dönt egészséges életmód mellett és jobb minőségű egészségügyi ellátásra is van esélye.

Egy biztos, folytatta: a nyugdíjasok életszínvonala romlik, részben azért, mert az alacsony keresetű nyugdíjasok érdekében nem születnek döntések, illetve azért, mert az aktív keresők béremelkedése is jócskán felülmúlja az idősekét, akiknek ellátása egyébként inflációkövető. Hozzátette: "elindult a nyugdíjasok elszegényedése", az átlagnyugdíj pedig szerinte semmit nem mond el az idősek helyzetéről, mert a plafon eltörlésével emelkedik az 5-600 ezer forint feletti ellátások száma, sőt, az egymillió forint feletti nyugdíjak száma is "rendkívül gyorsan emelkedik". Hegyesiné azt is cáfolja, hogy az utóbbi csoport csupán "elhanyagolható kisebbség" lenne, mert már 2017-ben is a duplájára nőtt és 1000 körül volt ezek száma.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk