Nyugdíjas igazolvány 2024: hogyan zajlik a nyugdíjas igazolvány igénylése 2024 évében?

Nyugdíjas igazolvány 2024: hogyan zajlik a nyugdíjas igazolvány igénylése 2024 évében?

2024. március 23. 20:00

A magyar nyugdíjasoknak a havi rendszerességű nyugdíj folyósítása mellett számos kisebb kedvezmény könnyíti meg a hétköznapjaikat, hogy életkorukra való tekintettel előnyhöz juthassanak. A nyugdíjasok részére járó kedvezmények közé tartozik az ellátottak utazási utalványa is, amelyet sokan – az azóta már megszűnt nyugdíjas igazolvány után – még mindig csak „nyugdíjas igazolványként” emlegetnek. Járjunk utána, mi a nyugdíjas igazolvány, a nyugdíjas igazolvány hogy néz ki, avagy milyen a nyugdíjas igazolvány minta!

Cikkünkben minden fontos tudnivalót elárulunk a „nyugdíjas igazolvány” kapcsán: tudd meg, mi az a nyugdíjas igazolvány, mikor szűnt meg a nyugdíjas igazolvány és milyen okmány váltotta fel a már megszűnt nyugdíjas igazolványt! Amellett, hogy eláruljuk, mi az a nyugdíjas igazolvány, illetve, hogy mi a nyugdíjas igazolvány lényege, azt is megtudhatod, hogy néz ki a nyugdíjas igazolvány utódja, az ellátottak utazási utalványa. Hogyan zajlik a nyugdíjas igazolvány igénylése 2024 évében, kiknek jár a „nyugdíjas igazolvány”?

Megszűnt a régi nyugdíjas igazolvány

Olvasóink részéről gyakori kérdésnek bizonyul, hogy mi az a nyugdíjas igazolvány, mi a nyugdíjas igazolvány lényege, illetve, hogy hová lett a régmúltban megszokott nyugdíjas igazolvány, amire még sokan emlékezhetnek az idősek között. Nos, most már nem tudjuk megválaszolni azokat a kérdéseket, miszerint milyen a nyugdíjas igazolvány (nyugdíjas igazolvány minta) és a nyugdíjas igazolvány hogy néz ki, ugyanis a nyugdíjas igazolvány 2024 évében már nem tartozik az elérhető okmányok közé.

Mi az ellátottak utazási utalványa?

A nyugdíjas igazolvány helyett bevezetett ellátottak utazási utalványa a magyar nyugdíjasok alapjogai közé tartozik: ez az új „nyugdíjas igazolvány” feljogosítja a nyugdíjasokat a közforgalmú személyszállítási eszközökön (például a vonaton, a helyközi autóbuszon, a HÉV-en, vagy az elővárosi autóbuszokon) való kedvezményes utazásra. A nyugdíjas igazolvány helyetti ellátottak utazási utalványa a következő kedvezményeket biztosítja:

 • 16 alkalommal 50%-os kedvezmény;
 • 2 alkalommal 90%-os kedvezmény;
 • további szabály, hogy 2 db 50%-os kedvezmény egyszeri kiváltása feljogosítja az utazót egy 90%-os kedvezmény igénybevételére;
 • újdonság, hogy az ellátottak utazási utalványa 2024. március 1-jétől a helyközi közlekedésben díjmentes utazásra, és 90%-os kedvezménnyel vármegye- és országbérlet vásárlásra jogosítja fel a kedvezményezetteket.

Kik jogosultak az ellátottak utazási utalványára?

Az ellátottak utazási utalványa a 65. életévüket még be nem töltött személyek közül azoknak jár, akik:

 • öregségi nyugdíjban (vagy azzal azonos elbírálás alá eső ellátásban) részesülnek;
 • özvegyi nyugdíjban, szülői nyugdíjban, árvaellátásban, baleseti hozzátartozói nyugdíjban részesülnek;
 • gyermekvédelmi nevelőszülők, illetve a gondozásukban lévő ideiglenes hatállyal elhelyezett/nevelésbe vett gyermekek;
 • külföldről nyugellátásban részesülő magyar állampolgárok;
 • nyugdíjsegélyben részesülő egyházi személyek;
 • rokkantsági járadékban, nemzeti gondozási díjban, nemzeti helytállásért elnevezésű pótlékban részesülnek;
 • rokkantsági ellátásban részesülnek;
 • gyámok, illetve az általuk gyámolt személyek, ugyanígy a gondnokok, illetve a gondnokságuk alá tartozó személyek.

A nyugdíjas igazolvány érvényessége

A hagyományos értelemben vett „nyugdíjas igazolvány” 2013 óta már nem használható, viszont helyette az ellátottak utazási utalványa az okmány kiállítási évének január 1-től a kiállítást követő év március 31-ig érvényes. Az utalványt a Nyugdíjfolyósító juttatja el a jogosultak számára a tárgyév március 31-ig, azok részére, akik az adott év április 1-jéig a 65. életévüket nem töltötték be. Bővebb információkért keressük a Magyar Államkincstár oldalán az ügyintézési tájékoztatókat, amelyek közt megtalálhatjuk az „Ellátottak utazási utalványa” alfület is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Milyen a nyugdíjas igazolvány, avagy hogy néz ki a nyugdíjas igazolvány?

A nyugdíjas igazolvány helyett elérhető ellátottak utazási utalványa egy egyszerű, papíralapú nyomtatvány, amelyen a régi nyugdíjas igazolvány szempontjából is releváns adatokat tüntetik fel. Fontos kiemelnünk, hogy az ellátottak utazási utalványa önmagában nem alkalmas személyazonosításra, fel kell tudnunk mutatni a hozzá tartozó érvényes, arcképpel ellátott személyigazoló okmányunkat is (pl. személyi igazolvány, jogosítvány, útlevél).

A nyugdíjas igazolvány igénylése 2024 évében

Az ellátottak utazási utalványának megigényléséhez a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatósága által kiadott „ellátottak utazási utalványa”, az aktív korúak esetében pedig a járási hivatal által kiállított igazolás szükséges. A Nyugdíjfolyósító minden évben kiküldi a jogosultak részére az igazolólapot, amelyen egyébként feltüntetik a folyósított ellátás összegét és a nyugdíjemelés mértékét is, a kedvezményes utazásra feljogosító utalvánnyal egyetemben.

Abban az esetben, ha Budapesten szeretnénk nyugdíjas bérletigazolványt kiváltani, ne felejtsük el csatolni az utazási utalványra feljogosító igazolást (nem csak a nyugdíjasoknál, hanem az aktív korúaknál is tudni kell igazolni a jogosultságot). Megsemmisült, megrongálódott, eltulajdonított utazási utalvány esetén bármely más okmányhoz hasonlóan lehetőségünk van az nyugdíjas igazolvány pótlására, cseréjére is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 18. szombat
Erik, Alexandra
20. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. május 18. 19:19
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem